петак, 21. септембар 2018.

EDL (REBUSI)

Pobednički


ENIGMATSKI DANI LUDAJE - REBUSI
Petorica sudija (Rešad Besničanin, Žarko Đokić, Čedomir Jelić, Mladen Marković, Milan Sečujski) svojim glasovima odredili su poredak u kategodiji rebusa. Pobedio je Dejan Minić iz Leskovca (19 bodova) ispred Branislava Nikića, Dragiše Cetića, Ranka Skopala i Pere Galogaže (sa 17 bodova). Dejanu Miniću pripada pehar i novčana nagrada od 5000 dinara. Rebusi će biti redom objavljivani, a naknadno će biti objavljena tabela sa glasovima. EK „Kikinda“ čestita pobedniku i svim osvajačima bodova, zahvaljuje na učešću svima, a specijalna zahvalnost ide na adresu sudija.
Tabela (osvajači bodova)
1. Dejan Minić, Leskovac 19
2. Branislav Nikić, Požarevac 17
3. Dragiša Cetić, Gacko 17
4. Ranko Skopal, Zagreb 17
5. Pero Galogaža, Rijeka 17
6. Svetlana Jorgaćijević, Subotica 15
7. Luka Pavičić, Split 15
8. Mihajlo Džudžar, Ruski Krstur 14
9. Rade Goljović, Baljevac 13
9. Dejan Minić, Leskovac 13
11. Zija Dizdarević, Sarajevo 12
12. Emilija Bunjac, Bihać 12
13. Milan Žarkovački, Novi Sad 11
14. Zoran Milunović, Novi Sad 10
15. Danijela Milunović, Novi Sad 10
16. Goce Pavlov, Štip 9
17. Branislav Nikić, Požarevac 9
18. Svetlana Jorgaćijević, Subotica 8
19. Budimir Ćosović, Zagreb 8
20. Miodrag Ivanišević, Beograd 7
21. Milan Žarkovački, Novi Sad 6
22. Pero Galogaža, Rijeka 6
23. Zdenko Capan, Karlovac 4
24. Stjepan Orešić, Zagreb 3
25. Nebojša Dragomirović, Banja Luka 2
25. Krešimir Majetić, Jastrebarsko 1

29 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Posebno zahvaljujem Životi Petkoviću koji je poslao nekoliko desetina rebus, ali van konkurencije.

Slavko Bovan је рекао...

Ukupno je stiglo preko 250 rebusa (253) a na ovom blogu biće objavljeno makar 120.

Dusan је рекао...

Ko li brije draga lica?

Slavko Bovan је рекао...

Ni sad ti nije kasno da se spakuješ i uputiš u pravcu Kikinde i pehar i nagradu primiš sutra. Dragiša, kao da je znao da ga u Kikindi čeka pehar i nagrada(A NIJE mogao znati jer sam i ja sinoć tek sredio tabelu!) zaputio se još juče iz Gacka (Trenutno je u NS, a očekujem ga za koji sat).
Takođe, možda na dodjelu pekara stigne i Nikolić iz Šapca?!

Dejan Minić је рекао...

Ipak drugi put. Zakazao sam dosta poslovnih obaveza za vikend.

A gde je onaj moj komentar od malopre?!

Zdenko је рекао...

Čestitka pobjedniku!

Svetlana је рекао...

Čestitam Dejane! Imam utisak da te neću nikad lično upoznati. Nadala sam se da ćeš možda doći u Kikindu, ali...

Čestitke i svim deliocima drugog mesta, kao i svim dobitnicima bodova.

Milan Žarkovački је рекао...

Čestitam Dejanu i grupi sa 17 bodova!

Vrlo mi se ne sviđa to što je pobednički rebus previše sličan sa mnogim objavljenim sa "kolibri - Ko li bri...?", a naročito sa onim Jovana Novakovića: kolibri, jedra, Gana - Ko li brije dragana?
enigmatika-online.blogspot.com/2015/10/rebus-iz-arhive.html

Slavko Bovan је рекао...

Ovaj komentar se zagubio u bespućima interneta:

Dejan

10:25 (пре 1 сат)

коме ја
Dejan је оставио нови коментар на ваш пост "EDL (REBUSI)":

Baš sam iznenađen ovom pobedom i nisam je uopšte očekivao. Za razliku od prethodnih EDL, za ovogodišnje takmičenje sam bio prilično nemotivisan i nezainteresovan. Poslao sam samo 4 rada (tražila se 3) i malo je falilo da baš ovaj pobednički izbacim i da ne prođe moj lični izbor.

U zanatskom smislu, ovaj jednostavni rebus je prilično dobro sklepan, ali ima elemenata koje se ponavljaju. Da sam ja sudija, sigurno mu ne bih dao pobedu. Očigledno je za pobedu potrebna i sreća i neki splet okolnosti, što potvrđuje gužva na vrhu tabele.

No, prihvatam je i zahvaljujem sudijama na glasovima, kao i EKK-u (pre svih Slavku) za organizaciju takmičenja. Prihvatam i nagradu (dobro će doći pare), dok honorare za objavljene radove po novinama i nadalje ostavljam klubu. Hvala i pozdrav!

Бранислав Никић је рекао...

Bravo Dejane, sve čestitke! Čestitke i ostalima na visokim plasmanima. Ja sam zadovoljan podelom drugog mesta, jer sam očekivao visok plasman.

Mandrak је рекао...

Molim da se primi k znanju da sam i u ovoj kategoriji pobedniku dodelio 10 poena. :)
Čestitam, Dejane.

Mandrak је рекао...

Aha, sad vidim šta je Žarkovački pisao.
Pa, eto, Miniću, ja sam ti u neznanju završio pobedu.:P Šta ću, ne bavim se dovoljno rebusima, ne pratim šta se objavljuje i šta se ponavlja, pa sam se rukovodio čistim utiskom. A moj utisak je da taj rebus, koliko god bio naivan, prevazilazi sve ostale.
Zapravo, jedva sam pronašao još 9 komada kojima bih dao poene. Meni je tu sve manje-više besmisleno.

Milan Žarkovački је рекао...

Trebalo je da ja žiriram ukrštenice (a ne samo anagrame), pa biste onda videli! ;-)

Mandrak је рекао...

Pa, ne bih baš rekao da ta ironija ima uporište u ispravnoj analogiji. Ja retko pravim rebuse (ali pravim, čak i objavljujem), a ti ni rekreativno ne sastavljaš ukrštenice.
Da li je neka postavka već korišćena ili nije, u principu me ne zanima. Istorija čovečanstva beleži značajne pronalaske koji se većinski (ponekad više od 99 %) oslanjaju na nešto već otkriveno i patentirano. Ali samim tim što neka tvorevina, makar bila rebus, sadrži kvalitativnu novinu, ispunjen je uslov da je smatramo novom.
Jedino ne odobravam da objavljeni rebus (dakle, 100 % isti) učestvuje na bilo kom konkursu. Kad se to dogodi, neki stručan član žirija sa dobrom memorijom (npr. Žarkovački) može u toku ocenjivanja reagovati i osnovano tražiti diskvalifikaciju od organizatora.
U ovom slučaju, nema materijala za diskusiju. Bilo je mnogo rebusa, a malo sudija, i očekivana je razuđena distribucija. Samim tim što je pobednički rebus preko mojih 10 sakupio još 9 poena, evidentno je da ga je bar još neko evidentirao i nagradio.

Milan Žarkovački је рекао...

Nije dobra (moja) analogija.

Slaba je moja memorija već zbog toga što se nisam davno uključio u bavljenje rebusima, ali postoji svima lako dostupna baza objavljenih rebusa.

Ne bih rekao da je velika novina to što su se umesto "dragan" pojavila "draga lica".

Zdravko је рекао...

Ako prihvatimo takvu analogiju i primijenimo je na križaljke, onda možemo uzeti jednu (veliku) bjelinu iz već objavljene križaljke, uvrstiti je u novu križaljku, sastaviti ostatak mreže (eventualno jednu bjelinicu) i pohvaliti se novim sastavkom.

Mandrak је рекао...

Moglo bi tako, Zdravko. Moglo bi, ali ne praktikujemo (čast izuzecima).

Nadam se da ovde ne govorimo o krađi (dok Zdravkova primena podrazumeva svesno pozajmljivanje). Prosto, rebusi su takva enigmatska forma da se ideje lako ponavljaju. Verovatnoća da se slučajno upotrebi već poznata postavka je otprilike milion puta veća nego verovatnoća da osoba a i osoba b naprave dve potpuno iste beline (mogu biti slične, naročito ako se sastavlja rutinski, pogotovo gore levo).

Kako god, ja nisam bio u ulozi supervizora. Samo sam ocenio ono što mi je ponuđeno i ukoliko smatrate da ovaj rebus treba diskvalifikovati, izvolite, obratite se organizatoru. Mene to uopšte ne zanima jer sam zaista jedva našao 1 kasvetan rebus koji zaslužuje 2 poena, ali pošto sam imao na raspolaganju i 10, 9, 8... morao sam da spustim kriterijume do najnižih granica i da tom jedinom kasvetnom dam 10.

