субота, 24. јун 2017.

NA DANAŠNJI DAN

Присећа се: Андон Колоски

На данашњи дан пре 38 година (дакле 24.06.1979. недеља) у охридском региону одиграли су се у исто време два легендарна фудбалска меча са укупно постигнута 223(!) голова. Један у селу Велгошти, где је домаћи ,,Илинден 903" победио ,,Младост" (село Вапила) резултатом 134:1, а други у селу Долно Лакочереј, где је домаћи ,,Градинар" изгубио од ,,Дебарца" (село Белчишта) резултатом 0:88.

Тада, у општинској  фудбалској лиги Охрида, ,,Илинден 903" и ,,Дебарца" водили су ,, мртву трку" за прво место у лиги које је водило директно у Пелагонијски регион (ранг више). Пре последњег кола и обе екипе имали су исти број бодова, али Дебарца је  до тада, била испред због боље гол-разлике од само једног гола.
Токи-воки били су једина веза између два сеоска игралишта удаљена свега 5км. Прво полувреме било је 11:0 за Илинден 903", док је ,,Дебарца" у гостима водила са 14:0. Друго полувреме - ко да више, ко брже. Минут пре краја ,,Дебрца" у гостима води 57:0, а ,Илинден 903" води 75:0.Обе утакмице се продужавају за 20 минута. Квалитет се исказује - ,,Дебарца" постиже ,,само" 31 гол , а ,Илинден 903" даје 59 голова! Занимљиво је да на овим утакмицама" није било ниједног аута, корнера или офсајда. Играчи Младост"-и који су били рапоређени поред игралишта враћали су лопти у терен и на ноге домаћину. Тако услужни су били и домаћини према гостима из Белчишта.У охридским селима наравно није било семафора, па су се голови бројали тако што би се за сваки погодак по један каменчић бацио на хрпу. Најефикаснији у та два меча био је нападач Илинден 903" (мој комшија) Наум Шапкаровски, који је постигао 46(!) голова записани у официјалном протоколу.Врло брзо у “ТЕМПУ" освануо је напис ШАПКАРОВСКИ ЕФИКАСНИЈИ ОД КИЋАНОВИЋА.
Епилог:Радост због уласка у виши ранг је била краткотрајна, јер одмах након ових несвакидашњих утакмица све четири екипе су биле кажњене са једногодишном суспензијом играње официјалних фудбалских мечева.Ова два меча своје место су нашле и у Гинисовој книзи рекорда.

5 коментара:

Luka је рекао...

36 golova u fudbalskom meču Ilinden 903-Mladost 134:1, 1979. god.

ŠAMPIONSKA 'KURVA'!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Bravo Andone. Baš me zanima koliki je novac bio u optjecaju?

Andon Koloski је рекао...

Недјељко, мало чудно, али у овом случају новац није био у питању.По казивању сведока ови мечеви имали су своју предигру.Наиме, ривалство између села Велгошти и Доњи Лакочереј пренело се и на фудбалски терен где је ,, Илинден 903"(Велгошти) увек био знатно надмоћнији.Ипак, ,,Градинар"(Долно Лакочереј) је успео у пролећном делу првенства те 1979 год. да победи ,,Илинден 903".Зато су Велгоштани, у бесу и жалости због тог пораза направили праву пустош у воћњацима својих ривала.То се није заборавило и сељани Д.Лакочереја стрпљиво су чекали тренутак када ће се осветити ,,пустахијама".Последње коло коло је била прилика за то.У прво полувреме на обе утакмице још се играо какав-такав фудбал.Кад су путем токи-вокија Велгоштани сазнали да ,,Градинар" на полувремену губи са 0:14,улаз у своје село забарикадирали су трактором!И онда је почело друго полувреме...

N. Petkovski је рекао...

Iako je bilo davno, živo se sećam ovog događaja. I to da su ekipe bile kažnjene. Samo se ne sećam šta je bilo sa sudijama koji su sve to dozvolili i nisu prekidali utakmice.

Slavko Bovan је рекао...

Sudije? Trebalo je stisnuti petlju pa prekinuti utakmicu. Ponekad, zarad lične bezbednosti, valja fleksibilno tumačiti fudbalska pravila.
Volim kada povremeno dobijem i ovakve, neenigmatske priloge. Zahvaljujem Andonu.