четвртак, 31. октобар 2013.

NOSTALGIJA (50)

 Piše mi (nam) Stjepan Horvat:

Zagonetačko društvo Čvor iz Bjelovara bilo je najagilnije i  najsvestranije zagonetačko društvo u bivšoj državi, a njegovi  članovi bili su enigmati iz cijele Jugoslavije. Sredinom osamdesetih  godina prošlog stoljeća došlo je vrijeme da se zagonetači i  odgonetači čvršće povežu u svoja društva, klubove i udruženja, a  kako je tada važilo da se općejugoslavensko društvo može  organizirati kao savez republičkih saveza (najmanje tri republička  saveza), čvorovci su bili nosioci brojnih aktivnosti oko osnivanja  društava širom Jugoslavije. U upravnim tijelima Čvora bilo je  zagonetača raznih nacionalnosti i samim tim, a i svojim djelovanjem,  Čvor je bio "gotovo" jugoslavenski savez.
Na slici u prostorijama Čvora u Bjelovaru održana je sjednica  Predsjedništva Čvora kojoj su nazočili od lijeva): Slavko Peleh,  Stjepan Horvat, Mladen Gatalica, Marijan Jurčec, Jovan Nedić (najmlađi!), Radoš  Pušonjić, Ljubislav Drakulić i Edgar Blažičević. Četvorice više  nema među živima (Gatalica, Jurčec, Pušonjić i Blažičević).
Fotografija je iz 1985. godine.(sh)

9 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Nije loše više puta ponoviti da je Stjepan Horvat dao značajan doprinos našoj enigmatici. Mlađi to moraju da znaju!

Belirac је рекао...

Dok sam ja bio "najmlađi" kao na ovoj slici, to da je Štef "dao značajan doprinos našoj enigmatici" bilo je opštepoznato.

Belirac је рекао...

Za mene je ovo "nostalgija iz prve ruke" jer sam i sam u njoj učestvovao. Iako se, ruku na srce, baš ne sjećam te sjednice.

Slavko Bovan је рекао...

Jovane, "Nostagija" i jeste tu da nas podsjeti na ponešto što smo (možda) zaboravili, ali i da ponovimo ponešto što svi znaju!

Slavko Bovan је рекао...

Sutra je "Nostalgija" u 10.00 u terminu "Rebusanja" (s razlogom!)

Neki Tip је рекао...

Moram priznati da se ovako od prve, ni ja ne sjećam toga sastanka, ali mogao bih sve istražiti jer vodio sam jako uredno zapisnike o svim događanjima vezanim uz Čvor. Ovakvih sastanaka bilo je bar desetak godišnje u Bjelovaru (zvali smo ga Enigmopolis), no svi nisu bili ovako fotografirani.
Ove priloge šaljem onako kako mi dopadnu pod ruku, a ovu fotografiju mi je poslao Ljubislav Drakulić iz Siska, koji je jedno vrijeme bio član Predsjedništva Čvora. Želja mi je bila da se spomenu neka imena, pa se možda netko nešto prisjeti o susretima s njima, bap kao što je to vidljivo iz nekih rasprava u ovoj rubrici ...

Slavko Bovan је рекао...

Uvijek mi je drago kada dobijem ovakve priloge. Prvo, i mene interesuju ovakvi napisi, a drugo (ne manje važno) već sam rekao da je ova rubrika veooooma čitana.
(Danas je ovo pročitano/pogledano više od 250 puta - do sada)

Belirac је рекао...

Štef spomenu Enigmopolis. Jeste li vidjeli ovo:
Enigmopolis

U tom članku bolje bi "pasala" slika sjedišta "Čvora", a ja je nemam...

Gojko је рекао...

Enigmopolis- GLE,MI OPISNO