четвртак, 12. мај 2016.

PAVLE-LIBRAN (5)

Petoplasirana talijanka (Kvizorama 1258, 14. 5. 2016)
Autor: Zoran Radisavljević
(Prilog: Boris Nazansky)

18 коментара:

Željko Jozić је рекао...

Bjelinetina, sintagme, nefrekventna slova, nevelik broj crnih polja.
Dojmljiva križaljka. Čestitam!

Tonci M је рекао...

I još jedan ĆAVAR dolje desno, kao i kod Marka :)

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Marko Mihaljević је рекао...

Zanimljiv rad koji s idejom najviše podsjeća na rad Nedjeljka Nedića.
Zamisao velike bjeline (moleraja) sa iskorištavanjem svih slova abecede (+y).

Meni se kod ovakvih radova najviše dopada ideja iskorištavanja slova cijele abecede nego li sama bjelina jer je strukturalno previše jednostavna i monotona (uz današnji internet i baze podataka sve je jednostavnije postići ovakav rezultat)

Ljepši dio rada čine nekoliko sintagmi koje povezuju križaljku kao neku cjelinu (Najbolje godine..., Naručeno ubojstvo, demokratski vidici, tamara Todevska, otkriti karte te pojmovi Džore Držić i Peloponežanka. To su detalji koji "podižu" kvalitet križaljke i daju joj na ljepoti, dok pojam brojke (sto četiri ...) kvari ukupni dojam (to je valjda nužno zlo kod ovakvih radova :))

Nedostaci su joj podosta jednoslova i dvoslova, pet troslovnih kratica i nekolicina nepoznatih riječi za koje ja nisam nikad čuo (ACIN, LA TENORIO, PINI, KETEVAN, KERITA i TJOST)

Sve u svemu, dojmljiv rad i po dosad viđenom zasluženo pri vrhu tabele.

Lijep pozdrav od
Marka Mihaljevića.

Migo је рекао...

KADIJA TE TUŽI, KADIJA TI SUDI!

Milan Žarkovački је рекао...

Ketevan Arahamia-Grant je ljubiteljima šaha poznata gruzijska šahistkinja. Više puta je igrala turnire na prostoru bivše Jugoslavije.

Marko Mihaljević је рекао...

Hvala Milane na informaciji, ja dosad nisam čuo za nju.

Marko Mihaljević је рекао...


Izreka Kadija te tuži, kadija te sudi rabi se kada se želi reći da nema pravde, da sve ovisi o volji onoga tko ima moć.
(Proleksis enciklopedija - KADIJA) :)

Migo је рекао...

Marko, izreka je oduvijek postojala kao "KADIJA TE TUŽI, KADIJA TI SUDI!" i tumačenje nije bilo neophodno, ali zahvaljujući novim tehnološkim dostignućima i elektronskim enciklopedijama, tu prije svega mislim na Wikipediju, sve više se uvodi varijacija "KADIJA TE TUŽI, KADIJA TE SUDI!", što ne mođe biti isto. Samo sam skrenuo pažnju na nešto što mi je zasmetalo, a možda sam ja previše sitničav? Uostalom, zašto bi pamtili naše stare narodne poslovice kada možemo otići na internet i provjeriti kako se to danas kaže.
Na primjer: "KADIJA TI DAJE" i "KADIJA TE DAJE" ni slučajno ne može imati isto značenje, mada nisam provjeravao šta o tome "misli" Wikepedia i slične enciklopedije..

Marko Mihaljević је рекао...

Migo, potpuno se slažem s Vama. I ja pamtim izreku po starom obliku. Ovdje sam samo pripomenu da i ovaj oblik izreke ima legalnu potvrdu u hrvatskom lekiskonu :)

Slavko Bovan је рекао...

Obrisan jedan komentar kome ništa ne fali, osim potpisa komentatora.

Tonci M је рекао...

Zaimljivo, verzija koju najčešće čujem i koju sam nedavno uvrstio u križaljku istog formata rađenu u suradnji s Mladenom je:

KADIJA TE KUDI, KADIJA TI SUDI.

Rešad Besničanin је рекао...

Marko je sve rekao o ovom sastavu - nemam ništa dodati.

Mandrak је рекао...

Mom osećaju za lepo i funkcionalno više godi ova Tončijeva varijanta, valjda zbog rime. Isto tako, nikad mi nije bilo jasno zašto svakodnevno rabimo: "Nije kome je rečeno, već kome je suđeno", kad postoji mnogo logičnija, jezgrovitija i poetskija verzija: "Nije kom je nuđeno, već kome je suđeno".

Što se križaljke tiče, mislim vrlo slično kao Marko, i mada me - vodoravno gledano - ova dosadna belina ne fascinira uprkos proširenjima (i ja sam u nekoj fazi enigmatskog razvoja pravio takve, valjda zato... ček, ček... pa prva takva koja je objavljena kod nas je bila moja :D), pohvalio bih vertikalnu prožetost, i taj momenat bih stavio na vrh svoje liste utisaka. Sa druge, najgori utisak su ovi silni jednoslovi i dvoslovi iznad beline, ali to je prosto naličje udarnog efekta koji je autor želeo da postigne.

Радоја Рацановић је рекао...

I ovdje se pokazalo da je teško visokoambiciozno postavljen cilj na jednom polju postići bez većeg ili manjeg broja nedostataka na drugim poljima. Međutim, ovdje je osnovna ideja tako efektno realizovana, sa povezivanjem svih dijelova rada u jedinstvenu cjelinu, da uočene manjkavosti gube na značaju i čini mi se izlišno govoriti o njima. Ranije sam pisao da me ovakve ukrštenice uglavnom ne oduševljavaju, ali to se za ovaj rad ne bi moglo reći.

Nedjeljko Nedić је рекао...

U Anićevu rječniku stoji KADIJA TE TUŽI, KADIJA TE SUDI, iako sam i ja mislio da je frza pogrješna. Bjelina je zgodna (96 polja), iskorištena su sva slova abecede, 65 je crnih polja (nije mi jasno zašto je okomito ČEDOMIR kada može i ČEDOMIRA pa bi bilo jedno crno polje manje i jedan dvoslov manje. Sve je to proizvelo veliki broj dvoslova (čak 26) što je najveći nedostatak Zoranove razmještajnice.

Rešad Besničanin је рекао...

U svom enigmatskom stvaralaštvu baratam s tri tehnike u sastavljanju ukrštenih reči: 1) radovi sa belinama (njih najčešće radim), 2)radovi bez belina (kad želim da se odmorim od belina ubacujući retko korišćene reči i sintagme) i 3)radovi s molerajima (ovaj izraz "moleraji" sam ja izmislio!). Ovaj treći stil je kudikamo najteži! To zna samo mali broj enigmata koji su se oprobali u stvaranju moleraja, te znaju koje su "ježeve muke" da se napravi dobar rad.
Veoma je teško posložiti moleraj sa 4 sintagme od 24 slova (Mladen i ja smo to prvi uradili u Srbiji)a da vodoravno ne bude monotonije. Zoran je ovde išao mudrom logikom da sa što manje preloma pod vodoravno (ima ih četiri) napravi sasvim solidan moleraj. Čak je uspeo da moleraju "pridoda" proširenja u levom delu(inicirati, Moravica) i desno ("Ginem", mulaža, Džore Držić). Izuzetan kvalitet ovog sastava ogleda se u vertikalnoj prožetosti.
Jedino,eto, mogli su se izbeći neki dvoslovi: umesto "ormara" mogla je "ići" ORLJAVA a vodoravno ANATEMA (EKB je skraćenica mog bivšeg matičnog kluba).

Анониман је рекао...

Odlična ukrštenica.
Vratih se unazad pa pogledah one bolje plasirane. Malo sam iznenađen odlukom žirija. Blago rečeno, ova ukrštenica zaslužuje više po svim kriterijumima.
Sve u svemu, žiri je potpuno podbacio.

Goran