уторак, 31. мај 2022.

NOVA ČVOROVA KNJIGA

VRSNI KRIŽALJKOTVORAC ZALJUBLJENIK U PALINDROME

Splićanina Željka Bilankova poznajem, ako se to može tako reći, od prvih njegovih zagonetačkih koraka, kao vrijednog zagonetačkog aktivistu koji se posebno ističe kao autor vrsnih, zagonetački kvalitetnih križaljaka. No Željko nije sastavljao samo križaljke, nije se ustručavao ući u svijet i drugih zagonetaka, no posljednjih godina dodatno je našao dvije nove ljubavi – pjesništvo i palindromistiku. O njegovim pjesma reći će drugi sigurno više, ali o palindromima moram reći više.

Ne znam što ga je „zaludilo“ u sastavljanju palindromnih rečenica (prije svega obosmjerki), ali kada mi on o njima govori putem telefona, osjećam da mu oči sjaje, koliko je ponosan na njih … No ono što on ističe, njegov je pristup ovoj zagonetki koja je ustvari spoj palindromnog teksta i fotografije koja dočarava postavku zagonetke. I možda ovako predstavljena to i nije „prava“ zagonetka, no efektne fotografije koje prate njegove palindrome svakako ovoj zagonetki dodaju nove vrijednosti. Nakon svega ne vidim razloga da palindromna rečenica ne bude zadana na način kako se to čini kod palindroma zagonetke uz dobru ilustraciju!

I tako sam uspio prirediti više od stotinu ilustriranih palindromnih rečenica (tako bih ih ja nazvao) Željka Bilankova, objavljenih posljednjih pet godina na FB stranici Svijet palindroma. To je nova knjižica (format A-6)  od 96 stranica u boji, u kojoj ćete osim ilustriranih palindroma naći i uvodni tekst palimdromaša Dalibora Drekića Palindrom u Splitu od antike do Marulića i Željka Bilankova,  te noviji životopis autora.

Kao i sve knjige do sada i ova knjiga tiskana je u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od Čvor d. o. o. Bjelovar. Cijena knjige je 50 kn (u to je uključena i dostavna poštarina za Hrvatsku!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj unosi se OIB naručitelja. Bilo bi dobro da po izvršenoj uplati nazovete Tajništvo i javite točnu adresu za dostavu (tel. 043 244 050) i potrebne podatke javite na e-poštu jadranka@cvor.hr. Knjigu možete dobiti i pouzećem a cijena knjige i poštarine je 85 kn.

Za uplate izvan Hrvatske cijena je 10 eura (uključena je vrlo skupa dostavna poštarina za inozemstvo) a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swift code: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem. (sh)

5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Čestitam i autoru i Štefu.

Neki Tip је рекао...

Hvala Slavko! I nove već čekaju svoj red, samo da stignem u Bjelovar.
Inače, imam tipfeler u tekstu. Palindromaš sa Sveta palindroma je DREKIĆ, a ne Dekić! Isprika njemu ako će pročitati ovaj prilog.

Aljoša Vuković је рекао...

Pridružujem se čestitkama!

Luka је рекао...

Čestika autoru i uredniku!

Анониман је рекао...


Čestitamo Željku Bilankovu i Štefu!

Vlašar