недеља, 12. мај 2024.

NOSTALGIJA (2048)

Čvor Razbibriga br.204 (03.08.1974.) str. 5
 Prilog: Gojko Mandić

2 коментара:

B. Antonić је рекао...

Zna li netko kako je tekao proces prelaska s kosih bijelih ploha na kvadratne i pravokutne? To bi vrijedilo obraditi. Da li je već netko pisao o tome?

Hajro је рекао...

Izvrsno pitanje, ozbiljna tema. Trebalo bi listati stare komplete, ja ih nemam. Sjećam se uskih visokih likova gdje su autori slagali npr 5-6 devetki (i u tvojoj ČK) i sl i čini mi se da se već tad počelo govoriti o dimenzijama bjeline axb. Krenulo se i sa blok bjelinama iliti molerajima, pravili smo spiskove pojmova od 13 ili 21 slovo (bilo je i pokušaja sa komadićima papira koje se moglo premještati i slagati te duge pojmove). Mnogo kasnije je išla priča o plaćanju softvera koji rade četvrtaste bjeline i želji da se ta investicija "vrati" uzdizanjem četvrtastih bjelina kao vrhunskog dometa. Bilo kako bilo ne može biti dilema da ih je teže raditi nego kose, jednako je jasno da je taj axb trend donio i slabosti, od sadržaja bjelina, do zidova crnih polja okolo, "Tanita Tikaram" učestalih pojmova, jednoslova, dvoslova, opskurnih troslovnih kratica... To je sve prisutno i u drugim stilovima kad je ambicija iznad mogućnosti i kad zaboravljamo na rješavača. Autori slijede ukus urednika, slično je i sa žiriranjem natjecanja, siguran sam da bi isti autori bili najuspješniji i u svakom drugom stilu. Je li nam, odnosno našem hobiju, axb trend pomogao ili odmogao tek bi trebalo istražiti. Koristimo li današnje alatke na najbolji mogući način? Jedno su ukusi i naša samoljubivost, a drugo objektivno kompleksno sagledavanje realnosti što podrazumijeva i odgovarajući javni dijalog.
Pozdrav svima, hvala na divnim druženjima... evo se spremam za put, sa mnom će i moj stari BL prijatelj, pa se skitnja nastavlja.