субота, 7. септембар 2024.

279 BODOVA ZA RACANOVIĆA

Na konkurs je stiglo 66 ukrštenica od kojih je većina, na osnovu bodovanja slova, donosila oko 200 poena. Ipak, značajan broj autora se dodatno potrudio i iskombinovao pojmove za znatno veći skor. Komisijski je predsedništvo EKK, na osnovu opšteg utiska, dodelilo bonus bodove (od 1 do 15). „Škakljiviji“ pojmovi su garantovali ocenu niže. Nakon rangiranja dobili smo donju tabelu. Pobednik je Radoja Racanović kome pripada pehar i novčana nagrada od 5000 dinara. Čestitamo!

1.Radoja Racanović (Gradiška)  279 (270 + 9)

2. Pero Galogaža (Rijeka) 277 (264 + 13)
3. Žarko Đokić (Beograd) 274 (263 + 11)

4. Jadran Goloigra (Bijeljina) 272 (262 + 10)

5. Nedjeljko Nedić (Ugljara) 270 (264 + 6)
6. Snježana Štimac (Ogulin) 265 (259 + 6)
7. Boris Babič (Crikvenica) 263 (253 + 10)
8. Nenad Savić (Beograd) 261 (249 + 12)
8. Luka Jelavić (Buje) 261 (248 + 13)
9. Luka Pavičić (Split) 260 (250 + 10))
10. Dragoslav Rosić (Šabac) 258 (243 + 15)

Napomena: Za svakog autora uzeta je najbolje bodovana ukrštenica.

Dalje su se plasirali: Živko Barišić (Rijeka), Dinko Knežević (Batajnica), Sreten Perić (Loznica), Boris Nazansky (Zagreb) i Valter Kvalić (Vozilići). Maksimalan broj bonus bodova dobili su Dragoslav Rosić i Valter Kvalić.

Narednih dana biće objavljene ukrštenice sa vrha tabele, te još nekoliko slabije rangiranih  da biste mogli da vidite najmaštovitije kombinacije.

19 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Još jednom čestitam Radoji, zativ kolegama s vrha tabele, a onda svima redom.

Slavko Bovan је рекао...

Svima se zahvaljujem na učešću.

Slavko Bovan је рекао...

IZVORI I OBJAŠNJENJA ZA MANJE POZNATE POJMOVE

ŽMULJAČ – v. ER 6
UHUD – v. Bitka kod Uhuda (Vikipedija)
ĐURUŠA – staro žensko ime; ženski oblik muških imena Đureša i Đuriša (D. Vidović: Dobranjska prezimena i nadimci). Inače, postoji nekoliko toponima Đuruša koji se mogu potvrditi na internetu (kod Bajine Bašte, Gacka i Livna)
DUNJAŠ – muški oblik imena Dunja; ime je karakteristično za Crnu Goru i Hercegovinu (kao takvo se sreće u delima Miljenka Jergovića i Milorada Popovića)
FEBUS – (piše se Phebus, Phoebus i Febus) epitet i nadimak dvojice grčkih bogova: Heliosa i Apolona (kod nas poznatiji u skraćenom obliku Feb); odatle je izvedeno više značenja ove reči
DITIRAMB
Verujte, nikad Bogovi ne siđu za sebe svaki.
Tek Bahus počne da me vinom služi,
već Amor – dete njemu se pridruži,
a tu je Febus božanstveni taki,
bliži se, sleće sav nebeski svet
i napuni mi dupkom moju klet.
Izvor (pročitajte više): https://balasevic.in.rs/fridrih-siler-ditiramb/
LJUBLJAŠ – (navedeno u ER 6, ali zahteva posebno objašnjenje) To je jedan od narodnih naziva za ribu lubin (brancin), izveden od latinske reči LUPUS (za što postoji potvrda na HJP i u radu Vojmira Vinje: Analyse du contenu des ichtyonymes). Nema isti koren kao reč Ljubša!
AUŠ – predratni jugosl. privrednik jevrejskog porekla, Miroslav (Jevrejski biografski leksikon); savr. češki biznismen, Patrik
AOH – uzvik (ao), navedeno kao odrednica u najnovijem jednotomnom Rečniku srpskog jezika
PULJEZI – (navedeno u ER 6, ali ima i više značenja) 1. srpski narodni prvak iz Dalmacije, Anton (1858 – 1927), 2. naziv dva manja sela (zaseoka) kod Osečine u Srbiji, stanovnici su potomci Puljeza koji su došli iz Dalmacije, 3. (osnovno značenje) oni koji su poreklom iz Pulje u Italiji, Pulježani
DŽUDŽU – 1. žanr afričke popularne muzike, 2. pored vudua najpoznatija vrsta afričke magije, 3. Џуџу Смит Шустер (v. na Vikipediji)
AZAZELJ – ruski oblik hebr. imena Azazel (veliki broj izvora na internetu)
UHUHU – naslov albuma istoimene sarajevske pop-rok grupe iz 1988. g.
ŽUNJ – 1. zelena žuna (RSANU), 2. žuna uopšte, žunja (internet), 3. dubovačko muško ime (od lat. Junij)
LJUBŠA – 1. mjesto kod grada Rogatina u zapadnoj Ukrajini (Vikipedija), 2. slovenački istoričar, Matija (1862-1943) (Vikipedija)
AŠU – (p. Ashu) savremeni amer. saksofonista koji je „развио врхунску каријеру као први и једини стални концертни саксофониста. Његове соло турнеје су очарале публику на најпрестижнијим местима широм света, од више пута у Карнеги холу до бечког Музикферајна и њујоршког Сентрал парка. Више пута је пркосио конвенцијама освајајући велике међународне награде које традиционално освајају пијанисти и виолинисти. Ашу је својим страственим и узбудљивим соло наступима одушевио и очарао милионе фанова широм света.“ /Osim njega postoji veći broj osoba, poznatih u pojedinim delovima sveta, koje se tako zovu./
ŠUŠLJANJE – (u dvomatičnom rečniku je naveden glagol šušljati) Šušljanje je naš izraz za sigmatizam (smetnja pri izgovoru, šušljav ili šuškav govor) (Medicinski leksikon)
ŠPULJA – 1. kotur na koji se nešto namotava (najčešće jako, konopac, kaiš i sl.), špula ( više izvora na internetu), 2.lik iz ruske dečije crtane serije Fiksizi (v. Fiksizi na Vikipediji)
ODŽUDŽU – (piše se Ojuju, a da se izgovara Odžudžu poslušaj ovde: https://www.youtube.com/watch?v=yzvDyh0DOIY) 1. ime zombija u istoimenom nigerijskom filmu, 2. mnogo nagrađivani (sudeći po tome i uspešni) nigerijski film, triler o zombiju, iz 2014. godine (kod nas nije prikazivan), 3. veliki hit nigerijskog pevača Okslejda iz 2021. g.
HUZUR – 1. u islamu: mir u svim dimenzijama života (huzurlu insan ima huzur, tj. spokoj, emotivno je i telesno zdrav), 2. knjiga Martine Mlinarević Sopta, bh književnice i novinarke
INDŽU – turska sultanija, najstarija ćerka sultana Mehmeda I (v. Mehmed I na Vikipediji)
ŠČA - (navedeno u dvomatičnom rečniku) naziv za staroslovensko slovo i glas š

Slavko Bovan је рекао...

Radoja je uz ukrštenicu posalao i poruku "A vi sada na osnovu dodatnih bodova proglasite najboljim rad sa 135 bodova po glavnom kriterijumu! ".

Nismo ga poslušali :)

Dragiša је рекао...

ČŠ!

Pero је рекао...

Čestitke Radoji i žiriju koji je ODŽUDŽU nagradio s devet bodova!

Dinko је рекао...

Domišljatosti i spretnost su na vrhu. Čestitam najboljim!

Aljoša Vuković је рекао...

Čestitam Radoji, Peri i Žarku kao i svim ostalim sudionicima.

Boris је рекао...

Mislim da su propozicije natječaja bile vrlo jasne i Radoja se je odlično snašao u toj šumi raznih etimoloških i fonetskih pojmova.Žiri je dao bodove onima koji su to po njima i zaslužili.Nemam baš nikakvih zamjerki i čestitam najboljima.

Vanja Tomašev је рекао...

Odžudžu - odličan film, treba pogledat.

Slavko Bovan је рекао...

Vanja, i Pero ga preporučuje (vidi komentar gore).

Анониман је рекао...

SADRI HUSMANI,

Nazalost po mom misljenju ova ukrstenica je trebala biti eliminisana ne pobednicka, nepostojeci, uzvici, izmisljena imena, skracenica sa tri slova. Siguran sam da bi sam sastavljac ne bi mu bilo tesko da ga resi. Sumnjivi izvori.

Sadri Husmani је рекао...

Po mom misljenju ova ukrstenica je trebala biti eliminisana, a ne pobednicka, zbog nizam nepravilnosti

Slavko Bovan је рекао...

Iznošenje i ovakvih mišljenja je dozvoljeno (i poželjno). Smatram da ne postoje razlozi za eliminaciju. Neke "škakljive" riječi su odozele dosta bonus bodova. Radoja je do maksimuma iskoristio sve ono što piše u propozicijama.

Slavko Bovan је рекао...

Možda je ovo prilika da napišem da mi je jedan kolega, šaljući svoju treću ukrštenicu kojom je nadmašio prethodne dvije i zabilježio 204 boda dapisao: "Nema šanse da neko sakupi više!". Vjerujem da se od juče ne može da pribere kada vidi da MOŽE :)

Slavko Bovan је рекао...

Radoja je juče imao neke obaveze (javio mi se). Očekujem da se i on oglasi.

Радоја Рацановић је рекао...

Hajde, kada me je već Slavko prozvao, da se i ja oglasim. Mada se tu nema šta posebno reći, pogotovo ne a da se ne ponovi ono što je Boris napisao.

Kao što je on rekao, propozicije ovog konkursa bile su vrlo jasne i, ono što nije rekao, skoro pa potpuno različite od uobičajenih.

Iako je tamo rečeno da ukrštenica mora zadovoljiti sve uobičajene standarde i da će dodatne bodove dobiti na osnovu enigmatskog kvaliteta, ako je neko vjerovao da će sa maksimalnih 15 bodova po tom osnovu „prešišati“ nekoga ko je sakupio samo 16 bodova više od njega po osnovu zbira bodova koji su donosila upisana slova, računica mu nije bila dobra.

Poenta cijele priče, koju je dodatno potvrđivao i zadani lik, bila je uvrstiti što više riječi sa najviše bodovanim suglasnicima i samoglasnikom U, a ne „lijepih riječi“ kako su dodadašnja pravila redovno nalagala. Jedino što je pri tome trebalo paziti bilo je da se ne sklizne u zabranjenu zonu i ne uvrsti neprihvatljiv pojam.

Odmah da kažem, ja sam umjesto ove imao početnu kombinaciju sa pojmovima ŠU ŠU, ŠUŠULJ i ŠUŠANJ koja je imala 4 boda više, ali sam od nje odustao zbog teško odbranjive teze da nisu istog korijena (premda se mogu opisati kao tri pojma potpuno različitog korijena).

Jasno je da sam ukrštenicu mogao završiti na en načina i da tu uopšte nisam morao uvrstiti pojam ODŽUDŽU, ali sam se odlučio za ovu kombinaciju iz naprijed navedenih razloga i uz obrazloženje koje sam dostavio organizatoru, a koje je Slavko uredno prenio u trećem komentaru ovdje. Ako se u križaljke već decenijama uvrštavaju IBI i OBI i opisuju kao „mjesto u Nigeriji“, zaista ne vidim šta može biti sporno sa pojmom Odžudžu, tako značajnim za nigerijsku tradiciju i kulturu.

Dragiša је рекао...

Vidim da svi znate, a najbitnije je da je Radoja shvatio da ČŠ znači ČESTITAM ŠAMPIONU!

A sad mi samo pojasnite bodove u zagradi i ukupno. Nešto ne štima u zbiru!

Анониман је рекао...

SADRI HUSMANI,
Ja nisam ovo napisao da osudjujem nekoga, Ali siguran sam da 75% pojmova iz ove ukrstenice su nepoznate i za najbolje resavace ukrstenica ili bolje receno i za najbolje enigmaticare.