понедељак, 9. мај 2022.

ACTA AENIGMATICA (214)

Problematika godišnjih nagrada

Piše: Stjepan Horvat

Enigmatsko udruženje Bjelovar (EUB, kasnije ZDČ) bilo je prvo društvo (klub) koje je tijekom svog rada uvelo dodjelu raznih plaketa, priznanja, diploma i nagrada za zagonetačke aktivnosti svojih članova, pa i svih ostalih zagonetača. S godinama su takve nagrade postale značajne u zagonetačkim krugovima i bile su prihvaćene od enigmata.

Prisjetimo se redom. Prvo su dodjeljivana pisana priznanja za prisustvovanje prvom Susretu zagonetača Jugoslavije, pa povremeno i na nekim drugim okupljanjima, kasnije je to zaboravljeno, ali su prisustva bilježena u tekstovima vezanim za SZJ.

Potom su uvedene diplome za kategorizirane zagonetače ovisno o dobivenom razredu ili tituli, pa su mnogi zagonetači dobili i po više takvih diploma, ovisno kako su napredovali u rangiranju svoje odgonetačke i autorske djelatnosti.

Za prvu petogodišnjicu djelovanja društva članovima su dodijeljene diplome za petogodišnje članstvo. Nakon toga takva priznanja redovito su se dodjeljivala svim članovima, pa su nastala priznanja za desetogodišnje, petnaestogodišnje članstvo… Za desetu obljetnicu postojanja EU Čvora članovima osnivačima dodijeljene su i male plakete u posebnim kutijama, koje su kasnije dodjeljivane i ostalim članovima za petnaestogodišnje članstvo.

Pobjednicima raznih službenih natjecanja (ČOP, ČAP, POJ i dr.) redovito su dodjeljivane lijepo dizajnirane diplome, u koje su upisivana imena natjecatelja (godinama su ta upisivanja kaligrafskim rukopisom radili Slavoljub Lacković (grafički inženjer i dizajner brojnih diploma EUB), Nedeljko Kraker i Branko Medak.

Posebna priča su nagrade koje su se dodjeljivale za različite aktivnosti vezane uz zagonetaštvo. To su: Goranova zagonetačka nagrada za najbolje stihovne zagonetke; Špicerova nagrada za rad na povijesti i teoriji u zagonetaštvu; Zlatna križaljka za najbolji križaljkaški uradak; Zlatna piramida za najuspješniji magični lik ili piramidu / klin; MEN Bibliograf – međunarodna nagrada za doprinos bibliografiranju zagonetaka i međunarodna nagrada Zlatno pero dodjeljivana na Međunarodnim susretima zagonetačkih urednika (MSZU).

O dodjeli nagrada redovito se raspravljalo na tijelima EU Čvora, pa je tako bilo i tijekom 1981. godine. Nakon rasprava konačna odluka donošena je na Predsjedništvu ili godišnjoj skupštini društva. Tako je Izvršni odbor prikupio podatke o nekim mogućim kandidatima za godišnje nagrade i o tome se raspravljalo na sjednici 3. listopada 1981. godine. U prilogu je pretisak zaključaka koji je upućen na Predsjedništvo EU Čvora, koje će kasnije donijeti konačnu odluku (sredinom prosinca 1981.), a prigodna priznanja proglasit će se na redovnoj skupštini EU Čvora.

Iz ovog priloga može se iščitati da je Goranova zagonetačka nagrada bila propitivana i da nije predložen ni jedan autor, ali je predloženo da se jednom godišnje organizira natjecanje pa da zagonetači iskažu i svoja pjesnička umijeća. Iskreno, već više od godinu dana razmišljam o tome kako bih organizirao takvo natjecanje, ali na žalost ne mogu sam. Čak sam mislio da bi to bila dobra prigoda da se svi pristigli radovi otisnu u posebnoj knjižici i da to bude nagrada svakom autoru, a najboljega da nagradim mogućnošću da tiska vlastitu knjižicu sitnih zagonetaka.

Kod Špicerove zagonetačke nagrade nije bilo problema, za nju je predložen Branko Polić, kao što nije bilo prigovora da se Zlatna križaljka dodijeli Vladimiru Kutnjaku.

Prijedlog nove zagonetačke nagrade kao priznanje za podršku enigmatici u nezagonetačkim listovima nije u potpunosti prošao, ali je zatraženo da se donesu detaljniji uvjeti za dodjelu te nagrade.

 

Нема коментара: