субота, 2. јун 2018.

SREBRNE 11X11

Popunio Jovan Nedić

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Dozvoljeno je komentarisanje.

Belirac је рекао...

Ćavarova križaljka teža je za rješavanje od Borisove. Mislim da nju velika većina rješavača neće moći u potpunosti riješiti.

Nekad su se u križaljkama cijenile lijepe domaće riječi, pogotovo su takve morale biti one najduže, a sad ih gotovo i nema te prevladavaju strana imena i prezimena.

Tonci M је рекао...

Za moj "gušt", u oba uratka mi nedostaje barem još jedna sočna, "atraktivna" 11-ica (ne znam koliko je teško uglaviti, ali sadržajno oba uratka izgledaju kao da su iz 1998., a ne 2018.). Moda previše gunđam, bez da sam pokušao sastaviti nešto na format, ali prvoplasirani rad je bio značajno bolji od ova 2.

Belirac је рекао...

Troslov LAD (6. red vodoravno Ćavarove križaljke) opisan je kao "hlad u Dalmaciji". Iz lokalpatriotskih razloga mi Slavonci i Baranjci "bunimo" se protiv takvog opisa jer se i kod nas kaže - lad!

Анониман је рекао...

Ne slažem se s Jovanovom konstatacijom o riješivosti. U modernom hrvatskom križaljkotvorstvu traži se više imena i prezimena, o tome su pisali urednici. Zar nije veće zadovoljstvo rješavača kada točno odgovori RENE CLEMENT (moguće pitanje na kvizu) nego NEOTESANOST.
i opet sam se javio kako mi stariji urednici ne bi zbunjivali suradnike.
Kad sam već tu: obje su križaljke slabije od pobjedničke koja ima sve čiste riječi i besprijekorne četvorke. Nedostaci su: najduže riječi u množini, kratice LAD, UMI i ENR u prvoj, te ANANDA, DUNO i pogotovo AMAC u drugoj. Ćavarova križaljka još je i podijeljena i ima 1-2 crna polja viška.
Kad sam već tu (2): kod pobjedničke skandi-čahure mislim da nije problem izolirana peta (tražene su tri) čahura. Po pravilima u Feniksu, čahure ne smiju biti istog korijena kao i riječi u kojim su učahurene, tako su problematične NAPOLITANKE i DE NAPOLI. Zahtjevna čahura je prouzročila je i do sada neviđeni četverostruki isti korijen: POLITIKA, POLICIJA i dva POLISA. Pozdrav, Pero
p.s. Aj sad ti Slavko

Slavko Bovan је рекао...

Pero, upravo sada gledam ovu Borisovu križaljku i razmišljam o tome da je ovo SKUPO moglo biti SKUP (imenica). Moglo je, ali Boris odlučio ovako. Ostajem kod izjave da mi se kod Borisove križaljke baš-baš dopada raspored crnih polja.
Što se tiče rješivosti, ne vidim da bi bio veći problem obe odgonetnuti.
PS. Pero, mislim da prečesto komentarišem na svom blogu, pa se probam malo kontrolisati.