среда, 25. септембар 2024.

"KVIZOPEDIJA" 5

Aco Brajković (na FB)

Obaveštavam sve ljubitelje Kvizopedija i kvizova uopšte, da je moja peta knjiga „Kvizopedija 5“, sa još 2.000 novih i ranije neobjavljivanih kviz pitanja iz opšte kulture i informisanosti u štampi i da će zvanično biti u prodaji sledećeg meseca počev od Sajma knjiga. Pozivam vas da svratite na dan potpisivanja do štanda (o tačnom terminu ću vas naknadno obavestiti), jer za svaku kupljenu Kvizopediju 5 po specijalnom sajamskom popustu obezbeđeni su i poklon suveniri u vidu majica i cegera za knjige sa logom Kvizopedije, a to je ujedno i prilika, da nakon oko 11.000 postavljenih kviz pitanja u svih pet Kvizopedija i vi meni postavite neko kviz pitanje. 🙂

Predgovor za „Kvizopediju 5“ napisali su Milan Bukvić, tragač u srpskoj verziji popularnog kviza „Potera“ i Silvije Pleština, autor pitanja za hrvatsku „Potjeru“, dok su autori teksta na poleđini knjige Igor Rill, dugogodišnji urednik časopisa „National Geographic Srbija“, a sada zamenik glavnog urednika „Politikinog Zabavnika“ i Morana Zibar, lovac u hrvatskoj verziji kviza „Potjera“.

Inače, kada sam pre 11 godine napisao Kvizopediju 1 nisam ni slutio da će knjiga vremenom postati prepoznatljiv brend kada je reč o zbirkama sa pitanjima iz opšte kulture (doduše od Golužine zbirke „Kviskoteka: Igra kvizova“ iz 1989. godine nije ni bilo mnogo knjiga te vrste na ovim prostorima). Međutim, ono što je Kvizopedije izdvojilo od drugih zbirki sa pitanjima i odgovorima, jeste to da sam se, na osnovu svog decenijskog iskustva aktivnog učestvovanja i oprobavanja u svim formatima tv kvizova, potrudio da u njima kroz jedan sistematičan i čitaocima nadam se zanimljiv i prijemčiv način izložim ono što bismo mogli nazvati esencijom opšte kulture, jer se opšta kultura, kako joj to i samo ime kaže, upravo zato i zove „opšta“, jer je reč o nečemu što se podrazumeva da bi trebalo svakom ili bar većini nas da bude opštepoznato. Kvizopedije su odmah naišle na pozitivan prijem i postale prepoznatljive i izvan granica Srbije i poput nekadašnje Kviskoteke ujedinile u želji ka znanju i saznavanju zanimljivih činjenica (neki će zlobnici reći „nepotrebnog znanja“) kvizaše iz svih Ex YU država, tako da su danas preko regionalnih izdavača dostupne i čitaocima izvan Srbije.
Prvobitno namenjene onima koji tek uplovljavaju u kvizaške vode i čarobni svet kvizova, kao svojevrsni priručnici za pripremu za kvizove i proveru znanja, Kvizopedije su vremenom postale nešto više od običnih zbirki sa pitanjima i odgovorima, našavši svoju primenu i izvan sfere kvizova, pa se danas preporučuju i koriste kao referentne zbirke za pripremu za prijemne ispite pri upisu na fakultete na kojim se polažu testovi iz opšte kulture i informisanosti, ali i prilikom testiranja kandidata od strane poslodavaca za zapošljavanje na određene poslove, jer osim onih stručnih kvalifikacija koje se od kandidata traže, opšta kultura je pokazatelj radoznalosti i interesovanja, a radoznalost je odlika inteligencije, zato je potrebno negovati i usavršavati sopstvenu opštu kulturu, a Kvizopedije upravo tome i služe.
Zato vam želim da uživate u kviziranju uz Kvizopediju 5 i vidimo se sledećeg meseca na Sajmu! 👍
(P.s. Nakon Sajma knjiga u Beogradu, biće organozovano kao i pre dve godine potpisivanje Kvizopedija i na zagrebačkom Interliberu u novembru).

4 коментара:

Aljoša Vuković је рекао...

Čestitam, Aco!

Gojko је рекао...

I KAD JE POZIV?

Slavko Bovan је рекао...

Izdavanje pete knjige iz ovog serijala zaslužuje sve pohvale.

Анониман је рекао...

Ja bih voleo da kupim ovu knjigu, plaćam cenu i poštanske troškove, ali ne znam kako da to uradim, obzirom da pošiljka treba da stigne u Skopje. Hoće li mi neko pomoći?

N. Petkovski