субота, 7. фебруар 2015.

NAJAVA MEMORIJALA



MEMORIJAL „ĐURO KNEŽEVIĆ“
Već nekoliko meseci razmišljam da ponovo pokrenem takmičenje anagramista u znak sećanja na velikog anagramistu Đuru Kneževića. (Za one koji su mlađi i ne znaju ko je on, evo linka: ĐURO KNEŽEVIĆ.

Đuro je svakako zaslužio da ga se sećamo, a lično imam i dodatnu „obavezu“. Naime, on je bio prvi enigmata s kojim sam se sastao, dan nakon mog dolaska u Kikindu 1992. godine. U traumatičnim vremenima bio je prava podrška i kolega u pravom smislu te reči. Kasnije smo se bezbroj puta družili, razgovarali o enigmatici ili zajednički odlazili na susrete enigmata.
Prvi Memorijal održan je 2003. godine, a konkurs je raspisan u „Kikindskim“ Rezultati su objavljeni u 271. Broju „Kikindskih“. Učestvovalo je 35 anagramista sa 116 anagrama. Na zadatu temu: SLOBODNO I NEZAVISNO NOVINARSTVO, najbolji anagram imao je Veselin Patrnogić (OSNOV DA VRSNI LISTOVI OBZNANE „ONO“).
Drugi Memorijal održan je 2004. godine, konkurs je raspisan u „Kikindskim“, a rezultati su objavljeni u „Kikindskim novinama“ broj 5. Učestvovalo je čak 68 autora sa 288 anagrama. Najbolji je (na temu: PRAVOVREMENA I ISTINITA INFORMACIJA) bio je Strahinja Vlajović sa anagramom: NOVINARI, MA NIJE VAM FORA PISATI TRICE!
Činjenica da se u vreme održavanja 2. Memorijala redakcija „Kikindskih“ pocepala, uticala je na moju odluku da ovo takmičenje (privremeno) prekinem iako je vema lepo krenulo. To privremeno trajalo je dugo, zbog objektivnih „problema“  u vezi sa ova dva lokalna lista.
U međuvremenu, prešao sam na drugo radno mesto (van novina) te sam postao saradnik oba lokalna lista, a u okviru 12. Susreta enigmata Srbije održan je 3. Memorijal, ovoga puta revijalnog karaktera. Raspis je objavljen u "Kikindskim" koje su dobili svi učesnici a trebalo je premetati naslove iz tog broja (od petka, 24.08.2012.). Svaki autor mogao je da prijavi tri naslovna anagrama. Kako piše u izvešteju sa Susreta: “Žiri koji je radio u sastavu Slavko, Bovan i Ero, jednoglasno je odlučio da dodeli četiri ravnopravne nagrade koje su dobili: Paja Čudanov, Zoran Radisavljević, Gordana Jovanović Šarić i Aleksandar Janković”.
Stekli su se uslovi da se krene sa realizacijom 4. Memorijala “Đuro Knežević”, ali sada će “mesto okupljanja” umesto novina biti ovaj blog. Za dan-dva biće objavljen zadatak (Sastavite anagram od…”?”), a nadam se da će biti i nagrada za najuspešnije anagramiste. (Još razmišljam šta staviti umesto “?”)

Ovo će biti dobra prilika da narednih dana napišem nekoliko tekstova o prethodnim Memorijalima kako bismo imali trajni zapis o ovom takmičenju anagramista. Očekujem vašu podršku, koju možete pružiti kao učesnici, kao propagatori tako što ćete obaveštenje proslediti svima iz vašeg adresara, ili, a ako imate mogućnosti, da raspis objavite u nekim novinama ili internet-portalima).
Vaš Ero

7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ilustraciju za ovaj post uradio je Dejan Minić.

Slavko Bovan је рекао...

Primam sve sugestije konstruktivne vezane za Memorijal.

Belirac је рекао...

A Đuro stvarno zaslužuje da ga se češće sjetimo i da zabilježimo sve ono što bi moglo biti zanimljivo.
Ja sam, npr., negdje objavio anagramnu rečenicu "Vuka kuva kavu", a on mi je rekao da se ta rečenica može proširiti: "Vuka kuva kavu - 'vaku!"

Slavko Bovan је рекао...

Valja se sjetiti da je najbolji dvojac sudija na turnirima u kvizovci radio u sastavu Jovan Nedić i Đuro Knežević.

Belirac је рекао...

A ja sam to skoro - zaboravio!

Dejan Minić је рекао...

A kada će neko takmičenju u sastavljanju rebusa? Nećemo valjda da čekamo do 2018. Pauletićevo takmičenje?!

Slavko Bovan је рекао...

Dejane, pitanje je na mjestu.
Odluka da krenem ODMAH (početkom godine) sa Memorijalom "Đuro Knežević" jeste i želja da u drugom dijelu godine bude održan Memorijal "Milan Milin" (i sa rebusima).
Da li će MMM biti na ovom blogu ili ne, zasad ne zavisi samo od mene, ali imam želju da na TIO bude i održano i to takmičenje.