понедељак, 11. март 2019.

ACTA AENIGMATICA (50)



BIBLIOGRAFIJE ČASOPISA
Piše: Stjepan Horvat
Kada sam se počeo zanimati za zagonetke, nisam imao pojma u što se upuštam i kako će se to odraziti na moj život. Bilo je to početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, vrijeme kad i nije bilo previše enigmatske literature (Džepna križaljka, Rebus, Enigma, Mala ukrštenica, Razonoda miliona, a bljesnuli su Problem i Sfinga što ih je pripremao Zlatko Stipaničić), a da ne govorimo o tome kako je teško bilo doći do nekog korisnog priručnika (Mavro Špicer: Leksikon za sastavljače i odgonetače zagonetaka, Vladimir Vrđuka: Priručnik za sastavljanje i rješavanje zagonetaka, Josip Budisavljević: Tumač zagonetaka, Šime Fučić: Zagonetke za mlađe).
Zagonetači koji su se okupili oko Enigmatskog udruženja Bjelovar bili su oduševljeni brojnim novim aktivnostima i rado su se odazivali na akcije koje su trebale pridonijeti novim saznanjima o zagonetkama i njihovim autorima, posebice iz vremena između dva svjetska rata. Prilikom učlanjenja u EUB svaki član je dostavljao ispunjenu pristupnicu s osnovnim podacima i jednu manju fotografiju. Sve se to godinama čuvalo i stvaralo bogatu zagonetačku riznicu. Kada smo pokrenuli akciju pripreme prvog leksikona zagonetača, to je bila osnova od koje se počinjalo. Tako smo mnogo toga znali o generaciji koja je stvarala desetak godina prije EUB i o novim naraštajima, ali vrlo malo smo znali o autorima koji su stvarali od početka dvadesetog stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata.
Slavko Peleh pripremio je prvu Bibliografiju enigmatike (1978.), u kojoj su prikazani svi podaci o društvima, klubovima, časopisima i člancima vezanim uz zagonetaštvo do 1978. godine. U ono vrijeme bila je to knjiga koja je uputila mnoge na nova istraživanja i pokazala gdje su sve bile objavljivane zagonetke. O autorima zagonetaka malo se znalo, sporadično se pisalo o nekim njihovim obljetnicama i o onima koji su se duže i svestranije zadržali u zagonetaštvu. No bilo je na stotine drugih o kojima se malo znalo, a koji su zavrijedili biti spomenuti u nekom enigmatskom leksikonu. Kako bi se otkrili novi podaci počeo je rad na obradi pojedinih časopisa u kojima su bile rubrike sa zagonetkama, pa je tako 1982. godine izdana Bibliografija Sfinge Rebusa, koju je pripremio Slavko Peleh. Tu se našlo stotine novih imena, a i podaci o već poznatim autorima mogli su se značajnije dopunjavati.
Zagonetačko društvo „Čvor“ imalo je sreću što se u njen rad uključio enigmatski zanesenjak Franjo Tušek, koji će godinama (p)ostati glavni enigmatski bibliograf. Tušek je u dogovoru s uredništvom (a sve je to financiralo društvo!) prosjedio sate i sate u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, kopirajući tisuće stranica sa zagonetkama iz raznih časopisa (velik dio je sačuvan). Pored toga što je pripremao rukopise za enigmatske rječnike, pripremio je niz rukopisa bibliografija zagonetačkih rubrika, a „Čvor“ ih je počeo objavljivati prema tadašnjim financijskim mogućnostima. Bibliografija zagonetačke rubrike „Mladosti“ tiskana je 1984. godine, godinu dana kasnije pojavila se manja Bibliografija zagonetačke rubrike „Nevena“, a 1986. tiskana je i Bibliografija zagonetačke rubrike „Pobratima“.
Franjo Tušek bio je neumoran u svom radu pa je do 1991. godine, kada je misteriozno nestao (nismo znali desetak godina ništa o njemu), ostavio je u uredništvu još desetak rukopisa, koji stjecajem okolnosti nisu ugledali svjetlo dana. Samo ću kratko navesti da se radi o bibliografijama časopisa sa zagonetačkim rubrikama: Pučki prijatelj, Dom i svijet, Dobro dete, Pariška moda, Krijes, Dečji list, Mala mladost, Dječje novine, Hrvatska lipa, Mali Istranin i dr. To je više od tisuću ispisanih kartica, koje sam izvukao iz prašine, pa ako mi zdravlje dopusti i podrži me današnji „Čvor“ možda otisnem poneku novu knjigu.
Kao zanimljivost mogu navesti da je Franjo Tušek pripremio i Bibliografiju „Čvora“ – „Čvor Razbibrige“. Ne znam kako bih to tiskao jer rukopis ima sam za sebe gotovo tisuću novinarski kartica. Možda u dijelovima…

8 коментара:

Анониман је рекао...

Mislim i apeliram da prva bibliografija koja će biti objavljena bude
Bibliografiju „Čvora“ – „Čvor Razbibrige“, pa makar u dijelovima.


stjena

Slavko Bovan је рекао...

Čestitka Štefu na 50 nastavku ovog zanimljivog serijala. Čestitka ide i na adresu Jovana Nedića koji uređuje ovu rubriku.

Belirac је рекао...

Sve do ovog Horvatovog članka nisam znao da je Tušek završio bibliografiju "Čvora" - "Čvor-razbibrige". Slažen se s Najmanovim apelom. Svima bi nam takva bibliografija mnogo značila, pogotovo ako bi bila (i) u elektronskom obliku pogodnom za pretraživanje.

Анониман је рекао...

Štef se ne izjašnjava !?



stjena

Neki Tip је рекао...

Bibliografija ČR je samo prvi dio povijesti. Čudno je kako nitko ne kaže da se naprave i druge bibliografije listova koji više ne izlaze, pa makar one imale dvije-tri stranice. Naravno nas zanima samo kako smo mi stvarali, a što je bilo prije nema interesa.
Trebalo bi mi bar trideset radnih dana da unesem sve u word pa da mogu nešto s tim napraviti. Možda bi nam Belirac kao informatičar mogao pripremiti neki program u koji bi poslužio kao standard za izradu i drugih bibliografija, pa da se može po njemu pretraživati. Bio bi to veliki napredak za sve koji imalo istražuju ono što je bilo i tko je sve sastavljao zagonetke.

Hrvoje је рекао...

U četvrtak dolazi nam nova tiskarska "igračka"... Pripremi ti to - pa da ima što ta mašina raditi :)

Nedjeljko Nedić је рекао...

Može li ta "igračka" i napisati tekst?

Hrvoje Horvat је рекао...

ne može napisati tekst... ali ga može "umnožiti" :)