субота, 30. март 2019.

PASIJANS

Milan Sečujski postavlja zagonetno pitanje: „Šta jednom PLEMENU daje RITAM da bi dostiglo ZANOS“?

9 коментара:

Marko Mihaljević је рекао...

Tam-tam

Gornji dio:
Templ
Pamet
Metar

Mandrak је рекао...

Samit
Minas
Mason

Dragiša је рекао...

Skoro da si mi uzeo MISAO u sredini!

Mandrak је рекао...

Da, da... Nisam baš stručan za pasijans, ali svakako sam sumnjao da je minas dobro rešenje. :)

Радоја Рацановић је рекао...


Za donji dio postoji i varijanta:

Namet
Senat
Mason

Milan S. је рекао...

Hvala svima, došli ste do istog rešenja koje sam i ja zamislio (izmena RITAM>NAMET je dvostruka, pa se ipak ne može upotrebiti):

PLEME
Templ
pAmet
Metar
RITAM
samiT
misAo
Mason
ZANOS

Eto, da se ne kaže da ja ne pravim "petice" ;) Svaka čast što ste pronašli "templ", moram da kažem da sam se kao sastavljač oko te reči najviše namučio, jer mi uopšte nije bila poznata kao opšta imenica - izgubio sam silno vreme pokušavajući da nađem opštu imenicu koja bi se sastojala od slova EELMT (i koja, ako nisam nešto prevideo, ne postoji). Zanimljivo je primetiti da kod pasijansa sa konačnim rešenjem uopšte nije svejedno koji je gornji, a koji donji početni pojam, što sastavljaču otvara dva potpuno različita puta kojima može da krene - naime, put ZANOS-RITAM-PLEME uopšte nije isti kao PLEME-RITAM-ZANOS, niti ako jedan postoji, mora postojati i onaj drugi. Ovde se taj drugi ispostavio još težim za sastavljanje, pa sam se ipak opredelio za ovaj.

Koliko mi je poznato, ovo je prvi pasijans koji ima i tematski povezane polazne pojmove i konačno rešenje (po vertikali) povezano s njima, i zato mi je posebno drago da je okupio ovako šarenu i zanimljivu ekipu. Naravno, svega toga ne bi bilo da se RITAM nije vrlo lepo uklopio u TAM-TAM.

Andon Koloski је рекао...

Čista petica za Milana!

Sneška је рекао...

Lep i upotpunjen pasijans jer nosi poruku, iznova, bravo Milane!
I ja sam lupala glavu kao i ti oko istog, ali mi je padalo na pamet samo vlastito ime koje sam odmah odbacila umesto da potražim pomoć Vujaklije, lepo sve piše.

Milan S. је рекао...

Ma piše i u RM6 i u HJP i u Vujakliji i u Šipki, nema gde ne piše, treba se samo setiti...