Sneška је рекао...

Čestitke Dejanu i ostalim takmičarima!

Zdravko је рекао...

Mladene, potpuno se slažem sa konstatacijom da se ideje pri sastavljanju rebusa mogu lako ponaviti. A desi se vjerovatno i da se sastavi skoro identičan, ili potpuno identičan rebus. Po mom mišljenju je bitno da u takvim slučajevima nema namjere, čega se ozbiljni i odgovorni zagonetači pridržavaju.

Dodao bih i da se to isto može desiti i pri sastavljanju kratkih anagrama. Ja sam npr. sastavio nekoliko efektnih anagrama, ali sam naknadnom provjerio u Dinkovim almanasima ustanovio da je neko bio "brži" od mene.
Što se tiče križaljaka, tu bi se bilo teško pozvati na "nije bilo namjere".

Moj prethodni komentar nije imao namjeru dovesti u pitanje rad žirija. Žiriranje je samo po sebi težak i zahtjevan posao, i nije ga lako sprovesti. Zato svi u žiriju zaslučuju pohvale.

Zdravko је рекао...

Zaboravih; Čestitke pobjedniku i ostalima pri vrhu!

Svetlana је рекао...

Da li su svi napravili barem jedan rebus da ne bi bili sudije? :D
Očito (skoro) više niko ne želi da ih ocenjuje, sudeći po malobrojnosti ovogodišnjeg žirija.

Hajro је рекао...

Čestitke svima, pobjedniku, žiriju, organizatoru. Pitanje svima - zašto bježimo od logičnog zaključka koji se nameće - rebus jednostavno nije pogodna zagonetka za prigodne/zadane teme, tu i tamo će se desiti kvalitetan originalan rad, no u ogromnoj većini su to besmislene natezaljke ili već viđene ideje, muka za autore i žiri, malko kiselkasto raspoloženje na kraju. Možemo li se otrgnuti inerciji, smisliti štogod drugačije? Kreativnost autora rebusa treba nagrađivati izborom rebusa mjeseca, godine i sl, tako da se može provjeriti originalnost, omogućiti komentiranje i glasanje svima ... znam da nisam rekao ništa novog.

Milan Žarkovački је рекао...

Ne sviđa mi se ta priča koja se dugo provlači: odgovorni sastavljači, nema namere i sl. Jer šta znači odgovorno sastavljanje? Mogući su razni kriterijumi. Za nekoga može biti odgovorno već i ako se rebus makar za jedno slovo razlikuje od do tada objavljenih, a za drugog može biti neodgovorno i ponoviti velik deo postojeće ideje, recimo polovinu. Oba stanovišta su prihvatljiva. Uopšte, mislim da je besmisleno optuživati sastavljača kao takvog (možemo ga optuživati kao čoveka, tvrditi da je nepošten, ali to nema veze sa ocenjivanjem rada) čak i ako svesno prepiše stari rebus; umesto toga treba jednostavno odbaciti takav rebus i ići dalje, zato postoje žiri i supervizori. Kod rangiranja pažnju treba obraćati isključivo na radove, a ne na sastavljače, njihove moralne osobine itd. Sastavljači koji su stroži, pa i prema sebi, uzdržaće se od slanja nekih radova koji bi drugima bili sasvim prihvatljivi za konkurs. A u drugoj krajnosti, možemo nekog sastavljača sa većom tolerancijom prema ponavljanju poznate ideje - pa možda čak i sklonog prepisivanju - optužiti da je neozbiljan i neodgovoran. To je sasvim nepotrebno. Neka šalje ko šta može, pa je na organizatoru, žiriju i supervizorima da budu ozbiljni i odgovorni. Nipošto ne želim da kažem da ovo poslednje ovde nije slučaj, ali trebalo bi jasnije i konkretnije sagledavati probleme. Ako nekom uopšte smeta ovakva situacija. Možda samo meni smeta, i to je u redu.

Ako je rad ponovljen, ponovljen je, nema smisla proširivati spisak autora nekim novim poštenim i odgovornim sastavljačem. Prirodno je da je stvaraocima koji se pojave na početku postojanja bilo koje oblasti stvaralaštva (npr. u nauci ili umetnosti) najlakše da stvore nešto novo, ali kuda bi nas odvelo nastojanje da istu lakoću obezbedimo svima koji dolaze?!

Milan Žarkovački је рекао...

