субота, 25. јун 2022.

NOSTALGIJA (1497)


Feniks broj 5, 16.02.1995.

Prilog: Branko Milovanović

4 коментара:

Анониман је рекао...

Bjelina, povezanost, bez dvoslova i troslova u sredini križaljke. Jedan je doktor, mnogi kažu da im je uzor a nikad nisu sastavili ovakvu križaljku. Pero

Slavko Bovan је рекао...

Branko je iz ovog broja odabrao 6-7 strana koje će biti objavljene narednih dana.

Hajro је рекао...

Jedan je doktor, zaista je tako, nekad, a i danas. I nekad i danas križaljka je kreacija autora koji treba misliti i na svoj potpis i na užitak autora. Svojim potpisom ozbiljno staje iza svog rada, poštovanjem rješavača sve usklađuje sa suštinom. Kako i zašto smo se odmakli od doktorovog pristupa? Naravno, nije lako slijediti najboljeg, nismo svi sposobni napraviti slične radove. Kompromise smo radili na krivi način - napustili smo kriterij da ukrštamo riječi, da potpisujemo križaljke, a ne natezaljke, da mislimo na rješavača itd itd. Kompleksnost i finoću doktorovog pristupa smo zamijenili brojanjem i mjerenjem, istovremeno zaboravljajući da bi i sofisticiranije brojanje i mjerenje dokazalo superiornost doktorovog pristupa.

Ne zagovaram uniformnost, drage su mi varijacije, različiti stilovi isl, ali ne možemo (možemo ali je kontraproduktivno...) napuštati suštinu pokrivajući to nekim novim kriterijima. Sjetih se kako je stari pjevački majstor komentirao novovjeko pjevanje, parafraziram - "svašta rade samo da ne bi pjevali". Naše pjevanje su lijepo kombinirani normalni, svježi i zanimljivi pojmovi koji čine skladnu cjelinu.

Slavko Bovan је рекао...

REDAK (prvi vodoravni) - Ekavski
PRISTUP (1) /šesti vodoravji
što je prava
MISTERIJA (deveti vodoravni)

Je l' ovo neka skrivena poruka za RULJU? (12. vodoravni).