субота, 17. јун 2017.

ZAMRZNUTI SMO

Na skupštini koja je danas održana u Beogradu, Enigmatski klub "Nova zagonetka" doneo je odluku da zamrzne sve odnose sa EK "Kikinda". Iako, smatram (smatramo) da ne postoje nikakvi razlozi za ovakav potez, ovako nešto sam očekivao, jer je sve "mirisalo" da se tako nešto sprema. Nismo pozvani da obrazložimo naš stav, što je odmah ukazivalo na žarku želju da se istraje u donošenju ove nerezonske odluke. Nismo pozvani, ali smo poslali dopis (vidi komentare). 
Čujem da je dopis pročitan, ali badava. Zamrznuti smo! Ne znam sve detalje diskusije i glasanja, pa čekamo da stignu preciznije informacije.
Ovakvom odlukom, naravno,  nanosi  se izvesnu štetu i EKK, ali sam prilično siguran da je "Nova zagonetka"  "zamrzavanjem" nanela neuporedivo veću štetu sebi i svojim članovima. Vreme će pokazati da sam u pravu.
Verujem da su svi koji su glasali za ovu odluku (kao i podstrekači) svesni činjenice da nisu samo "zamrznuli" članovi EKK, jer odluka nikako ne može biti jednosmerna.
Slavko Bovan

25 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Naš dopis:
Поштовани,
У најави ваше скупштине видели смо да је једна од тачака дневног реда „Односи са ЕК Кикинда“, а повод је наведен у „Веснику“ број 50 у коме пише :

Пошто ЕК «Кикинда», преко свог блога, који води Славко БОВАН, и даље тенденциозно и некоректно напада и вређа одређене чланове ЕСС-а, који су чланови и нашег клуба, при чему је ово далеко од другарске полемике и добронамерне критике, Председништво ће предложити Скупштини клуба, да се са овом чланицом ЕСС-а замрзму односи, односно до даљњег прекину сви службени контакти.

Председништво ЕК „Кикинда“ одбацује ове отпужбе као потпуно неистините. На блогу „Енигматика (тупљење и оштрење) ЕК „Кикинда“ никада некога nije вређао, а понајмање да је тенденциозно и некоректно вређао чланове „Нове Загонетке“. Напротив, истичемо да је на овом блогу коректно пропраћена свака ваша активност (скупштине, књиге, „Весник“, успеси ваших чланова,...). Нарочито су добро „рекламирани“ сви ваши конкурси (неки су објављени и више пута како би се евентуални учесници подсетили на рок). Такође смо подстицали наше чланове да учествују на вашим конкурсима, што је и уродило плодом, па је значајан број наших чланова својим учешћем подржао ваша такмичења.

Посебно нам смета то што је ова оптужба „општег карактера“ те није поткрепљена било којом чињеницом – Када је и кога ЕК „Кикинда“ на блогу ТИО тенденциозно и некоректно нападао и вређао?
Тражимо јавно извињење због ове јавно пласиране неистине.

Нису нам јасни разлози зашто сте уопште покренули ову тему, осим ако се на овај начин поново не припрема покушај искључења ЕКК из ЕСС јер смо се усудили да питамо ко је фалсификовао записник са Скупштине ЕСС. Из предлога дневног реда закључујемо да о овом евидентном проблему нећете ни дискутовати иако се директно тиче вашег члана Александра Јанковића, председавајућег на Скупштини ЕСС. Сматрамо да је требало да се изјасните о проблему фалсификовања записника ЕСС и оградите се од тог поступка тако што бисте стали у заштиту свог члана Јанковића, јер смо ми у ЕКК прилично сигурни да он није учествовао у тим нечасним радњама. Уместо да дискутујете о стварном проблему (неправилности у раду ЕСС) ви дискутујете о непостојећем проблему.

У телефонском разговору са Миодрагом Тошићем, председник ЕКК Златан Пупезин је сазнао да је повод за овакво реаговање Нове загонетке писање Младена Марковића. Скрећемо вам пажњу да Младен Марковић јесте члан ЕКК, али он, свакако, не говори у име ЕКК, а уз то, све спорне текстове објавио је на свом личном блогу. Младен Марковић је само обичан члан ЕКК (не и ЕСС) без икакве функције у ЕКК, те све што пише пише у своје име, док је нпр. Љубиша Бановић члан председништва „Нове Загонетке“, и он је на Скупштини ЕСС гласао за искљученје ЕКК. Ипак, нама није пало на памет да оптужимо „Нову Загонетку“ да учествује у настојањима мањине у ЕСС (али моћне мањине) да искључи ЕКК из ЕСС. Такође, нисмо покренули питање „замрзавања односа“ због поступка једног вашег члана.

