недеља, 24. јануар 2021.

ZA RAZGOVOR UZ KAFU (42)

1. Čega ima previše, a čega ima premalo na TIO?

2. Koliko često (retko) posećujete TIO?

3. Da li treba menjati vizuelni izgled TIO?

4. Zašto nećete odgovoriti na ova tri pitanja iz ankete?

22 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

U anketi nema pitanja: Treba li dozvoliti anonimne komentare?
O tome nema ni govora. Zapravo, može biti razgovaranja uz kafu, ali zaključak bloggazde se neće promijeniti.

Slavko Bovan је рекао...

Stigao prvi odgovor na mejl uz (logičnan) odgovor na pitanje broj 4. Prihvatam!

ljubica bilalovic је рекао...

2. Ako sam u pilici posjećujem TIO po 5-6 puta dnevno, ali nažalost mekakd i po 5-6 dana ne budem u prilici nijednom. Iz tog razloga ne mogu dati odgovor na potanje br.1.
3. Vizuelni izgled je ok. Ali ako gazda želi nešto da mijenja, nemam ništa protiv.

Анониман је рекао...


1. Uglavnom je sve raspoređeno podjednako a o tome govore brojke uz rubrike.
Ove godine bi trebalo posvetiti pažnju jubileju - 70 godina "Enigme".

2. Svakodnevno - više puta. Volim da ponešto na enigmatski način (kroz zagonetke) komentarišem pojedine radove uvaženih kolega enigmata.
Ponekad pošaljem moje i Gordanine sastave.

3. TIO je odlično i lako prepoznatljivo napravljen. Ima svoju fizionomiju i filozofiju!

Živela enigmatika - deseta umetnost!

Vlašar/Vlagor

Radojica Jovičić је рекао...

Na portalu TIO ne treba menjati skoro ništa. Možda bi trebalo biti više pisanih priloga o enigmatici i razmene mišljenja, ali to treba da pišu enigmati.
Na portal izlazim dva puta dnevno.
Srdačan pozdrav Radojica Jovičić

N. Petkovski је рекао...

Evo i mene:

1. Mislim da je sve potaman. Priloga ima raznovrsnih i sve ih je u svoje vreme i na mestu.

2. Vrlo često, svakodnevno, više puta na dan. Kad otvaram blogove, najpre počinjem sa TIO, pa onda sve ostale redom. Veći deo dana sam uz kompjuter, radim svoju enigmatiku, a za to vreme TIO mi je uključen, pa s vremena na vreme zavirim ima li nečeg novog na blogu i tako pratim šta se na njemu zbiva povazdan. Često rešavam ponuđene radove (ako ih neko pre toga već nije rešio), često i komentarišen ponešto, redovno sam na blogu, tako se i družim sa ostalim kolegama.

3. Sadašnji izgled je u redu. Ako blogogazda ima želje da nešto menja, neka menja, ali samo na bolje.

4. Ovo pitanje se uopšte ne odnosi na mene.

Božo је рекао...

1. Mislim da je dobar balans
2. 4-10 puta različito raspoređeno
3. Uredno je
Ja sam odskoro prisutan tako da nemam nekih argumenata da se nešto menja.Prezadovoljan sam što sam mogao ružnu prošlu godinu uljepšati sebi prateći TIO.

Andon Koloski је рекао...

1.
-Premalo ima takmičenja u rešavanju rebusa, evo za 27-mi, takmičenje oteglo (ili ispravno OTEŽE) se preko 2 godine:);
- voleo bih da vidim (više) izveštaje enigmatskih takmičenja i druženja iz 80-tih i ranije , šta se to rešavalo, ko je sastavljao zagonetke,ko je koga nadrešavao, gde su bila ispitivana "tekuća pitanja" ...

2.Kao i svi drugi, najmanje dva-tri puta u toku dana, a po potrebi, razlistavajući posebne stupce na blogu TIO, i više puta;

3.Nema potrebe da TIO izgled bude lepši, ovako je sasvim u redu;

4.Evo, tu sam, i odgovih na pitanja.

Анониман је рекао...

1. Previše ima anagram na temu rodio se na današnji dan. Gotovo svi velikani su odavno izanagramirani pa se sada anagramiraju nepoznate ličnosti (fudbaleri, starlete). Malo se anagramiraju istorijski događaji koji su se desili na taj isti dan.
Premalo je napisa na enigmatske (istorijske) teme, prikaza starih časopisa, predstavljanje starijih enigmata. Ponekad mi se čini da je sve krenulo od nas ili od danas!
Čini mi se da je malo priloga iz istorije srpske enigmatike u rubrici Nostalgija. Ovo je subjektivni osećaj, nisam brojao i analizirao.
Malo se priča o ukrštenim rečima.
2. Gotovo svaki dan, obično više puta u popodnevnim i večernjim satima.
3. Vizuelno blog sa mnogo fotografija lepo izgleda.

Dinko

Dragiša је рекао...

1. Dijelim Dinkovo mišljenje po pitanju "anagramiranja na današnji dan". Znači, istorijski događaji, velikani i prepoznatljive, istinske veličine. TIO se mora razlikovati od svih današnjih negativnih pojava, skupština, estrade, itd...
Mislim da bi bilo interesantno nešto poput "Vodič kroz carstvo zagonetaka" (u "Kvizu"), gdje bi se dnevno upoznavali s jednom zagonetkom, kroz kratak opis ili definiciju i neki primjer.
2. TIO posjećujem dnevno, više više puta!
3. Vizuelno je lijep i prepoznatljiv! Kad bude neka konkretna ideja nekog dizajnera pa da je vidimo, možda nekad nešto i da se promijeni! Možda!

IlijaO је рекао...

Da se i ja očitujem:
Pod 1. Slažem se sa svim rečenim do sada
Pod 2. Slažem se sa svim rečenim do sada
Pod 3. Slažem se sa svim rečenim do sada
i pod 4. Ne vidim razloga zašto ne bih odgovorio!
Idemo, dakle, dalje...

Nedjeljko Nedić је рекао...

1.) Premetaljaka je previše, a svega drugoga premalo. Neka Emilija počne sastavljati križaljke.
2.) Obvezatno jedanputa između 19 i 21 sat.
3.) Možda podlogu ako blogogazda to zna učiniti, no nije moranje.

Milan Žarkovački је рекао...

1. Slažem se sa Dinkom u vezi sa anagramima nepoznatih ličnosti. Previše je i takvih priloga za "Zrnca" koji kao da samo održavaju kontinuitet rubrike, a upadljivo snižavaju opšti nivo (svih) prilogā na blogu. Najizrazitiji primeri su petoslovni anagrami, troslovne menjaljke i sl. Ne treba po svaku cenu svaki dan popuniti rubriku.

Ne znam čega je premalo, pretpostavljam da to umnogome zavisi i od (brojnih) saradnikā. Mogu samo da postavim kontrapitanje: Da li blogovlasnik odbacuje neke priloge koje bi možda neko voleo da vidi? Možda bi bilo zanimljivo da postoji (redovnija) rubrika za logičke zadatke.

2. Prečesto. :-) Dovoljno često. Vrlo je retko da prođe dan a da ne pogledam TIO.

3. Izgled kao takav je OK. Ali voleo bih da se poboljša mogućnost pregledanja starijih sadržaja. Npr., ako pokušate da nađete neki prilog iz novembra 2020, pa u desnom stupcu razvijete taj mesec i kliknete na poslednji prilog u listi, dobacićete (unazad) samo do 20.XI, znači taj način pokriva samo trećinu meseca. Bolje bi bilo da pojedinačne stavke predstavljaju dane a ne priloge.

Hajro је рекао...

Najviše ima(mo) onog što je najlakše, logično je to, brojne su druge obaveze, umor, zasićenje,...

Koliko gornja teza ima veze sa pitanjem broj nula - čime objašnjavamo višegodišnje osipanje suradnika i saradnika, komentatora... šta je tu koka, a šta jaje. Broj priloga i broj (ukupnih) posjeta su neuporedivo manje zanimljivi detalji, fokusiranje na to je, možda, i koka i jaje.

Posjetim ovaj i druge blogove počesto, svaki dan, zanima me sve što je istinski vezano za enigmatiku, želim podržati one koji ulažu rad i vrijeme. Pokušavam doprinijeti, nekad mi se čini da je dobrodošlo samo hvaljenje, no nije mi to problem. Zagovaram anonimne komentare jer smo sami (na različite načine) doveli do situacije gdje je nezamjeranje najvažniji kriterij, a to je u kreativnom radu samoubistvo. Mislim da bi domaćin na tu temu trebao pritisnuti reset dugme i krenuti od početka - objasniti kriterije šta je prihvatljivo a šta nije, prihvatiti anonimne komentare sve dok su u skladu sa kriterijima. Ako komentator ima šta reći i ako je to prihvatljivo, treba ga pustiti bez obzira na potpis. Ne tvrdim da bi to vratilo nekadašnji nivo, ali od nečeg treba početi. Dosljednost u odbijanju može zazvučati lijepo, možda to jeste najbolji put prema druženju super ljubaznih hobista koji će hvaliti jedan drugog. Nisam ciničan, tako počesto izgleda... Što se mene tiče rado bih da sve što radim bude ocijenjeno strogo i iskreno, ako je neozbiljno ignoriraću, ako je ozbiljno, slagao se ili ne, biću zahvalan jer je to istinska pomoć. Nigdje tu nema potpisa kao važnog faktora.
Ne očekujem od domaćina da "dežura" kako bi brisao neprimjerene stvari, svi smo mi odrasli, nije kraj svijeta ako se dese ružne stvari, idemo dalje, biće obrisano kad domaćin stigne.