Ima nečeg u Hajrinom viđenju, ali moj utisak je suprotan. U poslednje vreme smo među rebuskim konkursima videli jedan sa ponovljenim zadatkom (crtani lik u frazi), jedan sa previše jednostavnim i širokim (broj u frazi), dok se EDL uspešno trudi da održi visok nivo zadataka. Do pretprošle godine su bili uobičajeni i jednostavno formulisani zadaci, sa samo jednim uslovom, a od prošle godine su počeli prilično intrigantni. Kad sam video ovogodišnji zadatak pomislio sam: gde sad naći dve ptice dovoljno dugačkog naziva pa ih još utrpati u rebus, to mora da će biti neka čitaljka ili neka nategnuta kobasica! Pomalo me je i obeshrabrio. Ali kad sam ga se prihvatio, malo po malo počele su da se sklapaju neke ideje, tako da sam do kraja smislio rebuse kojima sam sasvim zadovoljan i van uslova ovog konkursa. Ovaj konkurs me je naterao da stvorim baš neočekivano dobre rebuse. Ovim ne komentarišem to kako su rangirani, nego kažem da se meni sviđaju. Uostalom, vidim da su se i ostali autori dosta dobro snašli. Naime, kontrolisao sam izabrane rebuse, pa sam ih sve video. I napisao sam svoju (negativnu) primedbu uz ovaj pobednički (Sram me bilo! :-) ), ali ne znam šta je dalje bilo, očigledno je samo da ona nije prihvaćena.

Zato pohvaljujem rebuske konkurse za EDL za tako lucidno smišljene i podsticajne zadatke!

Hajro је рекао...

Milane, biće mi drago ako nakon objavljivanja radova budem imao razloga da promijenim mišljenje. Naime, dešava se da žiri jednostavno ne prepozna kvalitet ideje, super, imaćemo o čemu divaniti ovdje, ...naravno, uvažavajući različite ukuse, no valja iznijeti argumente. Ja sam u Feniks poslao dva rebusa i ocijenjeni su suprotno od onog što sam očekivao - onaj koji se meni više dopadao je dobio manje bodova.

Slavko Bovan је рекао...

Sve u redu i sve se slažem, ali usput i trljam ruke, jer je TIO dobio minimum 100 rebusa (100 dana) za objavu. :)

Nedjeljko Nedić је рекао...

Čestitam najboljima i svim drugim sudionicima.

Zdravko је рекао...

Nisam upućen u to priču oko rebusa koju se spominje u jednom od gornjih komentara. U mom gornjem komentaru sam samo iznio vlastito mišljenje. Da preciziram to viđenje; ozbiljan, odnosno odgovoran sastavljač je onaj koji ima određenu dozu samokritičnosti, neku vrstu samocenzure. Iz toga proizlazi da ima određenu rezervu prema korištenju ideje već objavljenog rebusa, u svojoj cjelini, naravno ako mu je poznato da već postoji takav rebus. Siguran sam da se ogromna većina zagonetača rukovodi time, jer nije baš neko kreativno zadovoljstvo "izmisliti već izmišljeno", nego pokušati napraviti (is)korak dalje.

Ali, isto tako sam mišljenja da se dobre ideje mogu (poželjno, odnosno katkad neminovno) replicirati, pod uslovom da se napravi nadogradnja i time se dobije novi, kvalitetan rebus. Pozajmljena ideja ne bi trebala da iznosi više od 50-60 % novog rebusa.

Naravno da niko neće izigravati detektiva i pokušati pronaći da li je ili nije bila namjera sastavljača da ponavlja ideju ili čak čitav rebus. Ideje se, na kraju krajeva, reproduciraju u svim sferama života i služe kao osnova za kvalitetnu nadgradnju.

Urednici enigmatskih listova, podlistaka, blogova i sl. imaju punu slobodu da odluče što će objaviti, a članovi žirija na enigm. konkursima imaju punu autonomiju žiriranja, gdje glasaju prema svom tehničkom poznavanju materije i / ili estetskom dojmu, a naravno ponekad prema unapred utvrđenim kriterijima.

Dobro je da Slavko omogućuje i sastavljačima uslovno rečeno "sitnih" zagonetaka i rebusa sa postavkama koje nisu previše zahtjevne, da objave svoje sastavke. Ne moraju svi radovi biti na nivou Kafke, neki moraju biti na nivou Vlaka u snijegu, svaki od njih je kvalitetan na svoj način i ima svoju publiku, i daju inspiraciju onima koji dolaze. Želim naglasiti da takve radove ne treba dočekati sa negativnim i posprdnim (baš tako!) komentarima, što se više puta desilo na blogu. Svaki rad je kvalitetan na svoj način i odslikava trud sastavljača (naravno, ako nije plagijat), i kao što sam naveo svoj kvalitet i svoju publiku.

Slavko Bovan је рекао...

Ovom rebusu bih dao 3.