уторак, 24. јануар 2017.

ČLANARINA



Skupšitna Enigmatskog saveza Srbije, na sednici Redovne skupštine ESS održanoj u 12.3.2016. godine u Beogradu, donela je  Odluku o visini članarine za ESS. U toj odluci, koja se ni prošle godine nije u potpunosti primenjivala, navodi se i sledeće:
Skupština ujedno odlučuje da članarina za 2017. godinu bude 1.200,00 dinara, sa razdelom: 700 dinara klubu, 500 dinara savezu. Rok za izmirivanje članarine u narednoj godini biće 31. januar 2017. godine.
Na Skupštini EKK, održanoj 08.10.2016. godine, usvojena je Odluka da se ni 2017. godine ne naplaćuje klupska članarina, već samo članarina od 500 dinara za ESS (za članove koji to žele). Pošto, kao ozbiljan klub, imamo nameru da i ove godine poštujemo rokove (31.01.2017), pozivaju se članovi EKK koji žele da budu čanovi ESS da izvrše uplatu na račun 160-457117-14 (Banka Intesa) sa naznakom „članarina za ESS“. Za autore koji objavljuju enigmatske priloge preko EKK, postoji mogućnost izmirenja članarine preko honorara. U tom slučaju, dovoljno je javiti sekretaru da deo honorara preusmeri za članarinu ESS.
EKK će se i ovoj godini finansirati iz sopstvenih prihoda - izdvajanje dela honorara, od sponzora i sredstvima odobrenim na javnim konkursima, ali donacije članova i prijatelja kluba su dozvoljene i poželjne. Donacije mogu biti odricanje dela ili celog honorara u korist kluba, kao i uplata izvesne sume na gore navedeni račun. U slučaju da se neko odluči za uplatu, molimo da uplata ne bude manja od 500 dinara (jer su mesečni troškovi održavanja računa u toj visini) sa naznakom: „donacija EKK“.
Od ESS očekujemo da poštuje sopstvene odluke te da na sajtu ESS objavi spisak članova u propisanim terminima (što se u 2016. godine nije poštovalo). Takođe, očekujemo da će uskoro biti zakazana sednica Predsedništva ESS.

12 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Pošto i za 2017. godinu planiramo mnoštvo aktivnosti, trebaće dosta "šuškavaca". Jeste da mi sve radimo volonterski, ali aktivnosti koštaju.
Već je raspisan konkurs za sufinansiranje iz oblasti kulture, pa smo odlučili da ove godine tražimo sredstva za ENIGMATSKE ENIGME 2, u kojima bismo obradili Kikindu (ljude, događaje,...) kroz enigmatske priloge. To bismo štampali i štampani materijal poklanjali zainteresovanim. Da li ćemo novac dobiti, vrlo je neizvesno, jer je konkurencija žestoka, ali...

Slavko Bovan је рекао...

Ovo je prilika da se naglasi da je 20-tak članova preko odricanja od honorara (dela ili celog) u prošloj godini znatno pripomoglo radu EKK.
Svaka, pa i najsitnija, donacija je zlata vrijedna.
Na ovaj način najviše novca u klupsku kasu ubacili su (abecednim redom)

Bovan Slavko
Knežević Dinko
Tomašev Vanja
Živanić Milorad


Slavko Bovan је рекао...

Naravno, ovde beležimo i pomaganje kluba na razne druge načine. Predsedništvo EKK je vrlo zadovoljno kako se većina članstva odnosi prema svom klubu. Značajan doprinos radu EKK daju i članovi-prijatelji. Svima se zahvaljujemo, i nadamo se da je 2017. godina biti još bolja.

N. Petkovski је рекао...

Meni je u prošloj godini objavljeno tri skandinavke u "Alo" i ja sam se javno preko ovog bloga odrekao celokupnog honorara u korist EKK. To je evidentirano i nadam se da je novac (iako ne znam kolika je bila suma) "legao" u klupsku kasu.

Slavko Bovan је рекао...

Hvala, Nikola.
Tvoja želja je evidentirana.
Novac nije "legao" u klupsku kasu, iz dobro znanih razloga.

Slavko Bovan је рекао...

One "Enigmatske enigme 2" iz prvog komentara su (naravno) "KIKINDSKE ENIGME 2".

Slavko Bovan је рекао...

Danas tokom dana(dok sam bio zauzet finiširanjem poslova na brošuri "Kikindske enigme", pišu mi trojica članova koji (kao da su se dogovorili)pitaju da li je sporna njihova članarina.
Drage kolege, nije sporna članarina nikoga od 81 članova sa spiska. Pitanje je samo ko sve hoće da bude član i ESS. Dakle, ko želi da se takmiči na takmičenjima pod okriljem ESS; ko želi da učestvuje u radu organa ESS (Skupštini) i ima pravo glasa - obavezan je da plati članarinu (ili javi da se članarina uplati preko honorara).

Svi ostali potpadaju pod onu odredbu da u jednoj kalendarskoj godini moraju učestvovati u makar jednoj aktivnosti EKK da bi se vodili u evidenciji kao članovi. Zasad je samo jedna osoba skinuta sa evidencije (što ne znači da ne postoji mogučnost reaktiviranja!).

R.Jovicic је рекао...

Na sednici Predsedništva Udruženja enigmata "Vuk Karadžić" bilo je govora i o visini članarine za ESS, koja je sada 500.dinara. Predsedništvo smatra da nema nikakvog razloga da članarina u ovoj godini bude povećana u odnosu na prošlu godinu. Članarina je nepotrebno previsoka jer ESS ima procenat i od saradnje u nekoliko listova.

Slavko Bovan је рекао...

Radojice, da se moje izjave ne dočekaju svaki put "na nož" rekao bih da je i 1 dinar članarine ESS-u mnogo, ako se sagledaju aktivnosti krovne organizacije. Ovako, neću to kazati.
Pretpostavljam da će EKK imati 20-25 x 500 dinara, iako (realno) taj novac bismo mogli pametnije urošiti. (Zasad ima pribilježeno 15 članova koji hoće da budu članovi ESS).

Mišo је рекао...

Pa, nešto se mora uraditi: ne bi se ni okupili da nije besplatnog tanjira čorbe!

Mandrak је рекао...

Ja nisam baš siguran da li ta organizacija još uvek postoji, ali mislim da ne bi bilo loše (zbog ovih što žele da budu članovi) da se neko nadležan obrati enigmatskoj javnosti i obznani program za 2017. godinu.

Pretpostavljam da bi to izgledalo ovako: u ovoj godini ćemo se sastati 4 puta da se malo počastimo u slavu pokojne autorske enigmatike. Dakle, kao i tokom čitavog mandata našeg dobrog predsednika, organizovaćemo nekoliko enigmatskih parastosa, a na meniju će biti: bela čorba, pljeskavice, vešalice i princes-krofne (ovo je bitno zbog eventualnih članova koji poste, ili im vera ne dozvoljava da ispoštuju ceremoniju ESS daće, ili onih koji su na dijeti itd.) Predsedništvo moli članove da blagovremeno obaveste krovnu organizaciju o svom apetitu da bi članarina bila potrošena na što racionalniji način.
Što se tiče enigmatskih aktivnosti, o tome ćemo pod tačkom razno prodiskutovati na jednom od tih parastosa.
Vaš Aco Janković

Dragiša је рекао...

Dobar PARAŠTOS!