уторак, 17. јул 2018.

REBUSANJE (3308)


8 коментара:

Dusan је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Dusan је рекао...

Kore jabuke traži Verica!

Luka је рекао...

Trebalo bi biti KOREJE, jer su obje prikazane na slici!!!

Dejan Minić је рекао...

Ne bih baš rekao, postoji Severna i Južna Koreja, a upravo prikaz dve države daje (jednu) Koreju.

Luka је рекао...

Koliko je meni poznato još se nisu ujedinile, no dopuštam da svatko to gleda kako 'oće!

Milan Žarkovački је рекао...

Neverovatno mi je koliko se retko (na internetu) Koreja pominje kao ime poluostrva, a ne vidim zašto ime "Koreja" ne bi označavalo to; Google za upit "koreja poluostrvo geografija" nalazi samo oko 120 rezultata (iako dok se ne dođe do poslednje strane piše da ih ima više, što je njegovo uobičajeno ponašanje), a među njima nisam uspeo da nađem ni jedan pouzdan. Među onima za koje izgleda da nazivom Koreja označavaju poluostrvo jesu udžbenici, kojima poslednjih godina baš i ne verujem, i neke stare publikacije, za koje nije sigurno da tim nazivom ne označavaju državu na tom poluostrvu pre raspada.

Zašto bi se to poluostrvo nazivalo samo "Korejsko poluostrvo" a ne jednostavno "Koreja"? Šta bi onda bila Koreja ako nije poluostrvo? Balkansko poluostrvo ima naziv po planini Balkan, slično kao mnoga druga, a po čemu je "Korejsko poluostrvo" nazvano? Nije isto, ali podseća me na ono kad kažu "Bokokotorski zaliv", a u imenu "Boka kotorska" "boka" (već) znači zaliv.

Zato mislim da je ova ilustracija dobra, jer podrazumeva da je Koreja poluostrvo.

Dejan Minić је рекао...

Eto koliko je ponekad teško biti ilustrator. Pošto ne postoji država Koreja (a staviti mapu samo Severne ili Južne Koreje je pogrešno), odlučio sam se za prikaz obe, jer Koreja postoji u geografskom i u nekom idejnom, civilizacijskom smislu.

Evo dve rečenice sa Vikipedije: ˝Koreja (korejski: 조선 ili 한국, v. dolje) je naziv za civilizaciju i istoimenu geografsku oblast smještenu na Korejskom poluotoku u istočnoj Aziji, koji se graniči s Kinom na sjeverozapadu i Rusijom na sjeveroistoku, dok se Japan nalazi na jugoistoku preko Korejskog prolaza.

U Koreji danas živi otprilike 72 miliona ljudi, a podijeljena je u dva politička entiteta zvana Demokratska narodna republika Koreja (Sjeverna Koreja) i Republika Koreja (Južna Koreja).¨

Slavko Bovan је рекао...

Ovdje apsolutno ništa nije sporno. Naravno, razgocori i iznošenje različitih mišljenja ne škodi.