четвртак, 1. јун 2017.

U KANJONU VUČJANKE

Hidroelektrana Vučje
Piše: Dejan Minić
Danas popodne smo Petar i ja odvojili dva sata za uživanje u kanjonu Vučjanke. Vreme se malo narogušilo, grmelo je u daljini, ali nas to nije omelo u kratkom izletu.
Nakon što se prođe varošica Vučje, nekoliko kilometara dalje se nalazi živopisan kanjon reke Vučjanke, podno planine Kukavice. U tom kanjonu se nalazi druga najstarija hidroelektrana u Srbiji iz 1903. koja i dan danas radi. Više o hidroelektrani, koja ima veoma zanimljiv istorijat, na ovom linku: https://sr.wikipedia.org/wiki/Хидроелектрана_Вучје


Vučjanka izvire na Kukavici na visini od 1100 metara  i nakon 18 kilometara dugog i brzog toka uliva se u reku Veternicu. Dobila je ime po tome što protiče kroz Vučje. U srednjem delu svog toka reka prelazi u kanjon dubine 300 metara. Toliko je dubok pad koji reka pravi u kanjonu dugačkom dva kilometra da na izlazu pravi mnogo virova, slapova i vodopada. Završetak kanjona sa dva poslednja vira se zovu Đokini virovi,  odakle su ove fotografije. Leti ima ovde dosta kupača i ljubitelja prirode.

2 коментара:

Dejan Minić је рекао...

Zahvaljujem na postu. Obrukali smo se - nismo poneli narandžaste majice, ali ćemo to ispraviti sledećom prilikom. Sve se ovo nalazi na 20-tak minuta vožnje kolima od Leskovca.

Slavko Bovan је рекао...

Niste se obrukali. Ovakve reportaže rado objavljujem, te podstičem i ostale da krenu vašim svijetnim primjerom. Jeste nama enigmatika važna, ali nije najvažnija u životu. Pozdrav Minićima. (Vjerovatno je akumulirana energija za pravljenje novih rebusa).