уторак, 6. јул 2021.

NOSTALGIJA (1279)

Piše: Stanko Šarac

Poštovani kolega,
U nastojanju da podržim tvoje napore oko popularizacije enigmatike, šaljem ti kratko prisjećanje na uvaženog Ivicu Mlađenovića. Ako je prikladno za NOSTALGIJU, možeš objaviti.
Nedavne objave teške kriptogramke i bušmana (NOSTALGIJA 1256, 1270) izazvale su zanimljive komentare i prisjećanje trija HOBIŠA odnosno tandema BIŠA. Bilo je i radova dua HOŠA, koji će možda dospjeti u neku novu NOSTALGIJU!
Tako je u svom komentaru MANDRAK spomenuo i uglednog zagonetača i arhitekta Ivicu Mlađenovića.
To me ponukalo da pretražim svoju zbirku sačuvanih radova i napišem kratko prisjećanje na GLAVNI KLJUČ!
Priloženo šaljem moju tešku kriptogramku u kojoj je taj vrsni stručnjak bio "glavni ključ". Rad je objavio VJESNIKOV KVIZ u broju 326, 15.08.1984. Iz današnje perspektive, čini mi se da je to bio pristojan sastav.
Osobno sam tih godina imao više susreta s Mlađenovićem. Ne samo na susretima zagonetača već i sasvim privatno. Tih godina sam poslovno puno puta dolazio u Beograd. Jednom prilikom me ugostio u svom stanu na Novom Beogradu. Ono po čemu ga pamtim jest izuzetna susretljivost prema mlađim enigmatima u kojoj sam uživao. Tako je i svaki moj dolazak u Cavtatski hotel "Croatia"  (tamo su se ujesen održavali susreti pravnika iz područja vanjske trgovine u kojoj sam tada radio) kod mene izazivao i divljenje prema Mlađenoviću kao arhitektu. Poznato mi je da je on bio glavni autor interijera tog hotela. Veliki i svjetski priznati stručnjak. Poznata su i njegova arhitektonska ostvarenja u Tuzli u kojoj sam ja 1980. bio "prašinar". Osim toga, korijeni su mu iz Hercegovine!
Neka ovo moje nostalgično prisjećanje bude poticaj uredniku i suradnicima da iskoriste blagodati modernih tehnologija i mlađe kolege razvesele i/ili obogate zanimljivostima iz enigmatskog odrastanja. 
Srdačan pozdrav svima!

9 коментара:

Hajro је рекао...

Hvala Stanko, zanimljivo podsjećanje na lijep primjer enigmatske “obrade” enigmata. Lijepa je i križaljka. Izuzetno uspješno je realiziran glavni zahtjev – veliki broj dugih, lijepo kombiniranih, svježih i rješivih pojmova sa nefrekventnim slovima (više puta prisutna !). Tu su i dvije rješive, strukturom složene, netematske sintagme. Ako sam dobro gledao jedino slovo u kojem se ne ukrštaju dva duža pojma je Ž (ŽA/ŽENOMRSCI), ni slučajno nije mana, naprotiv to je najbolji dio mreže. Nepoznatih pojmova i nema, par troslova… Nekoliko jednoslova i dvoslova je više nego prihvatljiva cijena za izvrstan sadržaj, pogotovo jer je riječ o kriptogramnoj križaljci.

Slavko Bovan је рекао...

Stanko je (ovog puta) poslao još dva nostalgična priloga. Najradije bih ih objavio sve odmah, ali mora biti nekog reda na TIO :)

Stanko Šarac је рекао...

Drago mi je da je teška kriptogramka "izazvala" i prvo reagiranje! Ja ne mogu drugo do složiti se s Hajrinim stavom! Nadam se da će biti sličnih priloga od drugih kolega!

Slavko Bovan је рекао...

Kod kritpogramke je bilo veoma važno dobro odabrati ove grupe od tri slova koje odgovaraju brojevima. Trebalo je dobro pogledati da li su moguća dvostruka ili trostruka rješenja, a onda u kombinaciji sa drugim brojevima i višestruka rješenja. Smatram da je to bio i najteži dio posla - odabrati prava slova da idu u istu grupu.

Hajro је рекао...

Biće da se šališ Slavko, napraviti tabelu je mačji kašalj, malko igranja slovima. Sastaviti dobru kriptogramku je ozbiljan posao. Evo Stanko i ja smo se potrudili, ako porediš naša dva rada objavljena ovdje jasno je da je tu uloženo puno rada, recimo i ponešto sastavljačkog kvaliteta, no nijedna nije savršena (nemoj sad opet ono o Ani Karenjini, bićeš gori od mene :), odnosno obje imaju mane. Mislim da obojica možemo biti ponosni na svoje uratke, siguran sam da je bilo boljih ...

Sastavljanje bezopisnih radova (kriptogramka je najpoznatija varijanta) ne uključuje odustajanje od generalnih kriterija, tek na njih dodajemo još taj veliki zahtjev - rješivost koja u ovom kontekstu znači prepoznatljivost, ne samo poznatost. Probaj sastaviti jednog BOB-a i ponuditi ga rješavačima koji su spremni odvojiti dva sata jer ti vjeruju.

Slavko Bovan је рекао...

Uopšte ne ne šalim , a tebi svaka čast ako možeš napraviti tabelu bez problema.

Naravno, nisam ni pomislio da je lako sastaviti samu ukrštenicu (30 slova, svako slovo najmanje dva puta,...).

Samo kazah, ako je u ukrštenici pojam X A X A mora se dobro voditi računa da npr pod X ne budu npr. LMR (lala, lama, Lara, rala, mara, mala, mama...). Malo banalizujem, ali pokuđavam da budem jasan.

Hajro је рекао...

Nadam se da će se javiti još neko od autora kriptogramki, vjerujem da su svi radili i tabelu.

Obriši tabelu sa riješene kriptogramke pa joj se vrati poslije par dana, vidjećeš da je lako. Posebnu pažnju valja posvetiti mjestima gdje se autor "vadio", odnosno stavljao neko od nefrekventnih slova u slijepa polja, kratke pojmove i slično. Tu treba paziti da ne bude moguće više od jednog, tog željenog, rješenja. Mouće su slične situacije i u drugim kraćim pojmovima, no to se lako provjeri. U tvom primjeru si propustio da pomeneš suprotni smjer.

Slavko Bovan је рекао...

Nisam zaboravio na suprotni smjer već sam ga namjerno ispustio. Moj primjer je samo ilustracija. Evo u ovoj ukrštenici zapažam da se ukrštaju ROBI I ARABIJA ali tu može(može, ali je znatno slabije) RONI I ARANIJA.

Kada govorim o tabeli, ne mislim na ovu ukrštenicu jer mi se čini da su ovdje slova dosta dobro rapoređena. Govorim uopšteno.

Hajro је рекао...

Ovdje ima mjesta za teoretsko pitanje - je li mogućnost više rješenja (uz održavanje ispravnosti) u bezopisnim križaljkama mana ili vrlina ili je svejedno. Moje je mišljenje da nisu mana, ako ne utiču na ispravnost i užitak rješavača. Rado bih ih tretirao kao primjer bogatstva jezika i kombinatorike.

Počekom prošle godine sam, uz pomoć ekipe iz kafića, testirao i male bezopisne bušmane gdje sam imao ponekad 2 ili 3 različita slova upisana u isto polje i kombinacija štima i to je, ta mogućnost više rješenja, ključ za rješavanje. Postoje i druge slične varijacije.