понедељак, 3. фебруар 2020.

ACTA AENIGMATICA (97)



IZDAVAČKA POLITIKA EUČ U 1976.
Piše: Stjepan Horvat
U 1975. godini održane su dvije sjednice Savjeta Enigmatskog udruženja Čvor. U prošlom nastavku pisali smo o izdavačkoj politici EUČ u 1975. godine, a danas donosimo dokument koji je raspravljan na 3. sjednici Savjeta EU Čvora, održanoj u Bjelovaru 8. studenog 1975. godine. Toj sjednici prisustvovali su članovi Savjeta: Ivo Fici (predsjednik EUČ, Zagreb), Mladen Gatalica (voditelj računovodstva EUČ, Bjelovar), Stjepan Horvat (glavni i odgovorni urednik Čvora i rukovoditelj RZ EUČ, Bjelovar), Marijan Jurčec (Osijek), Zvonimir Kurpes (Sisak), Slavko Peleh (predsjednik PO EUČ, Zagreb), Ivica Perković (zamjenik predsjednika PO EUČ, Zagreb), Radoš Pušonjić (predsjednik NO EUČ, Zagreb), Ivan Ređep (predstavnik RZ EUČ, Bjelovar) i Miroslav Šantek (Duga Resa). Iz opravdanih razloga nije nazočio predsjednik Savjeta EUČ Vladimir Kuterovac iz Zagreba.
Podnijeto je nekoliko izvješća vezanih uz djelovanje EU Čvora: O financijskom poslovanju EUČ (Mladen Gatalica), O radu Radne zajednice Poslovnice EUČ (Ivan Ređep), O radu Poslovnog odbora EUČ (Ivica Perković), O izdavačkoj politici EUČ (Slavko Peleh), a prihvaćen je Pravilnik o arhiviranju, odobren je Plan adaptacije tavanskog prostora u radne prostorije te Program suradnje s drugim listovima.
I ovog puta zadržat ću se samo na izdavačkoj politici EU Čvora, planiranoj za 1976. godinu, a ovaj program potvrdit će Skupština EU Čvora, održana krajem veljače 1976. Pregled izdavačke politike priredio je Slavko Peleh, koji je velik dio svog zagonetačkog djelovanja posvetio upravo istraživanju enigmatske povijesti te zagonetačkoj teoriji i praksi, osmišljavanju priručnika koji mogu pomoći u zagonetačkom stvaralaštvu i sl.
U 1976. godini planiran je nastavak izdavanja Čvor razbibrige, Mini Čvora, Skandi Čvora, Čvor križaljke i Predaha (za koji je predviđen prestanak daljeg izlaženja).
Program izdavanja knjiga bio je, kao i uvijek do tada, vrlo opsežan i bilo je tu više želja nego mogućnosti da se to ostvari. Njegova realizacija često je ovisila o financijskim mogućnostima samog Društva, a njih je određivala prodaja enigmatskih časopisa. Uvijek se nastojalo skromnijom opremom izdati što više priručnika u tehnikama koje su tada bile dostupne. Iz ovog programa realiziran je tisak drugog izdanja Priručnika za odgonetače (Stjepan Horvat) i Enigmatskog rječnika riječi od četiri slova Radoša Pušonjića. Ciklostilirano je trebalo izdati odostražnike riječi od 4 i 6 slova (Radoš Pušonjić i Dražen Belamarić).
Predloženo je nekoliko projekata, u čije ostvarenje bi se uključilo veći broj zainteresiranih zagonetača: Čvorov tumač zagonetaka, Povijest jugoslavenskih zagonetaštava, Zagonetaštvo u NOB, a zanimljivo je da se s prijateljskim uredništvom mađarskog Fülesa iz Budimpešte planiralo pripremiti Malu zagonetačku enciklopediju. Tu je bila ideja da se izda i rječnik s osmoslovnim riječima, namijenjenim za sastavljanje čarobnih četvorina 8x8, a čiji autor je bio Miroslav Klobučar (dio uvjeta iz pregovora o otkupu ostavštine nedavno preminulog Klobučara).
Pored enigmatskih knjiga, trebalo je raditi na pripremi knjige o različitim igrama (Dama i druge igre na dasci) i priručnika za mlade šahiste Šahovska početnica i čitanka, koja bi imala i poglavlje Šah i enigmatika, a autor je trebao biti Slavko Peleh.
Na kraju ovog izvješća Slavko Peleh je konstatirao:
Ovaj izdavački plan je idejno i naslovima bogat i izvan mogućnosti je financijskih snaga EUČ, pa ako se i ne realizira posve, bit će to uspjeh za nas, jer smo zasad jedini u našoj zemlji koji izdajemo ovu ne suviše konjunkturnu specijalističku enigmatsku literaturu.


Нема коментара: