недеља, 6. новембар 2022.

PAZAH KRIŽALJKE (1)

18 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ocjene:
1. 10, 10, 9, 8, 7
2. 10, 10, 9, 8, 6
3. 10, 9, 9, 7, 6

Slavko Bovan је рекао...

Nije baš u pobjedničkoj križaljci morala biti ova rektalna sonda, ali eto...

Tonci M је рекао...

Dojmovi "iz cuga":
Darkova: izgleda sve bolje što je se duže proučava:prvi dojam kvare "centrirana" REKTALNA SONDA, ED, VK i L oko središnje kombinacije, ali u kombiniranju je puno svježine (ŠEĆER+ŠKRTOST, CRNKOVIĆ + BETLEHEM, PECARSKI+OSMANOVIĆ) lijepih pojmova (OJAČIVAČ, MEĆAVA, STRADALNIK) i prožetosti.Stvarno cijenim izbjegavanje otrcanih rješenja.
Radojina: prvi dojam je fenomenalan, naravno da se za ovakvu prožetost plaća cijena u ezoteričnosti (slabo poznat nogometaš, sekundarni lik iz tv-serije (pogledao sam cijeli "Ured" i ne bih se sjetio da je ovo lik iz njega!), no čak i uz te mane, sigurno bih je visoko plasirao, makar iz poštovanja da ovakvu kombinaciju ja ne znam izvući. Ambiciozno i prepoznato od strane žirija: pohvale za OVRŠITELJa, ISLJEDNIKa, HOKEJ POD VODOM (!), HIDROAVION, ANTIOH...kao i nevjerojatno tehnički zahtjevnu kombinaciju u prvih 8 stupaca kojoj se ne mogu nadiviti- bez obzira na opskurnost nekih vlastitih imenica u uratku, lako bih ga svrstao visoko, osobno najviše od ova 3.
Borisova: za moje pojmove mačice ustajala, vrlo malo slabosti, ali i malo toga vrijednog izdvajanja - ZALISTAK i SLABAŠNO su jedini duži zanimljivi pojmovi van osnovnog kostura mreže (prvih i posljednjih par stupaca i redaka + zadani pojam) - najduži pojmovi nakon njih su "stari gosti" ELASTIN i ADSTRAT - za mene je ovo školski primjer 6-ice ili 7-ice.
Pohvale za lijep pojam pod jedan vodoravno, to uvelike pomaže dojmu iz perspektive rješavača.

Ostalo: Ilija ustao na krivu nogu :) Pretpostavljam po profilu "kažnjenih" (Pero, Zdenko, Zoki Boris, Žarko, Nevenko) da je "sasjekao" uratke s bjelinama ili molerajima koji ili nisu imali rješive pojmove (s čime se slažem) ili po njemu (kao što je komentirao na Danima ludaje) nisu dovoljno dobro izvukli ostatak mreže - nadam se da nije ovo drugo jer to ne zaslužuje 1-icu (obezvrijedilo bi rad ostatka žirija i autora).

Slavko Bovan је рекао...

Postepeno ću objaviti sve križaljke, a i ostalo. Potrudiću se da to ne bude objavljeno prebrzo.

Rebusi bi mogli biti objavljivani tako da se mogu rješavati, ali tu bi Luka trebalo da priskoči u pomoć.

Slavko Bovan је рекао...

Vjerujem da je Radoja provjerio PRO I KONTRA te da je to negdje zapisano, ili se tako nešto zove (TV emisija npr.), ali moram priznati da mi je pomalo neobično (PRO ET KONTRA, PRO ET CONTRA).

Tonci M је рекао...

PRO I KONTRA je udomaćena inačica fraze:
evo i potvrde s HJP-a (kontra (II)):
https://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=elpjXxA%3D&keyword=kontra+%28II%29

Slavko Bovan је рекао...

Naravno, čestitke zaslužuju najbolje plasirani, organizator i sudije.
Takođe, naravno, nećemo ništa komentarisati, jer se samo komentariše EDL i tamo nekakvi Nedjeljkovi TENISKI TERENI.

