понедељак, 27. јул 2020.

REČ PO RIJEČ (2158)



CRNA REKA
Crna reka reka je na severozapadu evropskog dela Ruske Federacije koja protiče preko teritorija Vsevološkog rejona i delova grada Sankt Peterburga, na severozapadu Lenjingradske oblasti. Deo je basena Baltičkog mora sa kojim je povezana preko Sestrorečkog jezera.
Crna reka nastaje spajanjem nekoliko manjih potočića u južnim delovima Lembolovskog pobrđa, na području Karelijske prevlake, nešto južnije od gornjeg dela toka reke Ohte (pritoke Neve).
Ukupna dužina vodotoka je 35 kilometara, površina slivnog područja oko 126 km², dok je prosečan protok u zoni ušća svega 1 m³/s. Njen tok je pregrađen sa nekoliko manjih brana, što je rezultiralo nastankom manjih veštačkih akumulacija koje se uglavnom koriste u rekreativne svrhe.
Sve do kraja 2012. godine Crna reka je korištena kao kolektor otpadnih voda prehrambene industrije iz obližnjeg grada Sertolova.
Izvor: Vikipedija

9 коментара:

N. Petkovski је рекао...

Crna Reka (makedonski: Црна Река), je rijeka u Republici Makedoniji, najveća desna pritoka Vardara, duga 207 km

Crna reka se formira kod sela Železnec (Opština Demir Hisar), gdje se spajaju Ilinska i Cerska reka. Ali se kao izvor uzima lokalitet Crna dupka poviše Železneca, na nadmorskoj visini od 760 metara.

Od tamo do sela Bučin, Crna teče kroz Demirhisarski kraj, a od Bučina do sela Skočivir, kroz Pelagoniju, najveću makedonsku kotlinu. Preko Pelagonije rijeka teče u pravcu sjever-jug, a kod sela Brod, naglo skreće i teče prema sjeveroistoku. Kod sela Skočivir rijeka ulazi u Skočivirsku klisuru, najdužu u Makedoniji, dugu 80 km.

Rijeka protiče kroz visoki Mariovski kraj, i dobija karakter planinskog brzaka, uskog korita, i visokih strmih obala. Kod sela Galište, ulazi u jezero dugo 30 km, koje je formirano izgradnjom brane visoke 105 metara na kraju klisure kod sela Vozarci. To Tikveško jezero, služi kao akumulacija za hidroelektranu, a vode se koriste i za navodnjavanje. Od jezera, pa do ušća u Vardar kod antičkog lokaliteta Stobi, rijeka ponovo dobija ravničarski karakter.

Veći pritoci Crne Reke su; Dragor, Jelaška reka i Blato.

Od 1953. pristupilo se velikim melioracionim radovima, na koritu rijeke kroz Pelagoniju, jer se kod grada Bitole, rijeka izljevala i stvarala močvaru, koja se protezala do grada Florine u Grčkoj. Tako da je taj kraj do tada bio i malaričan.

Crna reka ima sliv velik 5.890 km², od kojih 5.130 km² leži u Makedoniji

Božo је рекао...

Crna r(ij)eka se nalazi i u Republici Srpskoj ,i lijeva je pritoka Vrbasa.Ističe iz jezera Balkana i nduga je 17 km.

Радоја Рацановић је рекао...


Crna r(ij)eka je dosta čest toponim - najčešće hidronim, ali ima i ojkonima - na našem govornom području.

Zanimljivo je da tog toponima, izgleda, jedino nema u Crnoj Gori.

Анониман је рекао...

Две реке

ЦР НА РЕ КА
НА ЛИВ ПЕ РА
РЕ ПЕ ТА ШИ
КА РА ШИ ЦА

Милутин Тепшић

Анониман је рекао...


CRNA REKA je i naziv reke u Istočnoj Srbiji, pritoka Timoka kod Zaječara.

CRNA REKA je i mesto u opštini Trgovište.

Vlašar




Zdravko је рекао...

CRNA REKA je manastir kod Ribarića. Nalazi se poviše ponornice CRNA RIJEKA.

Belirac је рекао...

Naravno, Crna reka se na ruskom ne piše malo latinicom, malo ćirilicom, nego ovako: Чёрная река.

Анониман је рекао...


Kvadrat 4 x 4 sa 1. CRNA REKA

CR NA RE KA
NA BA CI TI
RE CI TA LI
KA TI LI NA

Vlašar

Belirac је рекао...

Pitam se kako je Milutin mogao iz moje ovogodišnje svaštare "prepisati" slogovni kvadrat:

CR NA RE KA
NA LIV PE RA
RE PE TA ŠI
KA RA ŠI CA

A taman sam se spremao da za moju rubriku pripremim i taj kvadrat te da povežem prvi i četvrti pojam. Naime, navodno se baranjska Karašica nekad zvala "Kara su" (crni potok).