Pretjerah, raspisah se... čekam prijatelje Hercegovce da im dam sadnice koje sam uzgojio od sjemena, plus srdele koje sam uspio nabaviti. Ništa nije kao nekad, od Hercegovaca sam učio baštovanstvo prije 20 godina:)

Радоја Рацановић је рекао...


1. Nema ničega previše, mnogo čega nema u dovoljnoj mjeri. Svi znamo po kom principu blog funkcioniše, tako da kreiranje bloga više zavisi od raspoloživih priloga nego od htijenja urednika. Posebno pozdravljam i ohrabrujem najaktivnije saradnike bloga, koji su mahom autori sitnih zagonetki, da nastave sa dosadašnjom praksom; njihovi prilozi unose dinamiku u rad bloga i, čini mi se, u velikoj mjeri doprinose specifičnosti ovog u poređenju sa drugim enigmatskim blogovima.

2. Ponekad se desi, ali vrlo rijetko, da ovaj i druge enigmatske blogove ne posjetim po nekoliko dana. U prosjeku ovaj blog posjećujem 3-4 puta dnevno, ostale koji održavaju svakodnevni kontinuitet 1-2 puta, a što je opet povezano sa naprijed pomenutom dinamičnošću bloga.

3. Promjene su obično dobrodošle; naravno, ne promjena zbog promjene, već promjena nabolje.

Krsta је рекао...

Delim mišljenje većine kolega, da anagramiranja ima dosta. Dinku će biti teško da popiše sve objavljene anagrame. Na ovom blogu uvek je bilo mesta za enigmatske teme i dileme. Poseta: jednog dana - 0, drugog dana 1, trešeg 2, a četvrtog možda 3, pa prosek je ???. ONo što je lepo i dobro, tj. tim koji dobija ne treba menjati.
Pozdrav.

Slavko Bovan је рекао...

Zahvaljujem svima. Sve uzimam u razmatranje.

Dinko, saglasan sam da bi trebalo više objava o (starim) enigmatskim prilozima iz Srbije, ali da bi to bilo objavljeno moram to i dobiti. Nedavno smo imali serijal o Beokvizu (desetak priloga) koje si ti poslao. za pohvalu! Dakle, šaljite i BIĆE OBJAVLJENO.

Isto se odnosi i na obilježavanje 70 godina "Enigme". Šaljite i biće objavljeno.

Sve ostalo biće razmotreno osim ovo o anonimnim komentarima. Možda sam tvrdoglav, ali manje me glava boli. Ako neko ne želi da se potpiše ili ako ne želi da administratoru prijavi da če pisati pod pseudonimo) neke i ne piše. Ima mnogo mjesta na internetu gdje se može "šarati po tarabi".

Hajro је рекао...

Slažem se (o anonimnim komentarima) da glava manje boli u najjednostavnijoj varijanti. Moj je "problem" u tome što vjerujem da dosad uloženi rad i postignuti rezultati zaslužuju odlučniju borbu protiv primjetnog otklizavanja nadolje (o kvalitetu i sadržajnosti je riječ) po rezonu "najlakša opcija je najbolja opcija", nije li najlakše bilo i ne pokretati blog. Treba samo pogledati sadržaj unazad nekoliko godina i procijeniti koliko bi u kojoj godini bilo postova i komentara koje bi se moglo odabrati za uvrštavanje u nekakvu knjigu enigmatske teorije, analizu enigmatske blogosfere i slično. Šutio bih da nisam siguran da Slavko i dalje želi kvalitet, sadržajnost, mjesto u budućim knjigama... koliko puta je poticao na pisanje, komentiranje.

Slavko Bovan је рекао...

Saglasan sam!

