среда, 22. јун 2022.

ANAGRAMIRANJE (6355)

8 коментара:

Aljoša Vuković је рекао...

Egzistencijalizam

UNESCO је рекао...

egzistencijalizam

Ne kužim što je to logoanagram, ali vidim da se sva slova trebaju iskoristiti a jednino nedostaje "C". Zašto se to zove logoanagram? Može li mi netko objasniti što je zapravo logoanagram?

N. Petkovski је рекао...

logogrif (logo- + grč. γρῖφος: mreža; zagonetka), vrsta zagonetke, riječ koja nastaje promjenom, ispuštanjem ili dodavanjem određenoga slova ili sloga druge riječi. Slovčani su logogrifi npr. devetogodišnjakinja – desetogodišnjakinja, posjednica – posjetnica. Najstariji je poznati logogrif Ping – Pang – Pong, imena mudrih ministara pekinškoga cara Altouma iz legende o princezi Turandot.

Dakle - čist anagram je kada nema izmene, logogrifni anagram je amagram sa izmenom. Luka je taj naziv skratio i nazvao ga logoanagram.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ovo je zapravo KRNJA PREMETALJKA, koja je, kao i proširena, također i premetaljka s izmjenom iako se ovdje slovo ne mijenja, nego dodaje.

UNESCO је рекао...

Znači, sve ono što je prije išlo pod krnji, prošireni ili anagram s izmjenom
sada se naziva logogrifni anagram? U redu, hvala na pojašnjenju. Mada svi ovi primjeri koje ste naveli za mene nikad neće biti premetaljke nego mijenjaljke. Hvala još jednom na trudu!

UNESCO је рекао...

Evo vidim da je upravo Nedjeljko dijelom bjasnio moju nedoumicu.

N. Petkovski је рекао...

Ono što sam ja napisao je copy paste sa interneta, gde je glavno objašnjenje da se MENJA slovo iz postavke u rešenju. Krnja premetaljka je kada se ne menja nijedno slovo, ali u rešenju anagrama NEOSTAJE slovo iz postavke. Proširena premetaljka je kada se takođe ne menja nijedno slovo, ali se u rešenju anagrama DODAJE slovo na ona slova iz postavke. Kada se ne menja nijedno slovo iz postavke u rešenju anagrama, onda je to ČISTI ANAGRAM, ali ako se makar jedno slovo iz postavke promeni u rešenju anagrama, onda je to LOGOGRIFNI ANGRAM, skraćeno rečeno (kako ga Luka nazvao) LOGOANAGRAM, ili drugačije rečeno ANAGRAM SA IZMENOM.

U konkretnom slučaju iz postavke se jedno slovo "A" (ono zadnje) menja u "C" i dobije se rešenje EGZISTENCIJALIZAM, pa prema tome ovo je LOGOGRIFNI ANAGRAM, skraćeno LOGOANAGRAM.

Nadam se da je sada potpuno jasno.

Luka је рекао...

Jučer poslije podne ne bijah pri kompu, no vidim da je Nikola Makedonski sve podrobno objasnio, možda bolje nego bih ja.