понедељак, 2. мај 2022.

ACTA AENIGMATICA (213)

Izvještaj o radu i planovima urednika enigmatskih izdanja

Piše: Stjepan Horvat

Kroz uredništvo EUB (kasnije EUČ i ZDČ) urednički zanat su pekli brojni zagonetači, a prigoda je pružena i onima, tada mladim autorima. Izuzev Slavka Peleha i Borisa Antonića, svima je to bio prvi susret s uređivanjem i pripremom zagonetaka drugih autora za tisak. Kroz „školu“ uređivanja prošli su i oni s nešto iskustva i gotovo neiskusni čvoraši: Boris Antonić, Zlatan Čop, Mladen Đurđević, Franjo Forjan, Stjepan Horvat, Željko Jandragić, Antun Košir, Aladin Mahmutović, Jovan Nedić, Tomislav Pejić, Slavko Peleh, Ivica Perković, Branko Polić, Ranko Skopal, Zlatko Stipaničić, Miroslav Šantek, Stanko Štimac, Stjepan Tumpić i Franjo Tušek (nadam se da sam ih pobrojao bar većinu). Neki od njih bili su i stalni zaposlenici, a mnogi od njih nastavili su kasnije uspješno izdavati i uređivati profesionalno svoje časopise.

Jedan od onih koji su bili zaposleni u EU Čvoru bio je i Jovan Nedić, tada iz Bolmana, matematičar po obrazovanju, kasnije informatičar po struci. Priliku da ima utjecaj na uredničku politiku u EU Čvoru dobio je 17. srpnja 1978., od kada je službeno postao zaposlenik EU Čvora. Uspješno je radio do 30. travnja 1980., kada odlazi na odsluženje vojnog roka. Poslije vojske u Čvor se vraća 4. svibnja 1981. godine i ostaje do 31. prosinca iste godine radi toga što je izdavačku djelatnost Čvora zahvatila kriza i nije se znalo što se biti s društvom i njegovim izdanjima. U to vrijeme, osim pripreme materijala za tisak, sudjelovao je i u svim društvenim akcijama koje je organiziralo društvo i bio predstavnik EU Čvora na brojnim susretima enigmata.

Za sjednicu Predsjedništva EU Čvora, što je održana 15. kolovoza 1981. godine, kada su počele rasprave o problemima vezanim za izdavanje listova, Joco (tako smo ga zvali mi u Bjelovaru) pripremio je Izvještaj o radu i planovima urednika enigmatskih izdanja, kojeg donosim u pretisku.

Iz ovog izvještaja moguće je sagledati s kakvim su se problemima nosili mali izdavači i kako smo se snalazili u htijenju da listovi što dulje izlaze i budu što bolji odgonetačima, a ne samo autorima zagonetaka. EU Čvor je izdavao listove da bi se eventualno osigurala i dostatna sredstva za razne druge aktivnosti koje su pridonosile povećanju ugleda zagonetaštva u društvu (susreti, knjige, natjecanja i sl.).



 

9 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Vrlo zanimljiva mi je ova opaska o "lošem uticaju" enigmatskih rječnika.

Šta bi smo kazali na današnji uticaj svakojake ponude na internetu?!

Belirac је рекао...

Da me je neko prije objave ovog članka pitao za ovakav izvještaj, ne bih se mogao sjetiti da sam ga ikad napisao.

Slavko Bovan је рекао...

Ali ostaješ pri stavu da su rječnici štetni :)

Belirac је рекао...

Još je štetniji internet!

Hajro је рекао...

Nije štetan internet (a ni rječnici) nego njegovo korištenje bez mjere i kriterija. Kad se samo sjetim koliko listanja po časopisima (sjećam se kompleta SN revije) da bi se potvrdio neki podatak, ime... koje imaš u glavi ali nisi siguran, nema ga u enciklopedijama... sad je sve na klik. To što mi nemamo mjere kao pojedinci, ni zajedničkih smislenih stavova kao grupa je problem koji je vezan samo za nas. Je li to tako teško prepoznati i prihvatiti?

A obećah si da neću nikako komentirati od 1.5... izdržao sam cijela 2.5 dana.

Belirac је рекао...

Hajro, pa Slavko i ja smo upravo mislili na to što si ti napisao.

HH је рекао...

Možda je do mene... ali ne mogu znati šta ste mislili, vidim šta je napisano :)

Slavko Bovan је рекао...

Ako je napisano: ŠTETE RJEČNICI, a onda dodajem da ŠTETI INTERNET, mislio sam da je jasno da mislim(o) na nekritičko korištenje. Normalno je da internet olakšava, ako je čovjek samokritičan te neće "poskakivati" od dragosti ako pronađe da npr. XY (ime i prezime koje sjeda ko dupe na nošu) postoji na internetu, te to ime i prezime uvrsti u ukrštenicu, ne vodeći računa da je to pomoćni trener košarkaške ekipe koledža u Arizoni.

Hajro је рекао...

Zločestiji od mene bi povezali i proširili ovu priču na nesavršenstva u opisivanju (pomenuto u Jovanovom uredničkom dokumentu, inače vrlo zanimljiv tekst). Pravnik u meni (nama) bi naglasio važnost preciznog i jasnog formuliranja stavova. No, mi smo ovdje ipak najviše enigmati :)

Jovan je tada detektirao problem koji sad imamo u mnogo većoj mjeri. Sad su i neke druge stvari protiv enigmatike...