среда, 12. октобар 2022.

SA SAJTA ESS

УСПЕШАН СКУП ЉУБИТЕЉА "ДЕСЕТЕ УМЕТНОСТИ"
У Коцељеви су од 7. до 9. октобра одржани 21. Сусрети енигмата Србије који су имали међународни значај јер су учесници били из Босне у Херцеговине, Хрватске и Србије. На годишњи скуп енигмата дошли су учесници из 26 места: Бања Лука (БиХ), Београд, Бијељина (БиХ), Бор, Ваљево, Гацко (БиХ), Градишка (БиХ), Земун, Каменица, Кикинда, Кљајићево, Коцељева, Крагујевац, Крупањ, Лозница, Ниш, Нови Пазар, Нови Сад, Пожаревац, Привлака (Хрватска), Рума, Смедерево, Ћуприја, Угљара (БиХ), Црвенка и Шимановци.
Тродневни програм предвиђао је да се између такмичења енигмата, организују излет и обилазак знаменитости Коцељеве. Доброошлицу учесницима, уз претходно интонирану химну, пожелео је председник Општине Душан Илинчић. 
Првог дана у учионицама ОШ "Мића Станојловић" организоване су радионице у решавању и састављању анаграма, ребуса, укрштеница и судокуа а представљена је игра "квизовка". Претходно су ученицима говорили о значају енигматике: Мирослав Лазаревић, Зоран Радисављевић и Владимир Шарић а цео програм је водио Верољуб Бабић.
Излет у околину Коцељеве је одушевио загонетаче јер су посетили цркву у Драгињу, где су уз кафу и пиће, сазнали више информација о историјату овог краја, грм Поп Луке Лазаревића,
манастир Каону и Ашиков гроб,  
Последњег дана учесници су обишли Завичајни музеј, сликали се крај транспарента са натписом Сусрета у главној улици, попили вино у винарији Ранковић а пре тога у парку присуствовали шаховском мечу ШК "Отварање" - Енигмати који је завршио нерешено 5:5.
На свечаном затварању за време ручка у ресторану "Делфин" на брду Ловац су уручени пехари, медаље и награде најуспешнијим такмичарима и победницима:
Зоран Радисављевић (Нови Сад) у састављању анаграма, ребуса и укрштеница; Гордана Јовановић Шарић (Шимановци), у састављању стихованих загонетака; Небојша Драгомировић  (Бања Лука) у решавању загонетака; Славко Бован (Кикинда), у састављању тематских анаграма; док су у решавању ребуса у паровима победили Драгиша Цетић (Гацко) и Гојко Мандић (Бања Лука).
Посебно су за изузетан допринос организацији 21. СЕС-а, награђени плакетама: Општина Коцељева, хостел "Ринглов", ЕК Ваљево, фабрика "Раух", винарија "Ранковић", Шах клуб "Отва-рање", ОШ "Мића Станојловић", ресторан "Делфин".
Уручене су јубиларне повеље: Ратку Стојковићу (Београд) за 70 година рада, Воји Додевском (Ваљево), за 45 година рада, Мирославу Лазаревићу (Београд), Марјану Радаковићу (Ниш), Сретену Перићу (Лозница) и Славку Бовану (Кикинда) за преко 20 година учешћа на Сусретима енигмата Србије као и Аници Милошев (Црвенка) за двадесету годину учешћа на Сусретима.
Непроцењив допринос и највише заслуга за успешну организацију 21. Сусрета енигмата Србије има ВЕРОЉУБ БАБИЋ, заљубљеник у новинарство и енигматику, иначе, секретар Енигматског савеза Србије, који је истрајао да се у Коцељеви одржи ова манифестација и својски се ангажовао у томе.
В. Ш.  

Нема коментара: