недеља, 1. март 2015.

OGLASNIK (6)



Piše: Jovan Nedić
TRAŽIM
Ovih dana u sarajevskom "Orbisu" broj 124 (30. VIII. 1985, str. 35) prvi put sam primijetio autorsko ime Nenad Živković. Zna li neko nešto o tom sastavljaču?

16 коментара:

Dušan је рекао...

Sarađivao sam u to vrijeme, ali se ne sjećam pomenutog autora. Možda se Hajro ili Mesud eventualno sjećaju.

Mesud је рекао...

Zao mi je , ali se ne mogu sjetiti niceg o ovom saradniku, ali sam siguran da se ne radi o pseudonimu, jer to u Orbisu nije bilo praksa.

Belirac је рекао...

Nekad je npr. u "Enigmi" bio običaj da se uz ime i prezime autora napiše mjesto odakle je. Tada se kasnije bar to znalo.

Belirac је рекао...

Ne listam "Orbise" redom i sistematski pa ne znam je li to prvi sastav toga autora i koliko ih je uopšte bilo.
Sudeći, međutim, po ovom sastavu vjerovatno je šteta da se taj autor kasnije prestao baviti sastavljanjem ukrštenica.

S. Čolaković је рекао...

Nisam siguran, ali, ovo bi mogao biti jedan od saradnika zvorničkog ZEN-a. Moguće da je saradjivao i u Orbisu. Imam par fotografija sa susreta u Vinkovcima (iz 1984. godine) koje je uradio Cvetković, i, ako je ta osoba u pitanju, na nekima sam zajedno sa njim, i sa "muško-ženskom" ekipom iz Zvornika. Ne mogu da se setim imena tog momka, ali, vrlo moguće da je on u pitanju. Cvetković će se setiti o kojim osoba se radi jer smo se družili na tim susretima i dva-tri puta sedeli u nekom od restorana i napravili više zajedničkih fotografija.
Ako su nekome pri priruci primerci zvorničkog ZEN-a, neka pogleda da li ovog imena ima medju autorima (pre svega ukrštenica i skandinavki).

Miroslav Cvetković је рекао...

Ne sećam se momka o kome piše Saša. Ja sam se tada više posvetio ženskom delu ekipe ZEN-a :)

Hajro је рекао...

Ne sjecam se bash nichega vezano za ovo ime, krizaljka izgleda solidno, ochito nije rijech o pochetniku - negdje sigurno postoje objavljeni radovi.

Belirac је рекао...

Kad budem dalje listao "Orbise" obratiću pažnju na to (i još neka nepoznata imena). Sad vidim da nije nimalo lako pripremati leksikone enigmata / zagonetača...

Belirac је рекао...

Imam ja i "ZEN-ove", ali ih treba pronaći...

R.Jovicic је рекао...

Ja imam brojeve ZEN-a od 1-4 manji format i brojeve od 5-10 veći format. Ne znam da li je bilo još brojeva.
Pregledao sam i u broju 1. ZEN-a manji format od 15.juna 1984 godine, na "Stranica za početnike" nalazi se Ukrštenica sa potpisom Nenad Živković-Zvornik. Ništa više u ZEN-u nema. Glavni i odgovorni urednik bio je Vojin Krsmanović, Urednik Pok.Fehim Kujundžić. Redakcija: Omer Fazlić, Omer Omerović, Duško Popović, Midhat Sarajlija i Dragoljub Stojanović. Imam i list "Orbis", ali na tavanu. Radojica Jovičić

Belirac је рекао...

Hvala Radojici na trudu. Pokazalo se da je Čolakovićeva informacija tačna i da je Nenad Živković stvarno iz Zvornika. Sad preostaje da priupitamo Vojina Krsmanovića, a možda i Midhata Sarajliju...

Miroslav Cvetković је рекао...

Još jedan dokaz da Saša odlično pamti. Ja se tog momka sada, nakon dodatnih informacija, sećam - proveli smo dosta vremena zajedno. Bili smo smešteni u nekim bungalovima, a "elita" je bila u hotelu.

Анониман је рекао...

Nenad Živković je bio član zvorničkog kluba "Simon Racković". Kako sam i ja jedno vreme bio član pomenutog kluba, znali smo se onako, više u prolazu. Mislim da se nije zagrejao za enigmatiku poput mene i da nije objavio bogzna koliko radova.
Verovatno bi Vojin trebao znati nešto više o njemu, ali on ne prati blogove.
Lozničanin

Belirac је рекао...

A koje bi godište Nenad Živković mogao biti?

Анониман је рекао...

Mogao bi biti nešto mlađi od mene, barem godinu dana.
Lozničanin

Belirac је рекао...

Sad još preostaje da se javi Vojin Krsmanović te da Miroslav Cvetković pronađe neku fotografiju na kojoj je i autor o kome skupljamo podatke.
Pa i Novo Zekić živi u blizini...