Što se tiče PRO I KONTRA, rekoh (pošto poznajem Radoju) da je on to vjerovatno našao, ali i dalje mi je pomalo čudno. (Priznajem da je to moj problem).

U sve tri ukrštenice ima po nekoliko vrlo interesantnih i enigmatski vrijednih pojmova.

Hajro је рекао...

Zar pristojno komentiranje nije znak podrške? Zar nismo podržali i EDL i blog? Ili su komentatori EDL-a bili zločesti pa se sad očekuje dosljednost, da jednako tretiramo i SOZAH?

Sve što napisah tada (a i ranije) o kriterijima vrednovanja radova vrijedi i ovdje (samo su primjeri drugačiji što zaista nije važno). Nema razloga za ponavljanje po stoti put. Nadam se da će biti novih stavova i komentatora.

Slavko Bovan је рекао...

Đe si Hajro, sokole!? Bio sam se malo zabrinuo jer te nema odavno.

Ja i jesam mislio na pristojno komentarisanje. Ovdje ima materijala za pohvale.

Hajro је рекао...

Opet nisi odgovorio na jednostavno pitanje - je li komentiranje podrška ili nije?

Slavko Bovan је рекао...

Komentarisanje jeste podrška i organizatori i takmičarima i budućim organizatorima i budućim takmičarima.

U ovakvim slučajevima je podrška i sudijama jer su imali težak zadatak.

Slavko Bovan је рекао...

...a bogami je i samo učešće na takmičenjima hvale vrijedno.
Mislim da je broj učesnika svakako za pohvalu.

Hajro је рекао...

Pa što nas onda ružiš što smo komentirali EDL, a eto sad ništa...?

Željko Jozić је рекао...

U svakom slučaju treba izraziti podršku sucima i žiriju. No, kako onomad reče jedan od komentatora, objavljeni rezultati trebaju biti podložni kritici kada su već javno ponuđeni. Kritika opet, može a i ne mora biti iskazana na način koji će se svakome svidjeti. Svaki kritičar bira na koji način i u kojem stilu će se očitovati. Mislim da ovdje nije potrebno čitati "između redova". Potrebno je jedino čitati ono što je napisano.

Sudionik EDL-a i SOZAH-a u Omišu

IlijaO је рекао...

Dakle: za svaku križaljku koja bude ovdje objavljena- ( ako to ikog zanima?), napisat ću zašto je moja procjena i ocjena bila baš takva!

Dakle: 1. Darko Galić- 28 CP, PDR 5,69, bjelina 3x13 po sredini, 6 težih pojmova, 8 dvoslova, 12 rijetkih slova, 102 slova u skupinama---ocjena 7

2. Radoja Racanović- 26 CP, PDR 6,17, 163 slova u skupinama, 16 težih pojmova, ukrižani dvoslovi, a ISLJEDNIK nije naša riječ! Zato- 6 bodova

3. Boris Nazanski- 28 CP, PDR 5,56, 124 slova u skupinama, 8 težih riječi , 3 množ.---6 bodova

Slavko Bovan је рекао...

IlijaO, pozdravljam takav pristup. Ispravno!

O isljedniku bi valjalo prodiskutovati. Ima ga na HJP.

IlijaO је рекао...

Daaaa...što se tiče ISLJEDNIKA- znam da ga ima i diskusija je poželjna, međutim: zadnjih 30-ak godina prihvaćen je pojam "Istražitelj", a ova druga inačica je zaostavština onog sustava koja je promaknula odgovornima za Hrvatski jezik ( primjer tomu je i javni tužilac- državni odvjetnik?).
Ne moram ponavljati- ovo temeljim na vlastitom razmišljanju!

Luka је рекао...

Raspored sudačkih ocjena po članovima žirija: MŠ, ŽB, IO, HH, BĆ je:
Galić: 10,9,7,10,8
Racanović: 10,9,6,8,10
Nazansky: 10,9,6,7,9