понедељак, 2. октобар 2017.

REBUSANJE (2964)

6, 4, 3, 6
Autor: Jovan Novaković
EDL 2017 - Osmo mesto (46 poena)

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Šta je zapelo? Gdje su oni majstori hitrog rješavanja rebusa?

Mirka је рекао...

POLIRA MARA BAR BARABI (po lirama rabarbara bi)

Milan Žarkovački је рекао...

Lep rebus i lepa prilika da nešto pitam: U propozicijama EDL-a piše da treba sastaviti klasičan rebus, isto to piše i u propozicijama konkursa Boživrana; ali kad sam pitao Luku da li dolazi u obzir rebus u stripu odgovorio mi je negativno. Ovde vidimo da na EDL-u takvi rebusi dolaze u obzir. Kako to?

Mislim da rebus u stripu spada u klasične, a da je taj strip samo detalj koji opisuje način prikazivanja; rešava se i isto kao obični, važe sva pravila kao u običnim rebusima. Zato gornje pitanje postavljam više Luki nego Slavku (jer se slažem da treba dopustiti rebuse u stripu), mada svakog pozivam da izrazi mišljenje.

Luka је рекао...

Ne znam zašto bih ja bio kompetentniji od Slavka da odgovorim. Po meni je ovo REBUS U STRIPU, te ne bi mogao u natjecanje za klasični rebus. Da li sma isto naglasio organizatoru kao jedan od "prvih kontrolora" rebusa, ne sjećam se, no svaki organizator ima pravo dati svoje tumačenje.

Nadalje, netko može reći i za rebus sa BOŽIVRANA 2017 objavlejn gore (u 16:00) da je rebus u stripu, i mogao se tako prikazatii, no smatram da ga je Dejan vrlo lijepo prikazao kao klasični rebus. Dakako lijepo bilo o tome čuti i druga razmišljanja.

Dejan Minić је рекао...

Na ovo ću odgovoriti iz svog ugla. Rebus u stripu može da se vodi kao klasični, te je moguće imati takav pristup, što je i uradio Slavko. Sasvim je u redu imati i nešto stroži pogled i od sastavljača tražiti samo ˝klasični˝ klasični rebus, kako je insistirao Luka.

Dakle, oba pristupa su ok, samo na vreme treba javiti sastavljačima šta se od njih očekuje.

Slavko Bovan је рекао...

Po mom tumačenju, ovo se uklapa u pojam "klasični rebus" (Nije podvrsta kojoj treba razno tumbanje i pretumbavanje - povratni, obratni, spunerizam, ispuštaljka, ...). Dakle, u smislu načina "čitanja" rješenje.