Ipak treba uzeti u obzir (po pitanju nekih "banalnih" zagoentaka koje se pominju u gornjim komentarima) da valja voditi računa da ovo mjesto nije samo za "elitu". Razmišljate li (možda) da se moglo desiti (A DEŠAVA SE) da na ovo mjesto dođu i ljudi koji su "prekjuče" počeli da se interesuju za enigmatiku. Ne očekujemo,valjda, da oni prvo jedno 7-8 godina izučavaju šta je objavljeno i sastavljeno, pa tek onda da se osmjele da probaju da sastave. Ukratko rečeno, sve što se objavljuje, postoji razlog ZAŠTO. Ponekad objavim i nešto što mene ič ne interesuje, ali znam da postoji nekoliko ljudi kojima je baš to važno.

Naravno, veoma važni su saradnici. Nekima je dovoljno jednom kazati smjernice (koordinate) i nema problema - stiže dobro i upotrebljivo, a sa nekima je "borba neprestana".

Sve u svemu, TIO nije mačji kažalj, ali treba da bude još bolji. E, tu nastupate vi sa prilozima za koje mislite da će nekome (makar da se obraćate dvojici/dvojema) biti interesantni.

Belirac је рекао...

1. Čega ima previše, a čega ima premalo na TIO? - Premalo ima objava koje nisu nove zagonetke, ali broj takvih objava uveliko zavisi od nas ostalih.
2. Koliko često (retko) posjećujete TIO? - Kad sam za kompjuterom, onda vrlo često.
3. Da li treba menjati vizuelni izgled TIO? - Navikli smo se na ovakav izgled i ja ga ne bih mijenjao ako nema nekog velikog razloga. Radije bih da blog ima neku tražilicu preko koje bi se lakše (ili lako) nalazilo ono što je ranije objavljeno. Također bi dobro došlo kad bismo mogli pregledavati prošle komentare, kao što možemo pregledavati starije postove. Ovako komentari - ako je "promet" življi - začas nestanu pa nam onda sigurno i promaknu.

Tonci M је рекао...

Jutro svima: Na TIO, kao i kod Nedjeljka, navraćam često: pregled tih blogova je dio moje dnevne rutine, što znači da ih pogledam 2-3 puta na dan, kad nisam u gužvi.
Mislim da sam što se tiče osobnih preferenci koje ću niže navesti manjina, ali s obzirom da je pitanje otvorenog tipa, takav je i odgovor :)

1) Čega je previše: Anagrama i sitnih stihovnih zagonetki, ali ne zbog njihovog broja već zbog načina prezentacije: za usporedbu, kad se objavi stihovni stupac iz Kvizorame, odjednom je prezentirano između 4 i 5 zagonetki, dok se na anagrame ličnosti troši čitava objava za jednu jedinu zagonetku. Rezultat je preveliki broj objava, i time iste prebrzo napuštaju prvu stranicu, nakon čeg je prilika za daljnju raspravu najčešće izgubljena. Prijedlog: grupirati više objava istog tipa u jedinstveni člana (npr. 3 anagrama istog autora).
Dodatno, volio bih da objave kategorizirane kao "evergreen ili nostalgija", koje rado čitam, budu predstavljene zajedno s komentarom pošiljatelja: zašto misli da su značajne, jesu li podnijele test vremena, što mu se sviđa ili mu je neobično. Objava bi trebala sama po sebi otvoriti raspravu, u suprotnom, kao što sam rekao, post potone na drugu stranicu prije nego itko poželi dati svoje mišljenje, a druga stranica TIO je kao druga stranica Googlea: groblje :D
2) Koliko često sam tu: u prosjeku, dvaput na dan. Manje kad sam poslovno angažiran, više kad odmaram.
3) Treba li mijenjati vizualni izgled TIO? Mislim da je nenapadan i sviđa mi se takav :)
4) Konkretno, uklještila su me leđa preko vikenda i izbjegavao sam računalo :) Godine, potukli me ovi što se osjećaju mlađima ;)

Gojko је рекао...

-Mislim da i nema nečega baš previše (ono što je meni previše to preletim,površno pogledam)
-Mislim da je premalo podataka o ranijim enigmatskim časopisima iz bliže i daljnje prošlosti.O njima treba dati "ličnu kartu" (format,vrste zagonetki,najzastupljeniji autori,sa kojim su brojem prestali izlaziti,grad izlaženja i sl.).Možda treba posvetiti više prostora ranijim majstorima enigmatike.I,mada najviše volim rebuse i zagonetke u stihu, mislim da ukrštenicama treba posvetiti više prostora
-Blog posjećujem baš često,pogotovo otkad sam na bolovanju
-Vizuelni izgled ne bih mijenjao jer je već prepoznatljiv