понедељак, 9. фебруар 2015.

ENIGMATSKA PREPISKA



Piše: Jovan Nedić
Danas (u ponedjeljak, 9. februara 2015. godine), negdje oko podneva, poštar mi je donio raskupusanu preporučenu omotnicu u kojoj je bila uvezana fotokopirana knjiga "Brushalter za oči : aforizmi, epigrami, humoreske", izdana 2007. godine u Nišu. Fotokopiju mi je poslao autor te knjige Života Stanković, svima nama znan kao enigmata koji je težio rekordima. Sada živi u mjestu Veliki Jasenovac kod Zaječara, gdje se preselio prije nekoliko godina iz Niša.
Zahvaljujem Životi na fotokopiji, ali ga i podsjećam da mi je svojevremeno poslao i – original. Pošiljku mi je uputio iz Zaječara 4. februara u 17 sati i to avionskom poštom. Trebalo joj je 4 dana i 19 sati da stigne na odredište u Belom Manastiru. Ne vjerujem da slanje pošte iz Srbije avionom ubrzava dostavu jer pošiljka prvo mora stići npr. od Zaječara do beogradskog aerodrom (250 km), potom do Zagreba (400 km), ako uopšte ima letova, pa natrag u Beli Manastir (300 km), sve ukupno oko 1.000 km, što je duplo više nego što ih ima od Zaječara do Belog Manastira. No, tko zna! Nekim pošiljkama iz Beograda trebalo je i po desetak dana da stignu u Beli Manastir.

4 коментара:

Mirka је рекао...

U ovim našim krajevima najbrži prekogranični način dostave je: "Majstore, bil' ovo povez'o u Tajitaj grad. Čekaće čovjek na stanici."

Tužno ali istinito.

Krsta је рекао...

Jovo, u vezi ovog napisa da dodam i ovo:
1. Života Stanković živi kod sestre u Velikom Jasenovcu, a inače je penzioner. Često se čujemo, uglavnom on zove. Imam broj njegovog mob. tel.
2. Pismo je moralo da ide avionom. Takav je propis, a zašto???. Kada sam Nikoli Petkovskom, Skoplje, slao R-1, rekli su mi tako mora. Pa umesto Bor-Niš-Skoplje, išlo via BGD na aeroplan. Ona narodna: preko preče, a okolo bliže, ovde je: preko preče, a okolo skuplje. Pozdrav!

Belirac је рекао...

@Mirka
Kad šaljem knjige ili veće pošiljke, obično koristim nekoga ko putuje tamo gdje ide i to što šaljem. Na primjer, jedan Crnogorac je iz Belog Manastira odnio hrpu enigmatskih novina za Iliju Đurkovića.
Knjiga "Ukrštanje u srpskoj enigmatici" išla je iz ruke u ruku i iz grada u grad dok nije stigla do - Štefa Horvata.

Belirac је рекао...

@Krsta
Zanimljive informacije. Izgleda da je Veliki Jasenovac manji od Malog Jasenovca kad Života drugi navodi kao mjesto s poštom.