понедељак, 2. септембар 2019.

ACTA AENIGMATICA (75)



AKTIVNOSTI ČLANOVA EUB
Piše: Stjepan Horvat
Današnje pismo ne ću posebno komentirati, jer svatko će shvatiti cilj njegovog prikazivanja. Navest ću samo da ga je napisao 14. travnja 1970. godine tada već umirovljenik Vatroslav Dominis, član Enigmatskog udruženja Bjelovar. Dominis je rođen u Bitoli, 5. rujna 1925. godine, a preminuo je u Zagrebu, 21. svibnja 1988. godine.
I on je bio potaknut izlaženjem i pisanjem „Glasnika EUB“ kako bi svaki član društva trebao nešto pridonositi svome društvu ma gdje god on bio, a one najuspješnije trebalo bi nagraditi i pohvaliti. Jedan od prvih je u pisanoj formi predložio neke kriterije vezane uz vrednovanje zagonetaka, posebice križaljaka, pa potom i nekih drugih vrsta, pa mislim da je vrijedno pročitati ovo pismo.
Neka ovo bude dokument da je od prvih dana bilo pristaša normiranog zagonetaštva, a da sam po mišljenju Vatroslava ja osobno bio njihov predvodnik. Čast ili ne – danas nisam siguran.



1 коментар:

Hajro је рекао...

50 godina (49, svejedno) je puno vremena. I danas impresionira ozbiljnost, entuzijazam, dobra volja...

Jesmo li se u tih 50 godina pomakli i u kom smjeru? I sada su prisutna bodovanja i vrednovanja kreativnog rada brojčanim pokazateljima (drugo je žiriranje natjecanja).

Bio ili ne bio predvodnik normiranog zagonetaštva ti si Štef sve norme prebacio i prebacuješ, ono što se računa je doprinos enigmatici...

Šta je to normiranje u zagonetaštvu, dokle ide, može li biti više štete nego koristi? Tema za udarnike.

Još malo pa Kraljevica, baš se radujem.