понедељак, 5. јун 2017.

REČ PO RIJEČ (1593)



DUDOVA ŠUMA
Park u Subotici, omiljeno mesto za rekreaciju i vežbanje. Dudova šuma je udaljena oko 2 kilometra od centra Subotice nalazi se u blizini subotičke hale sportova. Na prostoru na kom se danas nalazi park, zbog peskovitog tla, prvo su bili voćnjaci, a krajem XIX veka je formiran Gradski rasadnik. Vremenom je rasadnik počeo da gubi svoju funkciju, a početkom XX veka, za potrebe fabrike Svilana, uzgajaju se plantaže dudova. Nakon što je fabrika ugašena, površinom su počela da preovlađuju samonikla stabla. U drugoj polovini prošlog veka su izgrađeni tenski tereni i infrastruktura, i park počinje da služi za odmor i rekreaciju.
Izvor i opširnije: OVDE

3 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Valjda je to sastajalište enigmata u blizini Dudove šume.

Svetlana је рекао...

Blizu, da bliže ne može biti. :)

Slavko Bovan је рекао...

Znam, znam, Svetlana.
Predsednik EKK, Zlatan Pupezin je studirao u Subotici, i bio je baš u tom domu (Nadam se da je u međuvremenu renoviran). Pošto se aktivno bavio sportom, Dudova šuma mu je bila poligon za trening.
Jutros smo imali kratki satanak predsedništva EKK, pa smo se dotakli i teme SES-a. Osim toga, usvojili smo i neke konkretne zaključke, koji će posjetioci ovog bloga vidjeti već večeras, ili najkasnije sutra. (Pozitivne stvari su u pitanju!).