уторак, 17. март 2015.

INTEGRALNI TEKST ZA "BLIC"

Rada Šegrt (foto: Jovan Nedić)


Prvi put osnovan Enigmatski klub „Kikinda“

Udružili se velemajstori za ukrštenice, rebuse i zagonetke

KIKINDA – Zahvaljujući Iliji Stančulu, Slavku Bovanu, Vanji Tomaševu i Čedomiru Milanoviću, Kikinda je jedan od najjačih enigmatskih centara u Srbiji.
Stančul je prvi velemajstor enigmatike u bivšoj Jugoslaviji, Bovan je zvanično najuspešniji enigmata Srbije, Tomašev je prvak Srbije u kvizingu, a Čedomir Milanović reprezentativac koji je nastupio na Svetskom prvenstvu u rešavanju logičkih zagonetaka u Kini. Oni i još nekoliko značajnih sastavljača enigmatskih zadataka osnovali su Enigmatski klub „Kikinda“.
- Prvi put je u Kikindi osnovan ovakav klub. Sličan, ali bezuspešan pokušaj kolege su imale još pre više od 30 godina. Sada smo podršku dobili od enigmata iz Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore. Ponosni smo što su naši članovi postale i  četvorica kolega iz Hrvatske - kaže Slavko Bovan.
Za predsednika kluba izabran je Zlatan Pupezin, , jedan od doajena srpske enigmatike, autor prve osmosmerke u Srbiji, potpredsednik je Vanja Tomašev, a sekretar Slavko Bovan. Za počasnog predsednika izabran je Ilija Stančul, čuveni Stil, najstariji aktivni kikindski enigmata.
- Kada sam čuo da se osniva enigmatski klub u Kikindi, odmah sam poželio da mu se priključim, a to su učinila i trojica mojih kolega iz Hrvatske. Kikinda nas je oduševila prije tri godine na velikom susretu enigmata – kaže Jovan Nedić iz Belog Manastira.
Ilija Ozdanovac iz Privlake kod Vinkovaca poziva mlade enigmate da im se pridruže, jer se na takmičenjima i susretima majstora za ukrštenice, rebuse, anagrame, osmosmerke i zagonetke razvijaju prijateljstva koja dugo traju.
 - Prošle godine prvi put sam bio u Boru na skupu enigmata, a poslije toga u Beogradu i Kikindi. Iznenađen sam srdačnošću svih domaćina i zato rado dolazim u Srbiju – kazao je Ozdanovac, policijski inspektor iz Privlake kod Vinkovaca, koji je nedavno postao penzioner.
Nakon osnivanja Enigmatskog kluba Kikinda održano je Prvo prvenstvo Kikinde u rešavanju enigmatskih zadataka. Među 13 takmičara, najbolji je bio Milorad Živanić iz Beograda. Drugo i treće mesto zauzeli su Kikinđani Vanja Tomašev i Čedomir Milanović.
R.Šegrt


1 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

Još jednom zahvalnost Radi!
Dobar je i onaj objavljeni tekst u tako tiražnom listu.

To što bismo mi voljeli da se "razbaškarimo" preko cijele strane, ponekad je neizvodljivo.

Ako ništa drugo, tekst smo ovdje evidentirali i ide u klupsku arhivu.