субота, 24. август 2019.

NOSTALGIJA (828 -A)


Na Susretima enigmata Srbije, održanim pre sedam godina u Kikindi, imali smo još jednu inovaciju - Dvojac bez kormilara, rešavanje rebusa u paru. Čini mi se da je to bilo vrlo interesantno takmičenje, a prava je šteta što se ne održava stalno u okviru SES-a.
Sofija Necin i Ivan Andonov

Bata i Brka (Miodrag Bata Babović) i Miodrag Petrović - Jagodinski Brka


5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Pismo koje mi je poslao Dejan Minić pre sedam godina:
Pozdrav Ministre,

Znam da te sa svih strana hvale, ali i ja moram da ti odam priznanje što si ove Susrete učinio istorijskim. Tvoj OGROMAN trud se isplatio.

Nisi bio na takmičenju iz rešavanja rebusa, pa da te malo informišem. Verujem da će ti biti interesantno da sve ovo čuješ, a možda nešto iskoristiš za tu buduću knjigu.

Mislim da je bilo dosta takmičara, 17 parova i jedan solo (Z.Milošević kome sam dozvolio da učestvuje). Sa interesovanjem su gledali na rebuse, bila je vrlo opuštena i prijatna atmosfera. Svi su pohvalili rebuse, ali i grafičku pripremu i naročito to što je bilo u boji. Nikić je bio oduševljen time. Pomalo sa merom sam davao pojedinim parovima sugestije.

Nešto malo praznih zadataka su mi začas razgrabili. Dao sam Miroslavu Lazareviću, koji je sa nevericom gledao ove lepo urađene zadatke, Šarićevoj ženi koja kaže da se interesuje za rebuse, Banetu Nikiću koji to želi da čuva. Zatim, Peri koji je obećao da će nešto objaviti u Feniksu. Bukvalno su skoro svi ostali parovi želeli da imaju po jedan prazan primerak, ali nisam mogao da im udovoljim.

Ovi rebusi će biti objavljeni i kod Nikića i kod Dimovića, verovatno sledeće nedelje. Ona permutacija dva broja kod rebusa u stripu je brzo primećena i ispravljena ekspresno kod svih. Srećom još nijedan par nije krenuo da rešava taj rebus.

Malo sam se razočarao kad sam od Šarića saznao da je ovo takmičenje još uvek neformalno i da neće biti dodeljene medalje. On je rekao da će to biti od sledeće. Treba to sugerisati, za svaki slučaj, pred sledeće Susrete. (bez obzira ko bio predsednik, ko je autor i sl.)

Nadam se da ćeš ti sve nas informisati o ovim SMS rebusima.

Poredak je bio ovakav, neka imaš za svaki slučaj.

1. Sofija Necin, Ivan Andonov 10 rešenih rebusa
1. Milan Sečujski, Zoran Radisavljević, 10
2. Branislav Nikić, Jovan Novaković, 8
3. Pero Galogaža, Luka Pavičić, 7
4. Milosav Marjanović, Veroljub Babić, 6
4. Voja Dodevski, Marko Radosavljević, 6
5. Zlatko Delić, Gojko Mandić, 5
6. Jovan Vuković, Mirko Stanković, 4
6. Valter Kvalić, Tomislav Popović, 4
6. Dragan Tolomanoski, Darko Jovanov, 4
6. Vladimir Šarić, Željko Prvanov, 4
6. Kosta Željki, Slaviša Golović, 4
6. Anica Milošev, Milutin Tepšić, 4
7. Miroslav Živković, Sreten Perić, 3
7. Novo Zekić, Vojin Vukšić, 3
7. Zoran Milošević, 3
8. Bata Brka Miodrag i Miodrag, 2
9. Nikola Pešić, Marjan Radaković, nisu predali

Ove zajebante 'bata brka...' sam fotografisao, pa ih prepoznaj. Sram ih bilo!
Da smo rebuse vrednovali, recimo po 5, 6, i 7 poena verovatno bi izbegli većinu deoba mesta, ali nema veze.

Iznenađen sam Ivanovim sposobnostima u rešavanju rebusa, a mislim da bi podjednako dobro i sastavljao samo kada bi se posvetio. Malo me to podseća na Marka Obradovića.

Tol'ko od mene,
Dejan

Slavko Bovan је рекао...

Čitajući ovo pismo, sada evo mojih dopuna:
Da, slažem se da je ovo bilo jedno od osvježenja susreta, a posebno to što su se po prvi put pojavili zadaci u boji (hvala sponzoru na kvalitetnoj štampi!)

O SMS rebusima (još jednoj inovaciji koja je postigla pun pogodak, biće riječi malo kasnije.

Dejan piše da je malo razočaran zbog toga da ovo takmičenje nije bilo u zvaničnom programu, a ja mu mogu kazati da sam se jedva "izboksovao" da ga bude ikako (Kao i još mnogo štošta za šta je rukovodstvo pružalo otpor). Nagrada je bilo, jer koiko se sjećam NIKO nije otišao iz Kikinde a da nije ponio punu kesnu poklona i nagrada.

Dejan Minić је рекао...

Uh, gde sad ovaj privatni mejl vadiš iz naftalina. Dobro, bitno je da smo ˝zajebante˝ locirali.

Slavko Bovan је рекао...

U međuvremenu je jedan od njih (Bata) postao saradnik TIO, i jeste "zajebant" (Čitaj: Vrlo duhovit).

Slavko Bovan је рекао...

Ni sam nisam bio svjestan da je te 2012. godine održan pravi festival enigmatike u Kikindi. Ima toliko materijala za objavu da moram vrlo-vrlo redukovati objave da ne preopteretim blog. Objave će biti doziranje.