Дакле, тражимо да овај наш допис прочита у оквиру поменуте тачке дневног реда, те да нас кроз извод из записника упознате са вашом одлуком.
Сматрамо да је у најбољем интересу свих чланова наших клубова, али и енигматике у Србији, да ову тачку скинете са дневног реда, али ако ће то већ бити на дневном реду требало је да „оптужене“ позовете да изнесу своју „одбрану“ Нисте нас позвали на скупштину, што је још један аргумент за доношење закључка да сте већ одлучили да „замрзнете односе са ЕКК“. Наш клуб жели да има коректне односе са свим енигматским организацијама, па и „Новом Загонетком“, једним од најзначајнијих клубова у Србији, али те односе нећемо градити „на силу“. У случају да ипак одлучите да „замрзнете односе са ЕКК“, морате бити свесни чињенице да таква одлука неће бити једнострана.
У нади да ћете још једном размислити о овом исхитреном потезу, поздравњамо вас и Скупштини желимо успешан рад.

Славко Бован
секретар ЕК „Кикинда“
(уз сагласност председника ЕКК
Златана Пупезина)

Slavko Bovan је рекао...

Sve koji se (s pravom) zalažu za "zakopavanje ratnih sekira" upućujem da se obrate na pravu adresu, a to nije adresa EKK. Mi smo uvek za korektan odnos sa svima, te je nepotrebno nekakve apele upućivati nama.

Nedjeljko Nedić је рекао...

A na kojemu smo minusu zamrznuti?

Slavko Bovan је рекао...

Ne znam. Meni nije hladno. Vidjećemo kako će se situacija razvijati.
(Ovu neprijatnu vijest skroz-naskroz, kao nebitnu u zapećak bacaju ove vesele objave - UNA, BUNA i BOKA. Biće još štošta pozitivno).

IlijaO је рекао...

Za Nedjeljka: U tom i jest kvaka 22! EKK je debelo u plusu ( od Bora pa naovamo), a "zamrznut"! Eto ti još jedne potvrde Marfijevih zakona ! Samo je upitno što EKK gubi a što dobiva ovim statusom!

Slavko Bovan је рекао...

Razmatramo prijedlog jednog člana da se u Subotici takmičimo van konkurencije, jer nije u redu da na istom takmičenju takmiče zamrznuti i nezamrznuti. Uostalom, već smo dva puta pokazali da nam niko ne može "ni pero odbiti" (bez obzira u kakvom sastavu nastupimo).

Slavko Bovan је рекао...

Da ipak napravimo jedan komplet zimskih dresova (dugih rukava)?

Mirka је рекао...

Ero, predlažem da opskrbite članove EKK narandžastim kupaćim kostimima i gaćama. Konfekcijske brojeve ćemo slati tebi na mejl da javno ne ofiramo gabarite. Ljeto ide, moramo biti opremljeni. Temperature rastu svakim danom.

Slavko Bovan је рекао...

...i slamnate šešire.

Slavko Bovan је рекао...

...da ih nakrivimo.

N. Petkovski је рекао...

APSURD NAD APSURDIMA!!!

U cilju što masovnijeg i što većeg druženja i prijateljstvovanja sa što više enigmata iz prostora bivše SFRJ, još u vreme kad je ona postojala, a i danas, JA sam član više enigmatskih klubova i udruženja na ovim prostorima. Redovan sam član EU "Vuk Karadžić", a član-prijatelj sam EK Čvor iz Bjelovara, Božidar Vranicki iz Splita, Dr Đorđe Natošević iz Sombora, "NOVA ZAGONETKA" iz Beograda, ZAKOS iz Osijeka, EKK iz Kikinde, uputio sam pismenu želju da budem član i VAZAK-a iz Varaždina, Bor-a iz Bora, Niškog enigmatskog kluba ... i svi su mi pismeno odgovorili da me rado primaju u njihovo članstvo. Dakle, sve za druženje i zajedništvo sa svima!

