понедељак, 20. јануар 2020.

ACTA AENIGMATICA (95)



ZAPIS O MSZU 1983.
Piše: Stjepan Horvat
U estonskom gradu Tallinnu od 16. do 20. svibnja 1983. godine održan je redovni susret urednika zagonetačkih listova. Počelo je zajedničkom inicijativom budimpeštanskog Fülesa i bjelovarskog Čvora i svake godine nastojalo se privući nove sudionike. Čvor je pokušavao animirati urednike zagrebačkog Vjesnikova kviza, ljubljanskog lista Križanke in humor i gornjomilanovačke Eureke. Uspjeh je bio polovičan i samo su Dečje novine, uz EU Čvor, poslale svoje predstavnike na to druženje.
Nakon održanog susreta, mađarski časopis Füles u svom 27. broju od 8. srpnja 1983. godine donio je članak u kojemu je izvijestio svoje čitatelje o tom događanju. Taj članak je preveo Čvorov službeni prevodilac za mađarski jezik Stjepan Toth i tako se našao u mojoj arhivi. Meni se učinilo zgodnim da prenesem neke dijelove iz tog članka, koji se na neki način odnose na zagonetače iz bivše države.
… Na ovom godišnjem „kongresu zagonetača“ prisustvovali su, kao predstavnici pojedinih zagonetačkih listova: Gerhard Richter (Troll, DDR), Hanna Butler (Knobel Knifflig, DDR), Stanija Perković i Gordana Vorkapić (Eureka, Jugoslavija), Stjepan Horvat (Čvor, Jugoslavija), Zbigniew Róg i Roman Nowoszewski (Rozrywka, Poljska), Witold Nowierski (Krzyżówka, Poljska), Vello Pilt (Noorus, SSSR), Dušan Karkuš (Hadanka a križovka, Čehoslovačka), Krasimir Petkov Nikov (Krstoslovici – rebus - igroslovici, Bugarska) i Laszlo Tiszai (Füles, Mađarska).
Sudionici su u tijeku savjetovanja upoznati s izradom zagonetaka na estonskom jeziku te s povijesti estonske zagonetačke štampe, s tadašnjim popularnim oblicima zagonetaka, natjecanjima na talinskom radiju i televiziji te lokalnim i državnim odgonetačkim natjecanjima. ...
… Prisutni su dodijelili ovogodišnje Zlatno pero onima koji su u tijeku prošle godine u svojoj domovini stvarali najbolje zagonetke, odnosno koji su bili najplodniji u svome radu, kao i na području uređivanja svoga lista. Za svoj istaknuti rad, a na prijedlog pojedinog uredništva, priznanja Zlatno pero dobili su: Ullrich Volker i Günter Szolkovy (DDR), Priit Pärn (SSSR), Boris Antonić i Miroslav Đurić (Jugoslavija), Roman Nowoszewski i Jerzy Weiss (Poljska), Dušan Karkuš (Čehoslovačka), Krasimir Petkov Nikov (Bugarska) i Ernö Bajai (Mađarska).
Glavna urednica Eureke Stanija Petković pozvala je sve sudionike da iduće godine budu sudionici narednog Međunarodnog susreta zagonetačkih urednika (MSZU), koji bi se održao u Gornjem Milanovcu pod pokroviteljstvo njene matične novinske kuće.
Na kraju nekoliko riječi o domaćinu, estonskom časopisu za mlade Noorus (Mladež). Izlazio je od 1946. do 1997. godine, a u vrijeme održavanja MSZU časopis je imao nakladu od 120.000 primjeraka. Glavni urednik je bio Vello Pilt od 1973. do 1984. godine. Časopis je imao bogatu rubriku sa zagonetkama, pa je kao takav bio pozivan na ova druženja enigmatskih urednika jer se nije znalo za neki drugi časopis u Sovjetskom Savezu. Druženja su bila okupila urednike zemalja socijalističkog bloka, iako su mnogi držali da su Jugoslaveni kapitalisti.

Нема коментара: