понедељак, 16. јул 2018.

ACTA AENIGMATICA (16)



INDEKS MAGIČNIH KVADRATA
Piše: Stjepan Horvat
Enigmatsko udruženje „Čvor“ je u „Čvor razbibrizi“ br. 350 od 24. studenog 1979. godine raspisalo natječaj za prijavljivanje rukopisa knjigā koje bi u narednom razdoblju mogle biti tiskane. I tadašnji urednik „Čvor križaljke“, zagonetački velemajstor Boris Antonić, prijavio je naslov „Klasifikacija opetovnih likova“, koji bi imao oko 150 stranica, u što bi bili uključeni i dijagrami zagonetaka.
U planu je bilo napraviti i popis svih dostupnih objavljenih magičnih likova, posebice četvorina 7x7 i 8x8. Kako u to vrijeme nije bilo personalnih računala i baza podataka, sve je bilježeno ručno ili pisaćim strojem. Na žalost, takvu knjigu „Čvor“ nije uspio izdati jer rukopis nije nikad dovršen.
I poljsko zagonetaštvo dobilo je znatan uzlet pojavom mladih zagonetača, posebno onih vezanih oko redakcije časopisa „Rozrywka“ – Romana Nowoszewskog i Stanisława Biska, koji su kao urednici sudjelovali na susretima zagonetačkih urednika „Enigmapress“.
Redakcija „Rozrywke“ pokrenula je biblioteku „Rozrywki“ (Zagonetke), koju je uređivao Roman Nowoszewski, a kao treća knjiga 1996. godine objavljen je „Indeks kwadratów magicznych“ (Popis čarobnih četvorina), koji je pripremila Maria Bisko. Knjiga je tiskana u 500 primjeraka (ISBN 83-901212-3-9). Na 130 stranica to je zbirka poljskih čarobnih četvorina (kvadrata) 6x6, 7x7 i 8x8, tiskanih u poljskim enigmatskim časopisima od 1956. do 1994. godine. Popisom su obuhvaćena 92 časopisa, u kojima je objavljeno 16 četvorina 8x8, 229 četvorina 7x7 i 1.100 četvorina 6x6. Pri bilo kakvoj analizi mora se imati na umu složenost pisanja u poljskom jeziku.
Ovdje je i presnimak jedne stranice s četvorinama 7x7, a zanimljivo je pogledati da bi četvorina označena rednim brojem 193. mogla biti objavljena i kod nas. Na poljskom jeziku otisnuta je u časopisu „Rozrywka“ 1989. godine.

VODORAVNO I OKOMITO: 1. Slikarska tehnika u kojoj boja nastaje miješanjem boje u prahu s otopinom ljepila, 2. Brazilski vozač automobilističkih utrka, Fittipaldi, 3. Argentinski nogometni selektor, Luis Cesar, 4. Popis točaka koje se izvode na priredbi, koncertu i sl., 5. Portugalski likovni umjetnik, Alexandre (1971.), 6. Staklo, kružni građevinski element koji odašilje svjetlost, postavljen u stropove i zidove, 7. Glazbena oznaka za tempo interpretacije; živahno (sh).

8 коментара:

Анониман је рекао...

Interesantno i poucno ! I osmerci ( kvadrati; mag. likovi 8x8 ) ce biti svakako zanimljivi .Kakva su kod njih pravila satavljanja? ( glagoli, pridjevi ...)
Danko

Belirac је рекао...

Koliko ja znam, uz Borisa Antonića čarobne kvadrate 7x7 skupljao je i Vladimir Šarić, vjerovatno još po neko. Možda bi se danas njihove zbirke mogle objediniti pa da dobijemo nešto slično kao Dinkova zbirka anagrama...

Belirac је рекао...

Ima li neko predstavu koliko je kod nas objavljeno kvadrata 7x7 i 8x8?

Slavko Bovan је рекао...

U knjizi Vladete Trivunca (Magični kvadrati 7x7) evidentirano je 3926 kvadrata. Na 414 stranica A4 formata evidentirani su kvadrati objavljeni do 2007. godine.

Belirac је рекао...

Mislim da nemam tu Trivunčevu knjigu, a nisam je ni mogao nabaviti od Đorđa Otaševića. Preostaje mi da je i dalje tražim u internet-antikvarnicama ili da je fotokopiram.

Slavko Bovan је рекао...

Mislim da je tiraž knjige 70 primjeraka (Nisam našao potvrdu u knjizi).

Belirac је рекао...

Za usporedbu s poljskim kvadratima 8x8, u knjizi "Enigmatski magični kvadrati" evidentirano je 1112 sastava sa stanjem 1. januar 1999. godine. Takve kvadrate je do tada objavljivalo 69 autora, oni od 22. (Stipaničić) do 69. mjesta (Šuša) objavili su od 9 do 1 sastava, najviše po jedan ili dva.
Ubjedljivo najviše kvadrata 8x8 objavio je Miroslav Lazarević (193).

Анониман је рекао...

Magične kvadrate 7x7 na slovenačkom je obradio u svojoj knjizi Branko Milovanović. Uz njega najpolodovitiji autor sedmica je bio pokojni Jože Berdon.

Štefan Markovič