Sad smo došli do jednog APSURDNOG APSURDA: JA, NIKOLA PETKOVSKI kao član "Nove zagonetke" sam zamrznuo odnose sa NIKOLOM PETKOVSKIM članom EKK Kikinda! Ja ne smem da se družim, niti komuniciram SAM SA SOBOM!!! "Pa ljudi moji, je li to moguće, šta je ovo - ludnica" je jednom rekao Mladen Delić, pa sad i ja postavljam to pitanje.

MOJ klub "Nova zagonetka" je raspisao konkurs Memorijal Čika Stanka, na kojem ja često učestvujem. Ali MOJ je i klub EKK Kikinda i kao njegov član sad ne smem da učestvujem. Nemoj samo da mi neko kaže: možeš učestvovati na Memorijal, ali samo kao član "Nove zagonetke", ali nikako kao član EKK KIkinda. Nameravam da dođem na SES u Subotici. Hoće li me DOSAD brojni prijatelji iz "Nove zagonetke" pozdraviti i družiti se samnom, ili ću biti "EKK-ijevska persona non grata".

Eto dokle je sve ovo došlo! Ima li kraja svim ovim nebulozama?

Slavko Bovan је рекао...

Nikola, nisi jedini u takvoj situaciji (Koliko ja znam, još je najmanje dvojica takvih).

Što se tiče tvog učešća tamo i ovamo, što pitaš kad i sam znaš odgovor - EKK je jedan tolerantan klub. Članovi mogu učestvovati gdje hoće i kako hoće. (Svi dgovaramo za svoje postupke). Jedino će se na TIO osjetiti određeni embargo na izvjesne objave.

Slavko Bovan је рекао...

Možda ovaj blog ne vrijedi ni pet para, ali da nije šta jeste, već biste imali izvještaj sa skupštine "Nove Zagonetke", sa fotografijama.

Mandrak је рекао...

U nekom najopštijem smislu, i ja podržavam prijateljske odnose. Ali... ne može se biti prijatelj neprijatelju.

Kada Miroslav Lazarević koristi funkciju predsednika ESS - a za ostvarenje interesa svog kluba na štetu drugih klubova, sve je u redu. Kada javno vređa i optužuje člana našeg kluba, sve je u redu. Kada učestvuje u protivzakonitim radnjama nanoseći štetu (i) našem klubu rukovođen jedino ciljem da povrati "svoj" harač, sve je u redu.

Kada Aleksandar Janković odobrava i potpisuje debilozne odluke ispred tzv. ESS - a, nanoseći već mnogo puta opevanu štetu našim članovima, sve je u redu.

Kada Ljubiša Banović ispred NZ glasa za izbacivanje Slavka Bovana iz tzv. ESS - a, sve je u redu.

Kada njih trojica, džumle sa budićima, rudićima, sindikalacima i veprovim glavama, razbucaju instituciju koja se nekad zvala ESS i pretvore je u divlju javnu kuću, sve je u redu.

(...)

Jedino nije u redu kad neko tj. ja sve to redom raščivija.

To bi značilo sledeće: ako EK Kikinda želi tople tj. nezamrznute odnose sa klubom Nova zagonetka, morali bismo da dozvolimo da nas ljubazni starac, njegov polupismeni mokri brat tj. kum i ova dva potrčka redom jašu i zapi*avaju kako i kad ih potera.

Napomena: nemojte se iznenaditi ako bude još mraza. :)

Mišo је рекао...

Nikola, svi samosvjesni članovi EKK će bojkotovati sve akcije te, tzv. ''enigmatske elite''. Sami su to tražili - možda nisu čuli za reciprocitet. Neka se njihovi članovi ''razjasne'' između sebe ko je koga ''zamrzao''!

Slavko Bovan је рекао...

Iznenađenjima nikada kraja.
To što je skupština NZ bila zatvorenog karaktera, to i nekako može da se pretrpi.
Ali, evo predsednik ESS objavi da je danas održana sednica predsedništva ESS (konstitutivna) a da sastanak UOPŠTE NIJE SAZVAN!
Onda pojedincima smeta kada kažem da je puč u toku! Šta je ovo? Tajnim sastankom počeo mandat prethodni predsednik, tajne sednice saziva novi predsednik. Svi koji su prisustvovali tom neformalnom druženju, a koji se ne ograde od izjave da je to sastanak predsedništva smatraću pučistima i uzurpatorima. Pa vi izvolite.

Mišo је рекао...

Piscis primum a capite foetet!

IlijaO је рекао...

Sapienti sat!

Slavko Bovan је рекао...

Ne divanim madžarski :)

Šta, ću kod ću, moram sad da pišem tekst pod naslovom "Otimanje Saveza" (a nisam željan pisanja). Moram da vidim da li će ljudi koji su se uslikali na tzv. "sednici predsedništva" i dalje ćutati i pristajati na evidentna kršenja statuta i bespogovorno psristajati da budu saučesnici u obmanjivanju članstva ESS, ili su samo izmanipulisani, a da ne znaju šta ih je snašlo.

RAJOVIC VERICA је рекао...

Mislim da je g.Petkovski sve to lepo objasnio,ja licno nevidim potrebu da ovaj blog treba da obraca paznju na one kojima smeta EKK,ako napisu na koga licno misle onda im odgovoriti.Objave na ovom blogu su izuzetno kvalitetne i zato sam ponosna sto sam clan ovog kluba.Juce sam videla da i skole prate TIO i raduje me cinjenica da EKK pomaze uspehu mladih.Ovo ce nekome biti smesno ali samo iz razloga ljubomore!Zasto nema kolegijalnosti?Pozdrav za sve klubove i da njihovi clanovi postuju svoj klub i naravno sve svoje kolege.

Sneška је рекао...

Anagramom da ti kažem:

NIZ: ZAO UM, SMRT!

Mirka је рекао...

Ko to UMNOST ZAMRZI?

Slavko Bovan је рекао...

Mudra odluka objavljena i na sajtu ESS.
Piše:
На основу предлога Председништва Енигматског клуба «Нова загонетка», донетог једногласно на седници одржаној у Београду, 29. априла 2017. године, на редовној годишњој Скупштини Енигматског клуба «Нова загонетка», одржаној у Београду, 17. јуна 2017. године, са два гласа против, донета је следећа одлука

О Д Л У К А
Са Енигматским клубом «Кикинда» из Кикинде до даљњег се замрзавају односи, односно прекидају сви службени контакти.

DAKLE, PIŠE SVE. PIŠE ČAK I KOLIKO JE GLASOVA BILO PROTIV, ALI NE PIŠE KOLIKO JE BILO "ZA". Možda 1364, a možda i NULA (Jer nije glasano)? Možda.

Slavko Bovan је рекао...

О б р а з л о ж е њ е

1. Енигматски клуб «Кикинда», који је чланица Енигматског савеза Србије, већ дуже време, преко интернетског блога који води секретар клуба Славко Бован, а путем комен-тара, тенденциозно и некоректно напада и вређа, ниподаштавајући њихов рад, одређене чланове Енигматског савеза Србије, међу којима су и чланови Енигматског клуба «Нова загонетка», такође чланице ове енигматске асоцијације.


2. И поред више усмених и писмених примедби у гласилима на овакав недоличан начин понашања, Председништво Енигматског клуба «Кикинда» није нашло за сходно да ово разматра и предузме одређене мере, како би се ова појава елиминисала.


3. У овим нападима, који су далеко од другарске полемике и добронамерне критике, у којима су се користиле и недоличне речи, које нису примерене једној интелектуалној и културној средини и који чине велику штету добрим односима међу српским енигматима, нарочито су предњачили чланови Енигматскиг клуба «Кикинда» Милорад Живанић и Младен Марковић, који очигледно на овај начин лече своје болесне комплексе и сујете.


4. Толерисањем оваквог понашања појединаца каља се углед српских енигмата и српске енигматике у целини, јер се стварају нездрави међуљудски односи и у региону који прати наведени блог добија се погрешна слика о српском енигматском бићу.


5. Енигматски клуб «Нова загонетка», због тога, док се ствари не измене, не жели да буде део ове прљаве игре, па је зато и донета наведена одлука.

Председавајући на седници Потпредседник и заступник
Скупштине ЕК «Нова загонетка» ЕК «Нова загонетка»
Мирослав Лазаревић Љубиша Бановић

Slavko Bovan је рекао...

Šteta što su nas zamrznuli, jer bih imao štošta da kažem o ovakvom obrazloženju.