понедељак, 15. јул 2019.

ACTA AENIGMATICA (68)



POČECI EUB I FERDO PAVEŠIĆ (2)
Piše: Stjepan Horvat
U prošlom nastavku ove rubrike prikazao sam kako je došlo do kontakta Ferde Pavešića Veritasa, starog zagonetačkog asa iz Sarajeva, s Enigmatskim udruženjem Bjelovar, na čijem sam čelu bio osobno. Nije prošlo desetak dana i stiglo je novo opširno pismo u kojem Veritas iznosi svoje dojmove o našim prvim radovima objavljenim u „Mini Džokeru“.
U drugom dijelu daje svoja zapažanja u svezi s našom najavom pokretanja enigmatskog lista. Evo što nam je pisao:
Pored toga što je to želja dostojna svake pažnje i poštovanja, ja bih još dodao da je osnivanje jednog enigmatskog lista na ijekavskom jezičnom području ozbiljna životna nužda naše enigmatike. U toj regiji mi sada imamo samo zagrebačku Džepnu križaljku, o kojoj nikako ne mogu samoga sebe da uvjerim kako je to KOMPLETAN enigmatski list, jer u kompletnom enigmatskom listu moraju postojati sastavci i drugih enigmatskih oblika a ne samo križaljke, a najmanje samo ekskluzivne križaljke od ekskluzivnih autora.
Doista u to vrijeme nije bilo drugih listova osim Džepne križaljke, Enigme, Razonode miliona i Male ukrštenice. Osječki Rebus prestao je s izlaženjem krajem 1964. godine, a neslavno su prošli pokušaji Zlatka Stipaničića – 1962. izdana su četiri broja kutinskog Problema, a 1966. četiri broja zagrebačke Sfinge. Džepna križaljka bila je doista ekskluzivna nekolicini autora okupljenih oko Marijana Kancelarića i tadašnje Sportske štampe, a mladim suradnicima bila je namijenjena jedna stranica s jednom križaljkom u svakom broju. Objava nekog rada mladog suradnika bio je značajan datum u kasnijim životopisima mnogih suradnika.
Jedan od naših odličnih autora upravo sada u Zagrebu „sanja“ o osnivanju još jednog enigmatskog lista širih koncepcija pa mi se čini da bi bilo vrlo korisno kad bi se i vaš klub povezao s akcijom koju on sada vodi u Zagrebu te kad bi se ta akcija, eventualno s vremenom, sasvim premjestila k vama u Bjelovar gdje imate bolje uvjete da se tamo nešto postigne. Stoga bih vam predložio da nađete mogućnost kontaktiranja sa Slavkom Pelehom.
Naravno, ovaj prijedlog je prihvaćen i već tijekom srpnja Miroslav Martinić i ja uspjeli smo pronaći Slavka Peleha na njegovoj adresi u Zapoljskoj ulici u Zagrebu. Bio je to početak mog sada već pedesetogodišnjeg prijateljstva i suradništva na brojnim budućim akcijama Enigmatskog udruženja Bjelovar (kasnije ZDČ-a).
Pisao je Veritas i o najavljenom listu:
Radni naslov budućeg lista (Čvor) dobro je izabran, ali vam moram napomenuti da je enigmatski list s tim nazivom već postojao u Beogradu prije rata (prije II. svjetskog rata, nap. S.H.) i da je izlazio u latinici, a objavljivao suradnju gotovo svih naših eminentnih autora toga vremena… O koncepcijama budućeg lista ja bih za sada htio naglasiti da on treba biti s enigmatskog gledišta SVESTRAN i MODERAN, a ako se njegovi urednici u tom smislu budu oslanjali na bivši Rebus (iz Osijeka) i Problem (iz Kutine), siguran sam da neće pogriješiti i da će stvoriti sasvim solidan list.
Našao se tu i njegov prijedlog da list nazovem Prospekt, a i ovo pismo je završio mišlju:
Ako sam ovdje napisao kakvu korisnu i pametnu stvar, bit ću ponosan sa samim sobom. Veritas.

1 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

Citat:
"jer u kompletnom enigmatskom listu moraju postojati sastavci i drugih enigmatskih oblika a ne samo križaljke, a najmanje samo ekskluzivne križaljke od ekskluzivnih autora."