понедељак, 1. октобар 2018.

ACTA AENIGMATICA (27)



SURADNJA S "EUREKOM"
Piše: Stjepan Horvat
Enigmatsko udruženje „Čvor“ od prvog dana nastojalo je raditi na promidžbi enigmatike kao kulturne djelatnosti i u tim nastojanjima uključiti što više čimbenika, od samih autora zagonetaka, njihovih korisnika odgonetača, do stvaranja društvenog okruženja poticanjem osnivanja klubova zagonetača, pa sve do suradnje s brojnih zagonetačkim i nezagonetačkim uredništvima. Ovako široko djelovanje davalo je više mogućnosti da enigmatika prodre u pore ljudske dokolice i omogući im kulturnu i odgojnu zabavu.
Na tom putu promicanja vrijednosti zagonetaštva veliku ulogu imali su (i danas imaju!) specijalizirani časopisi sa zagonetkama (danas većinom križaljkama, posebno skandinavkama) i svaki čin izvan samog objavljivanja neke zagonetke uvijek je donosio neke koristi  afirmaciji zagonetaštva u okolini gdje se događao. Klubovi su okupljali mlade, što nije beznačajno, organizirali klupska natjecanja, izložbe koje su pridonosile afirmaciji njihovih članova, davali su svoj doprinos u lokalnim medijima, a njihova sudjelovanja na većim enigmatskim manifestacijama širila su prijateljstvo i suradnju s brojnim istomišljenicima.
I sedamdeset godina se širio enigmatski pokret, pokrenuti su zagonetački časopisi pri velikim novinskim kućama, a većina njih je imala zadatak da osigura dodatne prihode nakladnicima, a malo je njih bilo zainteresirano za enigmatiku kao društveno korisnu djelatnost.
EU „Čvor“ na razne načine pokušavao je uvući druge redakcije u organiziranje natjecanja odgonetača i sastavljača, u organiziranje urednika i njihovo sudjelovanje u zagonetačkim priredbama, uključivanje u izdavačke programe knjiga i sl. Predstavnici „Čvora“ bili su na razgovorima i u Gornjem Milanovcu, a krajem 1975. godine mogli smo zaokružiti do tada postignuto:
-          počela je besplatna međuredakcijska razmjena časopisa (po dva primjerka od svakog);
-          pomoć u tisku nekih enigmatskih knjiga kroz reklamne priloge;
-          zajedničko izdavanje knjige „Historija jugoslavenske enigmatike“, u što bi se uključilo više autora s područja tadašnje države;
-          uključivanje uredništva „Eureke“ u Međunarodne susrete urednika „Enigmapress“;
-          organizirala bi se prodaja do tada izdanih knjiga putem „Eureke“ uz rabat;
-          pokrenuta je inicijativa za izdavanje dječjeg enigmatskog lista.
I, naravno, ponuđena je mogućnost vođenja enigmatskog podliska na temu „Kako sastaviti dobru križaljku“, ali za takvo „tezgaranje“ nije bilo previše vremena iz tadašnje uprave EU „Čvora“, pa su to kasnije drugi realizirali.

I ovakva suradnja je bila korak naprijed u odnosima redakcija enigmatskih časopisa. „Čvor“ je tek 1978. godine uspio okupiti sve urednike tadašnjih jugoslavenskih enigmatskih časopisa u vrijeme 4. međunarodnog susreta urednika „Enigmapress“, što je održan u Bjelovaru u organizaciji „Čvora“.

Нема коментара: