понедељак, 2. јул 2018.

ACTA AENIGMATICA (14)



ENIGMOFILSKE NOVINE
Piše: Stjepan Horvat
Prije četrdesetak godina vođene su brojne akcije oko omasovljenja enigmatskog pokreta, prije svega nastojanjem pokretanja što više manjih klubova, koji bi okupljali desetak osoba povezanih ljubavlju prema zagonetkama. Glavnu riječ imali su već osvjedočeni zagonetači, koji su bili enigmatske perjanice i koristili su raznovrsne mogućnosti da se predstave javnosti i zabilježe svoje enigmatsko stvaralaštvo i aktivnosti. Vrlo često su novi klubovi izdavali svoja glasila, novine ili biltene, a danas su to bogati izvori važni za zagonetačku povijest. S obzirom na to da su se moderne tehnike fotokopiranja tek probijale (o računalnim pisačima se nije ni sanjalo!) najčešće su takvi materijali bili izrađivani na pisaćem stroju, koristeći indigo-papir, a napredniji su šapirografirani ili ciklostilirani (za mlađe bih vjerojatno trebao objasniti te dvije tehnike koje su otišle u zaborav!).
Krajem 1983. dobio sam u ruke „Vojničke enigmatske novine“, prvi broj izdan u Valjevu 15. XI. 1983. godine. Bilo je to glasilo, tako sam bar ja shvatio, Vojničkog enigmatskog kluba „Žikica Jovanović Španac“. Ne znam mnogo o tom klubu, ali vjerujem da je on nastao kada su se na odsluženju vojnog roka našla dvojica zagonetača: Željko Jandragić iz Bjelovara i Duško Laštro iz Sarajeva.
„Vojničke enigmatske novine“ umnožene su u dvadeset primjeraka (zato danas imaju posebnu bibliofilsku vrijednost!) i imaju jedanaest listova (stranica). Osim uvodne riječi, tu su i osnovne uputu za rješavanje i sastavljanje križaljaka s primjerima klasične križaljke, kriptogramne križaljke i skandinavke, a predstavljeni su i autori Željko Jandragić i Duško Laštro (redakcija).
U uvodnoj riječi piše:
Ovim malim, priručnim izdanjem pokušaćemo vam na sažet i pristupačan način, približiti jedno interesantno područje ljudskog zanimanja, koje su mnogi od vas do sada upražnjavali. Cilj nam je da vam u ovom, nazovimo ga listom, predočimo dio tajni i ljepote zagonetaštva. Obzirom na veliku popularnost enigmatike željeli bismo da vam ovaj priručnik bude koristan vodič kroz rješavanje različitih vrsta zagonetaka. Za one koji se pored rješavanja bave ili se pokušavaju ogledati u sastavljanju raznih enigmatskih formi nastojaćemo prezentirati, pojednostavljen, i načine kojima se to radi. U tom dijelu carstva ljudskog uma, normalno je, da se najviše pažnje posveti „kraljici zagonetaka“, križaljki, ili kako je zovu još i ukrštenicom, ukrštenim riječima i sl.
Ne znam je li „tiskan“ još koji broj, no ovo je prigoda da pozovem autore da oni napišu koju riječ o tim enigmofilskim novinama.

1 коментар:

Belirac је рекао...

Uz ovaj Štefov članak čitaocu bi mogao biti zanimljiv i pregled enigmatskih biltena sa sh-Wikipedije: enigmatski bilteni.