среда, 27. јануар 2021.

BEZOPISNI BUŠMAN 10

Evo ga, okrugli BOB, deset zaista nije veliki broj ali nekako mi veliko to prerastanje od eksperimenta u nešto redovno i prepoznato kao zanimljivo i vrijedno. 

Dimenzije bušmana su 23X11, prosječna dužina riječi je 5.38, unutra je 8 sintagmi, 15 nefrekventnih slova (nema Ć, Đ i DŽ), 8 suglasničkih skupina od 3 i više slova, 8 samoglasničkih skupina. Upisani su svi jednoslovi, dvoslovi i tri manje poznata četveroslova. 

Plavu prečku u stupcu br. 10 sam stavio za super stroge kritičare, da se ne "vade" tvrdnjom da je pojam nepravilan. Šalu na stranu, vjerujem da je i bez nje sve OK, da je taj jedanaestoslovni pojam savršeno prihvatljiv, no želim naglasiti detalj koji bi mogao biti problem pri rješavanju.

U žutim poljima su suglasnici, u bijelim samoglasnici  

U tamnožutim poljima su nefrekventna slova sa naše stare liste (Č, Ć, Đ, DŽ, LJ, NJ, Š, Ž).

Kvadratić u polju gdje je prvo slovo označava pojam koji se piše velikim slovom.

Crna strelica označava množinu.

Prozirna strelica označava pridjev.

Ijekavica i etimologija (J6)

Zadatak je uvijek isti - rekonstruirati rad sastavljača, lako moguće i sa vašim originalnim varijacijama. Dakle, popunite mrežu onako kako možete ili kako mislite da je najbolje. Prispjela rješenja će biti objavljena po vremenu prijema, zajedno ćemo pogledati rješenja i varijacije.

Zadatak je objavljen na četiri enigmatska bloga

http://dominikanac.blogspot.com/

https://enigmatika123.blogspot.com/

http://enigmatikatio.blogspot.com/

https://miroslavljevaenigmatika.blogspot.com/

VRIJEME OBJAVLJIVANJA 

20:00zadatak PDF 

21:00dodano 10 slova PDF

22:00rješenjePDF - originalna autorova verzija

22:00 – lista primljenih rješenja, utvrđivanje najuspješnijih

Komentari na blogovima će biti otvoreni, rješenja slati samo na e-mail hodzich@gmail.com (u bilo kom obliku, najlakše je otkucati vodoravne pojmove) 

Dobru zabavu vam želimo

Hajro, Miroslav, Nedjeljko i Slavko 




4 коментара:

Hajro је рекао...

Imam problem sa aktiviranjem linka, nisam na svom kompjuteru pa neke stvari ne rade kako bi trebale.

Svejedno, moci cemo odraditi sve i bez aktivnih linkova, ovdje u postu imate sve, tu ce biti i deset dodatnih slova za sat vremena.

Hajro је рекао...

Vrlo efikasno, hvala Slavko

Evo i 10 dodatnih slova, u 22:00 ce biti objavljena i originalna verzija. Koliko cu uspjeti objaviti pristigla rjesenja ne mogu biti siguran, vjerujem barem imena i vremenski poredak, sutra ujutru ce sve biti kao i uvijek, svi radovi kompletno predstavljeni. Hvala svima za strpljenje, nepredvidjeno sam morao ici van kuce i tehnika se pojavila kao problem...

Slavko Bovan је рекао...

Nije problem ostaviti nekoliko sekundi (minuta) da se ubaci pristigli prilog. Problem je nedostatak vremena (hronični). Srećno učesnicima. Odoh da opisujem skandinavke (krv mi popiše).

Hajro је рекао...

Priveli smo kraju danasnje BOB druzenje, i pored tehnickih problema sve je bilo uobicajeno. Izgleda da zadatak nije bio tezak, nije bilo ni velikih varijacija (tek predvidivo na dva mjesta sa troslovima), nadam se da je bilo zanimljivo. Sedam rjesavaca/sastavljaca je poslalo radove ovim redom (kao i uvijek neki su startali kasnije, sve je to dio online enigmatike uzivo). Posebno me obradovalo prvo ucesce Luke Jelavica.

Svima hvala I cestitke

1. Nedjeljko Nedic 21:01

2/3. Svetlana Jorgacijevic 21:15

2/3 Zdravko Kubat 21:15

4. Dragisa Cetic 21:17

5. Zarko Djokic 21:48

6. Marko Mihaljevic 21:52

7. LUKA JELAVIC 22:01