понедељак, 8. јул 2019.

ACTA AENIGMATICA (67)



POČECI EUB I FERDO PAVEŠIĆ (1)
Piše: Stjepan Horvat
U monografiji posvećenoj 50. obljetnici „Čvora“ kratko sam opisao kako je počelo s radom Enigmatsko udruženje Bjelovar i što se sve događalo do pojave prvog broja Enigmatskog lista „Čvor“. Spominjao sam i Ferdu Pavešića, poznatijeg pod pseudonimom Veritas, a s obzirom na protek godina, većina današnjih enigmata vrlo malo zna o njemu. Osobno, Veritas je bio, igrom slučaja i sretnih okolnosti, osoba koja je mene uputila svojim zalaganjem i pristupom u „male tajne“ enigmatike krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. Sačuvao sam brojna pisma, koja mi je s toliko enigmatskog entuzijazma i radosti pisao u prva tri mjeseca djelovanja EUB.
Prvo pismo dobili smo od Veritasa odmah nakon kratke obavijesti u „Mini džuboksu“ da je u Bjelovaru osnovano Enigmatsko udruženje Bjelovar. Pismo je napisano 10. lipnja 1968. godine i bilo je veliko iznenađene za nas okupljene oko EUB, a naravno i veliki podstrek na putu koji je trebalo tek osmisliti i koji će nas narednih godina voditi prema onome što danas neki rado nazivaju „Čvorova zagonetačka škola“.
Ne bih želio prepričavati cijelo pismo (preslik OBJE stranice je uz ovaj tekst), pa ću navesti samo neke zanimljivosti. Veritas nas je upućivao na moderne oblike umjetničke zagonetke pa je pisao:
... kad govorim o MODERNOJ enigmatici mislim, prije svega, na one oblike zagonetke koji su se u našoj enigmatici pojavili u toku posljednjeg decenija, a kad govorim o zagonetkama koje više nisu moderne (iz ovog ili onog razloga) mislim na nekoliko "klasičnih" oblika zagonetke koji su kod nas manje-više već definitivno napušteni jer su i svojom formom i svojim sadržajnim mogućnostima već prevaziđeni novijim dostignućima i ostvarenjima baš naših mlađih enigmatskih autora.
Veritas je držao da su neki oblici magičnih kvadrata, vretena, šarada, ispunjaljki. dopunjaljki i sličnih zagonetaka s jednim konačnim rješenjem već odavno nadmašeni novim i složenijim varijacijama, a tu je ubacio svoje nove zagonetke, kao što su kombinirke, kaleidoskopi, regali i sl., ali i dodao da tu nije riječ o jedinim novim oblicima zagonetke kojima danas raspolaže jugoslavenska enigmatika.
Pošto je ... u pitanju jedno udruženje naših MLADIH autora, sasvim sam siguran da ni vama ni vašim odgonetačima neće u Miniju neće biti potrebno mnogo napora da nađete i usvojite pravi način za unapređivanje i razvijanje naše MODERNE enigmatike koja treba i mora da ide u korak sa ostalim modernim zbivanjima u ovom našem modernom svijetu – ukoliko ne želi da stagnira i gubi se u "klasici" kao što je bio slučaj kroz čitavo vrijeme od Miroslava Vukelića pa sve do svršetka minulog rata.
Pismo je završio rečenicom:
Ukoliko se među nama bude razvila očekivana korespondencija, ja ću biti počašćen i zadovoljan. Vaš Veritas.
Nakon dva dana odgovorio sam Veritasu, a iz odgovora citirat ću samo sljedeći odlomak:
Što se tiče naše enigmatike i mi smo mišljenja da je daleko uznapredovala u odnosu na svjetsku enigmatiku. Nove forme, a kojima ste i Vi autor, sve više prodiru među sastavljače. Na jednom od naših sastanaka raspravljali smo i proučavali načine i tehniku sastavljanja novih formi. No, mi i dalje stojimo na stanovištu i da mladi sastavljači moraju proći „klasični“ dio enigmatike, jer samo „potkovani“ takvim znanjem mogu pratiti i sudjelovati u razvoju naše moderne enigmatike. Oni napredniji i talentiraniji brzo će se osloboditi „klasike“ i krenuti stopama modernih autora.
I ja sam završio odgovor:
Nadamo se da ćete postati jedan od naših članova, čija suradnja će među nama mladima biti od srca primljena. Svaki Vaš savjet i kritiku dobro ćemo proučiti i valjane prijedloge usvojiti. Lijepo pozdravljamo.



2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovakvi tekstovi su zlata vrijedni.

Belirac је рекао...

Već u prvom broju "Čvora" (str. 5) pojavila se simetrična križaljka dimenzija 9x13 polja potpisana pseudonimom - Veritas.