петак, 30. август 2019.

NA PUTU ZA ŠIROKI (17)


4 коментара:

Filip је рекао...

Prije svega, cijenim ovo kao rekreativni pokušaj uklapanja tri sedmice, što je ipak bolje prošlo na posljednjem Đokićevu primjeru.

Ovdje nisu problem AMANELE, ELEASAR i tematska SEDMARA - koliko god jesu ultranepoznati - ovdje je najveći problem DALADED. Ovaj "karakter" koji se spominje nije karakter/lik u pravom smislu riječi jer su ovo osobna imena i računi/accounti za igricu kakvih ima na milijun. U doslovnom smislu - *na milijun*. Npr. upisivao sam "bezvezne" sedmice u World of Warcraft tražilicu, evo ih:

MARANAR (https://worldofwarcraft.com/en-us/character/us/feathermoon/maranar)
FILINIS (https://worldofwarcraft.com/en-us/character/us/stormrage/filinis)
POLONAR (https://worldofwarcraft.com/en-us/character/us/rivendare/polonar)

... a ovako bi se moglo unedogled. Probajte i sami. Ovo je nešto slično imenima na Facebooku, štoviše, ovime se barata još lakše jer se kao ime za igricu uvijek uzima jedna riječ, obično sedmica, osmica, devetka... Znam i sam - igrao sam igricu svojedobno.

S druge strane, postoje "pravi" karakteri, protagonisti (kultnih) igrica, čija su imena osmislili proizvođači. Takvi primjeri su GERALT (iz popularne igrice "The Witcher") ili EZIO AUDITORE i ARNO DORIAN (iz serijala igrica "Assassin's Creed"). Ako AUDITORE treba za kvadrat 8x8, ja ne vidim problem. Štoviše, siguran sam da će se dijelu rješavačke publike to svidjeti - radi se o jako popularnoj igrici.

Po meni, upravo zbog tog pojma, ovaj kvadrat (i kvadrate s ovakvim pojmovima) ne bi trebalo ni razmatrati za bodove, ali je - ponavljam - fora u rekreativnom smislu zbog tri tematska pojma. :-)

zarptica.53 је рекао...

Ovaj kvadrat, te svi ostali radovi koje šaljem na natečaje, pa i na blogove, pripada kategoriji „rekreativne lingvistike“ ili logologije (po D. Borgmanu). Nisam imao nameru da poslani sastavci budu u konkurenciji, već da budu podrška Susretu. Propustio sam da to i naglasim prilikom slanja.
Da sam hteo, umesto DALADED, moglo je da bude, npr. DAHADED Indijski medicinski ekspert, dr. Vijaylaxmi; znanstvenik iz oblasti telemedicine A... i tako redom. Inače,svidela mi se slika DALADED-a!
I da završim sa pozajmljenim životnim i enigmatskim motom:
„Ne znam kako me svet doživljava, ali s moje tačke gledišta, ja sam čitavog svog života bio kao dečak koji se igra na obali i s vremena na vreme pronalazi glatkiji oblutak ili lepšu školjku od obične, dok se ispred mene prostire ogroman, ali neotkriven okean istine.“ (Isak Njutn)
Veliki pozdrav!

Filip је рекао...

Odličan citat, ne mogu reći da se ne poistovjećujem. Što se tiče Borgmanna, drago mi je da ga je netko spomenuo, čovjek je legenda! Proučavao sam ga dosta. :-)
Pozdrav!

zarptica.53 је рекао...

Moram da ti uzvratim kompliment! Bravo za Borgmanna! Zivjela Enigmatika! Znam da razumes zasto je sa E.