понедељак, 18. март 2019.

ACTA AENIGMATICA (51)



NATJEČAJ IZ „OTKRIĆA“
Piše: Stjepan Horvat
U 48. nastavku rubrike Acta Aenigmatica pisao sam o načinu na koji smo prikupljali podatke za prvi Leksikon zagonetača Jugoslavije pa sam izdvojio upitnik koji je ispunio hrvatski zagonetački velemajstor Anton Ferderber. Bilo mi je drago da je bilo i nekoliko komentara, a s jednim javio se i zagonetački majstor Zvonimir Bach, sada umirovljenik u Pisarovini. Njegova preokupacija su kriptogrami i nadam se da ćemo jednog dana imati priliku pročitati koju riječ više o toj zanimljivoj zagonetki.
No tada nije bila riječ o kriptogramu, već o čarobnim četvorinama i natječaju za njihovo sastavljanje, objavljenom prije više od šezdeset godina u časopisu za popularizaciju znanosti Otkrića, koji je izlazio u Zagrebu (1954.-1959.). Našem vrsnom kvadratologu i povjesničaru četvorinaštva Borisu Antoniću promakle su te činjenice pa na njegovu zamolbu evo detaljnijih podataka.
U rubrici Čitaoci – enigmatski suradnici (Otkrića iz 1958. godine, broj 9, str. 566) nepoznati autor je prvo opisao magični kvadrat (čarobnu četvorinu) i naveo tri tipa četvorina. Potom su pozvani čitaoci da pokušaju sastaviti četvorinu od 81 polja (četvorina 9x9), a ako im to ne uspije, neka pokušaju manju, četvorinu od 64 polja (četvorina 8x8). Dana su i pravila za korištenje riječi, a po kojima će se ocjenjivati pristigli radovi.
Koliko je nama poznato, u našem jeziku postoji samo 1 (jedan) sastavak na 81 polju! Dakako, upotrebljene riječi moraju imati u sebi svoju ljepotu i skladnost. Upotrebiti se mogu samo u nominativu singulara (izuzetno plurala). Glagoli se mogu upotrebiti samo u infinitivu i iznimno u pridjevskom obliku (naravno samo u nominativu). Od vlastitih imena ulaze samo opće poznata (…) Tuđice valja izbjegavati, a ako se upotrebe, onda samo prema propisima našega pravopisa.
Raspisane su i vrijedne nagrade, a rok je bio dva mjeseca.
Na str. 694 (11./1958.) objavljeni su rezultati natječaja. Žiri koji je ocjenjivao pristigle radove nije bio zadovoljan ni brojem ni kvalitetom pristiglih radova četvorina od 81 polja pa prve tri nagrade nisu dodijeljene. Mnogo više je stiglo radova za magične kvadrate od 64 polja, ali ni tu žiri nije bio baš sklon nagrađivanju, no odabrao je „dva sastavka otprilike jednake vrijednosti i podijelio im zajednički 4. i 5. nagradu, tj. jednogodišnju pretplatu na »Otkrića«“.
Nagrađeni su sastavci Stjepana Petkovića i Ante Ferderbera, obojice iz Zagreba. Za Stjepana nisam do sada ima prilike nešto saznati, a eto Anton se pretvorio u Ante. Kako za sastavljanje četvorina na 64 polja treba veliko enigmatsko iskustvo, priklonio bih se mišljenju da je pod tim imenom sastav poslao netko od vrsnih zagonetača toga vremena. Prepuštam kolegi Borisu Antoniću da pokuša razriješiti ovu malu enigmatsku tajnu.

9 коментара:

Анониман је рекао...

Vise nego solidni ( vrlo dobri) kvadrati za 50-e ( analogne i literaturom oskudne ) godine prosloga vijeka. Moja ocjena za drugi kvadrat je 9 (KONTRAKT) a za prvi 8,5 (GRISKATI ) Danko

Belirac је рекао...

Šteta što ne možemo vidjeti i kakvi su bili ostali sastavci i što ne znamo ni ko je pisao prikazane članke, ni ko su bili članovi žirija.
Bilo bi, naravno, zanimljivo doznati i koji su još sastavljači učestvovali u tom natječaju.

Slavko Bovan је рекао...

"Otkrića" su za mene pravo otkriće.

Belirac је рекао...

Evo šta za "Otkrića" piše u katalogu zagrebačke Nacionalne i sveučilišne knjižnice:

Vrsta građe - serijska publikacija
Naslov - Otkrića : novosti i zanimljivosti iz nauke : časopis za popularizaciju nauke.
Brojčani podaci- God. 1, br. 1(maj 1954)-god. 4, br. 12(decembar 1959).
Impresum - Zagreb : Epoha - izdavačko poduzeće glavnog odbora Narodne tehnike za Hrvatsku, 1954-1959.
Materijalni opis - 4 sv. : ilustr. ; 20 cm.
Izlaženje - Mjesečno.
Napomena - Od god. 4, br.1(1957) glavni urednik: Ljubo Grubor
UDK - Veza001.89 Veza(051)
ID zapisa - 000806840
Primjerci - Svi primjerci
Lokacija/Signatura - Zatvoreno spremište: | 221.086Informacije

B. Antonić је рекао...

Prvi je kvadrat plagijat. Objavio ga je Dragutin Barbalić 6. 2. 1943. u Zagonetki broj 6.

Drugi je originalan, a KERATINI prema Općoj enciklopediji JLZ mogu imati množinu. U Džepnoj križaljci 560/1963. Ferderber ga je ponovno objavio, ali je kao sedmu riječ stavio KORAČIĆI.


Belirac је рекао...

U "Džepnoj križaljci" broj 560 (2. X. 1963) ipak je objavljena verzija s KERATINIma. Šaljem Slavku skeniranu duplericu iz tog broja.

Belirac је рекао...

"Džepna križaljka" broj 560 izišla je 2. I. 1963. godine (a ne kako sam napisao u prethodnom komentaru). Tada sam ja imao - 9 godina (1. I. 1954).

B. Antonić је рекао...

U pravu si. KORAČIĆI su objavljeni, koliko znam, tek u Čvoru 13/1969. uz napomenu:

Ovo je dosad najbolji objavljeni kvadrat 8x8 na našem jeziku.

Neki Tip је рекао...

Možda je i Stjepan Petković ustvari Anton Ferderber!?