понедељак, 17. фебруар 2020.

ACTA AENIGMATICA (99)



"JUGOSLAVENSKO-MADŽARSKI ZAGONETAČKI LEKSIKON"
Piše: Stjepan Horvat
U 97. nastavku rubrike Acta aenigmatica u kojemu sam pisao o izdavačkim planovima Enigmatskog udruženja Čvor, istaknuo sam zanimljivu ideju o još jednom pokušaju suradnje s mađarskim zagonetačima, odnosno s prijateljskom redakcijom budimpeštanskog Fülesa, predvođenog glavnim urednikom Lászlóm Tiszaijem. Bili smo u stalnim kontaktima s tom redakcijom, a zahvaljujući tome održani su brojni susreti mađarskih i hrvatskih zagonetača.
Ideja o izdavanju "Jugoslavensko-madžarskog zagonetačkog leksikona" (JMZL) rodila se na jednom takvom druženju, a Slavko Peleh je preuzeo obvezu da pripremi prvi radni prijedlog o tom pothvatu.
U prilogu je preslik toga prijedloga od 14. veljače 1976. godine. Iz njega je vidljivo da bi nakladnici bili Čvor i Füles te da bi se priprema odvijala u nekoliko faza. Planiran je opseg od 150 stranica, na kojima bi bilo 300 odrednica (50 zajedničkih te po 125 koje bi se odnosile na mađarsko i jugoslavensko zagonetaštvo). Dati su primjeri i upute kako bi se obrađivale pojedine odrednice i što bi one obuhvaćale (listovi, urednici, knjige i autori knjiga, znameniti zagonetači, zagonetačka središta i sl.).
Tada se predviđalo da bi taj leksikon trebao izaći do sredine 1978. godine, kada se trebala proslaviti deseta obljetnica djelovanja EU Čvora.
I što danas reći o tome? Ta ideja otišla je u nepovrat i nije realizirana, a razloga je sigurno više. Često puta mnogo toga je ovisilo o financijskom stanju EU Čvora. U nekim trenucima prodaja časopisa (Čvor razbibriga, Mini Čvor, Čvor križaljka i Skandi Čvor) – a o tome je ovisilo sve ostalo – bila je dobra, a nekad nije bila zadovoljavajuća pa se štedjelo samo kako bi časopisi izlazili. No, treba priznati i to da je bilo malo autora koji su se željeli ili mogli uključiti u pisanje pojedinih odrednica. Od prodaje takve knjige nije se moglo računati na neki veći prihod (najviše 100 primjeraka!), a to bi odredilo i visoku prodajnu cijenu.


Нема коментара: