четвртак, 11. јул 2013.

KVIZORAMA 1110




Vraćamo se ovogodiπnjem Memorijalu Pavle- Libran i njegovoj prvoj disciplini križaljci. Tražili smo sastav na lik 13x17 (14x18 bruto) kakav objavljujemo na sedamnaestoj stranici, sa samo jednim izrezom za sliku (do najviše 7x8, odnosno 8x7 polja) te temom i naslovom prema autorovoj zamisli i kreaciji.
Od pedesetak prispjelih skandinavki sve su tražene uvjete zadovoljile trideset i dvije. Naime, prilikom prepisivanja za ocjenjivački sud kod čak dvadesetak njih uočene su pogreške koje su ih diskvalificirale, od neispravnih riječi (APCES umjesto APSCES i sl.) do neodgovarajućih formata kako lika tako i izreza za sliku. Ipak, jedna pogreška nije uočena sve do
samoga finiša ocjenjivanja: Širokobriježanin Nevenko Soldo u svojoj je, inače sjajnoj križaljci na temu KRIŽALJKAŠKA STOTKA (stota obljetnica križaljke) jednu istu riječ (ASPIRANT) uvrstio dvaput, jednom vodoravno, drugi put okomito, pa ju čak i “samu sa sobom” ukrižao (preko slova P) što je doista neobičan previd koji - kao što je rečeno - do samoga finiša, u kojem je bila najozbiljniji aspirant za prvo mjesto, nisu uočili niti članovi stručnoga žirija, a to su bili, abecednim redom, Zdenko Bakotić, Ivan Hrgović, Filip Karačić, Vladimir Kutnjak i Ranko Skopal.
Nevenka pozivamo da spomenutu križaljku ispravi, pa ćemo je objaviti kasnije tijekom godine povodom jubileja kraljice zagonetaka.
A sada, evo tablice najboljih križaljkaša trinaestoga Memorijala Pavle-Libran (ovdje dajemo poredak najboljih radova pojedinih autora, a kao kuriozum navodimo da je pobjednik sa svoje tri poslane križaljke po bodovima žirija zapravo osvojio prva tri mjesta što se nikada dosad na našim memorijalima nijedogodilo).
1. Stjepan OREŠIĆ, Zagreb
(nagrada 500 kuna)
2. Boris BABIĆ, Crikvenica
3. Mesud MALKOČ, Srbljani (BiH)
4. Sreten PERIĆ, Loznica (Srbija)
5. Stjepan ERJAVAC, Pleternica
6. Nevenko SOLDO, Široki Brijeg (BiH)
7. Petar ZOVKO, Vukovar
8. Branko MILOVANOVIĆ, Ljubljana
(Slovenija)
9. Mladen MARKOBAŠIĆ, Zagreb
10. Krešimir MAJETIĆ, Jastrebarsko
Pobjedničku križaljku rješavajte na sedamnaestoj stranici, a ovdje je red spomenuti i nekolicinu natjecatelja koji su ostali nadomak boldiranoga popisa velike desetorice: Nedjeljko Nedić iz Ugljare (BiH), Ratimir Ružić iz Viteza (BiH), Jelena Milak iz Martijanca (jedina sudionica!), Zdenko Han iz Splita, Vladimir Šarić iz Šimanovaca (Srbija) i Damir Boban iz Zadra.
Čestitamo pobjedniku, a sve vas pozivamo da se strpite do 1112. broja kada ćemo objaviti listu najboljih u ukupnom poretku za koju konkuriraju (samo) oni koji su u ovogodišnjem memorijalu sudjelovali u obje discipline te još jednom komentirati prispjele radove kao i uspomene na dvojicu velikana, Branka Lipanovića Librana i Pavla Bogdanovića.

Boris Nazansky

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Čestitam kolegi Orešiću, a onda svima redom sa ovog spiska.

Veoma mi je drago kada vidim da su među 10 najboljih mnogi redovni (svakodnevni) posjetioci ovog bloga.

Slavko Bovan је рекао...

Nije valjda jedino ja smatram da ovi rezultati zaslužuju čestitku!?

Belirac је рекао...

I ja čestitam najboljima.
Da nije Stjepan ERJAVEC?

Slavko Bovan је рекао...

Moguće da je ErjavEc, ali u tekstu u "Kvizorami" piše ErjavAc.

Belirac је рекао...

U "Leksikonu zagonetača" piše Stjepan ErjavEc, za razliku od osječanina Leona čije je prezime ErjavAc.

Belirac је рекао...

Pogledao sam u telefonski imenik. U Pleternici je Stjepan ErjavAc, a Stjepan ErjavEc postoji u mjesto Gornje Ladanje.
Može li se od tog etnika sastaviti kakav anagram?