понедељак, 5. јун 2023.

NOVA KNJIGA

Miodrag Ivanišević je objavio novu knjigu "Već viđeno", u izdanju beogradskog "Dosije studija"

Tekst sa zadnje korice:

„Najpoznatiji pacijent u regionu probudio se potpuno neočekivano iz višemesečne duboke kome, pa su ažurni novinari pokušavali da na sve dozvoljene i nedozvoljene načine što pre dođu do njega bar na par minuta, i dobiju ekskluzivan intervju za svoje verne čitaoce. Nije mala stvar vratiti se u život nakon primljenog strujnog udara od 50.000 volti, koji je istovremeno ostavio u mraku pojedine delove Srbije i Rumunije. Lako je moguće da ga je upravo on i prouzrokovao dok je detaljno, da nije moglo biti detaljnije, proveravao pojedine sumnjive sklopke hidroelektrane Đerdap 2 – tako bar tvrde veliki stručnjaci što se u sve razumeju.“

 

U knjigama „Rebusi i kako ih se rešiti“ i „Misterije i kako ih se rešiti“, svestranog autora Miodraga Ivaniševića, naišli smo na brojna uputstva kako se odnositi prema zagonetkama koje imaju, odnosno nemaju logična rešenja, a sada zahvaljujući njegovom najnovijem delu saznajemo da je dosta od onoga sa čim se susrećemo, navodno po prvi put, odavno već viđeno.


A ovo je tekst sa jedne od klapni:

Još uvek nedovoljno istražen psihosomatski efekat „deža vi“ (franc. déjà vu), uobičajeno se prevodi kao „već viđeno“. To je onaj ludi osećaj da smo se već nalazili u istoj ili sličnoj situaciji, odnosno da nam se to bar jednom dogodilo, ili da smo nešto dosad najmanje jednom videli, pa samim tim znamo i šta će se dalje događati, mada to gledamo prvi put. Ono što je „već viđeno“ može se lako odnositi i na situacije u kojim smo se nalazili i iz kojih smo izašli na ovaj ili onaj način. Da li vam je nekada, dok ste bili „bogu iza nogu“, pao nivo goriva ispod donje rezerve jer niste blagovremeno obratili pažnju na kazaljku, tako da ste uz najnovije hitove s naše estrade propustili poslednju pumpu? Da li vam se nekada zaglavio lift u koji ste ušli kako biste što pre stigli na važan sastanak? 

 

U ovoj knjizi su opisana raznorazna čudesna podudaranja, slučajnosti ili koincidencije, odnosno neka krajnje neverovatna preklapanja, ali uvek postoji i neko logično objašnjenje. Verovatno ćete prilikom čitanja često nailaziti na delove teksta koji će vam se učiniti poznatim, na nešto već viđeno, ali vi već znate da to trenutno saznanje nije isto što i istoimeni osećaj.

7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Čestitam!

Aljoša Vuković је рекао...

Miodraže, čestitam!

Анониман је рекао...

Bravo!

Štefan Markovič

Nedjeljko Nedić је рекао...

Bravo, kolega!

Gojko је рекао...

Za respekt.Čestitam!

Анониман је рекао...


Аnagramni osvrt - čestitka

VOĐ VEĆINE
uvek isto radi:
recidive istine
i istu priču gradi!

REŠENJE: "VEĆ VIĐENO"

Čestitam na neobičnoj knjizi!

Vlašar

Migo је рекао...

Zahvaljujem na čestitkama.