среда, 18. септембар 2019.

JOVANOV SLOGOVNI KVADRAT (205)


CA, LA, LA, NO, NO, PAM, RA, ŠA, ŠA, TI, TI, TI, TI, ZLO, ZLO, ŽE
Vodoravno i okomito: 1. Vladar (kao onaj koji nosi skiptar), 2. Osvetoljubivac (mn.), 3. Zabilježiti, zapisati radi podsjećanja, 4. Prilog jelu od povrća (potvrđena umanjenica od pokrajinskog oblika te riječi). 
Autor: Jovan Nedić

4 коментара:

Анониман је рекао...


Rešenje:

ŽE-ZLO-NO-ŠA
ZLO-PAM-TI-LA
NO-TI-RA-TI
ŠA-LA-TI-CA

Vlašar

Belirac је рекао...

Rješenje je tačno: žezlonoša, zlopamtila, notirati, šalatica

Belirac је рекао...

Na švedskoj Wikipediji postoji članak o makedonskoj planini s imenom Šalatica: Šalatica. Može li to Nikola Makedonski potvrditi?

Belirac је рекао...

Evo i google-prevoda tog članka:

Šalatica ( makedonski : Šalatica ) je planina u sjevernoj Makedoniji . [ 1 ] Nalazi se u općini Staro Nagoričane , u sjevernom dijelu zemlje, 40 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Skoplja . Vrh Šalatice nalazi se na 647 metara nadmorske visine, [ 1 ] ili 2 metra iznad okolnog terena [ a ] . Širina u dnu je 0,20 km. [ b ]
Teren oko Šalatice brdovit je prema sjeveroistoku, ali na jugozapadu je ravan. [ c ] Najviša točka u blizini je Lanište , 764 metra nadmorske visine, 1,9 kilometara zapadno od Šalatice. [ d ] Oko Šalatice rijetko je naseljeno, s 10 stanovnika po četvornom kilometru. [ 3 ] . Najbliža glavna zajednica je Kumanovo , 12,4 kilometara južno od Šalatice.

Područje oko Šalatice uglavnom je poljoprivredno zemljište . [ 4 ] Klima u tom području je umjerena . Prosječna godišnja temperatura u susjedstvu je 14 ° C. Najtopliji mjesec je srpanj, kada je prosječna temperatura 28 ° C, a najhladniji prosinac, s -2 ° C. [ 5 ] Prosječna godišnja količina oborina je 887 milimetara. Najsušniji mjesec je svibanj, s 114 mm oborina u prosjeku, a najsušniji je kolovoz, s 23 mm oborina. [ 6 ]