недеља, 14. октобар 2018.

SASTAVITE REBUS

Hajro je tokom svog boravka na Uni napravio ovu zanimljivu fotografiju pa se pita da li se može napraviti rebus:".. tu su dvije patke, lijevo je ona (ignorira njega), desno on, lokacija ada ili adica na Uni"..

9 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Jedan onako (hm).
DORA CEPA TAK (do race patak).

Бранислав Никић је рекао...

NAPADI PARKURACA (na P adi par Q raca)

Svetlana је рекао...

Nena Đemi lupa tak (ne nađe milu patak)

Tonci M је рекао...

Pat Kasparov navodi, pa taktiku zabilježi
(patka s par "OV" na vodi, patak tik uza bilje "ŽI")

Milan Žarkovački је рекао...

Predlog "uza" se koristi umesto "uz" ispred enklitika i suglasnika s kojima bi "uz" bilo teško za izgovor, RMS to precizira pa kaže ispred piskavih, ponekad i šuštavih suglasnika. Mislim da ovde nije opravdano korišćenje "uza" - nije teško izgovoriti "uz bilje".

Tonci M је рекао...

Znam, ali slobodno korištenje s/sa, k/ka, uz/uza je uobičajena enigmatska sloboda (nije da rebus ne funkcionira bez toga, "bilje" može imati dopisano "A", a "ŽI" stajati slobodno, ali možemo se složiti da ovako izgleda elegantnije).

Čak mi nije ovo prvi ovakav "prekršaj" u ovom kvartalu:

Dovode te kući SA puno para (do vode tekući sapun, "O" para).

Hajro је рекао...

Hvala na odazivu, evo i mojih komentara - Slavko ispravno veli "onako", Banetov je bitno više od tog (plus zločesta verzija), Svetlani je zasvijetlila prekrasna ideja (Tonći će reći "absolutno romantično"), Tončijev uspješan rad podsjeća na talijanske rebuse s dugim rješenjima. Mislim da malo odstupanje od jezičkih pravila lako ide pod slobodu kreatora.

Milan Žarkovački је рекао...

Da, Tonči, ali "sa" i "ka" nisu prekršaj, oni su uvek dozvoljeni umesto "s" i "k", samo što je preporučljiviji kraći oblik ako ne otežava izgovor, rečnici duže oblike navode uz kraće bez posebne napomene; dok se "uza" samo u navedenim slučajevima može koristiti umesto "uz".

Zdenko је рекао...

POPU STOJA DIRA CICE!
(po pustoj adi racice)