среда, 20. март 2019.

JOVANOV SLOGOVNI KVADRAT (180)



KE, KE, KI, KI, LA, LA, NA, NA, NA, OB, ŠA, ŠA, TI, TI, VI, ZLAT
Vodoravno i okomito: 1. Ukrasna biljka sa slike, 2. Veća ili manja gustoća nagomilane pare i vodenih kapljica u atmosferi (mn.), 3. Vrlo sporo raditi, neokretno obavljati posao, 4. Dio ruke (uveć.)
Autor: Jovan Nedić

10 коментара:

IlijaO је рекао...

Na slici je, Jovane, ipak, proljetni grm forzicija - (Forsythia), rod listopadnih grmova iz porodice maslina (Oleaceae).
Zlatna kiša je nešto sasvim drugo: Obična zanovijet ili zlatna kiša (Laburnum anagyroides Medik.) je listopadni grm ili niže stablo iz porodice mahunarki (Fabaceae).Još je poznata i pod nazivom Alšingerov negnjil.
Kako znam: Pa imam ih nekoliko, sada već stabalaca, uzgojenih iz sjemenke!
A čak je i vrijeme cvatnje u raskoraku!

IlijaO је рекао...

A rješenje jest:
zlat-na-ki-ša
na-ob-la-ke
ki-la-vi-ti
ša-ke-ti-na

Dejan Minić је рекао...

Potvrđujem da je IlijaO u pravu. Imam jednu forziciju u bašti (lepšu i višlju nego ove na slici koje su kresane) i trenutno je cvatu.

IlijaO је рекао...

Dejane, majstore: ;-) !

Belirac је рекао...

Ja baš nisam neki stručnjak za botaniku, ali sam čuo da u Belom Manastiru za biljku sa slike kažu "zlatna kiša". Sad vidim da i na internetu ima stranica na kojima se spominje forzicija ili zlatna kiša, ali vidim da je mnogo više stranica na kojima se ime "zlatna kiša" odnosi na drugu biljku.
Hvala IlijiO i Dejanu na ispravki i preciziranju, ali da bi sve bilo kako treba, pozivam ih da pošalju sliku svoje "zlatne kiše", a mogu poslati i svoje slogovne kvadrate.

Nedjeljko Nedić је рекао...

I ja imam nekoliko forzicija i mislio sam da je prvi pojam baš taj!

Dejan Minić је рекао...

Slikaću sutra svoju forziciju i poslaću je Jovanu i Slavku, a pošto ne sastavljam (nisam nikad probao, a nešto me i ne zanima) slogovne kvadrate, može neko od njih to da uradi.

Belirac је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Belirac је рекао...

Evo i kvadrata s pojmom FORZICIJA:

FOR ZI-- CI- JA
ZI---- MO VA NjE
CI--- VA- NO VA
JA-- NjE- VA ČKI

Belirac је рекао...

Moja forzicija bila je posađena blizu živice. U početku nije orezivana pa se prevalila na južnu stranu i pustila novo korijenje. Tako se stvorio most na slici. Sad ga orezujem na visinu živice. Kad je bila viša, nisam mogao pristupiti sredini.