понедељак, 9. децембар 2019.

ACTA AENIGMATICA (89)



PODRŠKA ENIGMATSKIM KLUBOVIMA
Piše: Stjepan Horvat
Krajem 1982. i početkom 1983. uveliko se razgovaralo o potrebi formiranja republičkih saveza, a prema tadašnjim političkim odrednicama savez se mogao formirati ako na istom interesnom području djeluju najmanje tri kluba (društva, sekcije i sl.). Zbog toga su užurbano provođene aktivnosti na osnivanju klubova u sredinama gdje se moglo okupiti po desetoro zagonetačkih istomišljenika i entuzijasta. ZD Čvor je u okviru svojih mogućnosti na razne načine pomagao novoosnovane klubove i poticao njihove aktivnosti.
Predsjedništvo Čvora je čak na sjednici održanoj 2. travnja 1983. godine razmatralo mogućnosti suradnje s drugim zagonetačkim klubovima, društvima, sekcijama i drugim oblicima udruženih enigmata i tom prigodom donijelo je posebne zaključke. Ti zaključci su u obliku pisma 8. travnja 1983. godine poslani na adrese svim tadašnjim zagonetačkim klubovima i pojedinim članovima koji su iskazali zanimanje za osnivanje neke udruge u svom mjestu.
ZD Čvor treba potpomagati akcije zagonetača (sastavljača i odgonetača) koje vode njihovom udruživanju i okupljanju u klubovima, a Tajništvo ZDČ pružat će svu stručnu pomoć oko ispunjavanja potrebnih pravnih uvjeta, pomagat će stručnom literaturom i drugim zagonetačkim materijalima, a povest će i razgovore oko sklapanja samoupravnih sporazuma o zagonetačkoj suradnji, kao što je to učinjeno s EK Simon Racković, Zeničkim enigmatskim klubom te EK Lavirintom iz Maglaja, što je bilo u pripremi.
Klubovima je pružena mogućnost da preko izdanja Čvora pokušaju ostvariti određena novčana sredstva, sudjelujući u propagandnim akcijama (reklamne križaljke, zagonetke ili čiste reklame), a od ostvarenog prihoda klubu bi ostajalo 60%.
Klubovima je omogućeno da o svojim akcijama, rezultatima i uspjesima informiraju ostale zagonetače putem časopisa Zagonetač, a o broju i veličini materijala ponajprije odlučuju sami, šaljući što više priloga uredništvu.
Pojedinci su putem članstva u nekom klubu zajedničkom akcijom mogli ostvariti i pretplate na izdanja Čvora, a klubu bi ostajalo 20% od pretplatnog iznosa.
Klubovima je omogućeno da predlažu i nove moguće oblike suradnje specifične za njihove sredine, a koje mogu zajednički sa ZD Čvorom realizirati i na taj način ostvariti dodatna materijalna sredstva za rad svoga kluba.
Koliko je sve to utjecalo na razvoj zagonetačke organizacije i djelatnosti uopće, znaju oni stariji koji su bili sudionici takvih događanja, ali tada su uspješno osnovani Zagonetački savez Hrvatske, Enigmatski savez Srbije, Enigmatski savez BiH, a kasnije njihovim udruživanjem i Zagonetački savez Jugoslavije / Enigmatski savez Jugoslavije. U današnje vrijeme još uvijek djeluju ESS i HZS.

10 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

"U današnje vrijeme još uvijek djeluju ESS i HZS".

Možda je ispravnije: "U današnje vrijeme postoje ESS i HZS".

Belirac је рекао...

Prvospomenuti stvarno "djeluje" sve u šesnaest...

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Миле Јанковић је рекао...

Vidim da je nešto izbrisano, ne znam šta je bilo, ali nije mi jasna tvoja fascinacija sa ESS-om.
Nisi član tog udruženja, pa ne vidim šta te interesuje šta ESS radili ili ne radi. Treba da gledaš šta radi EKK, a šta radi EKK?
Pa ne radi ništa. Hajde dokaži, pokaži barem jedan jedini ugovor sa bilo kojom firmom, udruženjem, televizijom, novinama.... za sve ove godine od kada je ragistrovan EKK nijednu fakturu niste izdali. Sve si ugovore napravio na fizičko lice (čitaj na Slavka Bovana). Pare idu na ko zna koju stranu, verovatno na rečun ESS-a.

A za ovog drugog pametnjakovića, koji sve zna, APR drži u malom prstu, brzo idi na sajt APR-a pa vidi finansjije EKK, tamo sve piše, koliko je novca prošlo kroz račun, koliko je Skupština održano (ovo je najbolje, ima višak Skupština) pa pitaj sekretara gde su slike sa istih i šta je odlučeno.
Kad ovo završiš brzo idi na
https://registri.uprava.hr/#!udruga-detalji/twUBAAEAAQF6YWdvbmX0AAAAAAAAAAAAAQEBb2niAgGe8gE
pa ćeš tu videti da HSZ vodi mrtav čovek, da dobro si pročitao, Franjo Marcijuš koji je naveden kao Predsednik davno je umro. A možda Vi imate dva saveza, koće ga znati.
Stratut nije menjan 21 godinu, a skupšine nema li nema, isteka je davno rok kada je trebala da bude održana skupština.... to ti čitaj, i komentariši, a ESS ostavi na miru.

Миле Јанковић је рекао...

Izvinjavam se na malim pravopisnim greška, šta će te, kada sam nepismen.

Slavko Bovan је рекао...

Ko se to meni naljutio?
Šta je sporno u rečenici: "U današnje vrijeme postoje ESS i HZS". Je l' postoje?! Postoje!

A za EKK si u pravu 100 posto, ma šta 100 posto - najmanje 143 posto. Nismo potpisali ništa nikada, od pamtivijeka do sada, sve pare idu direktno meni u džep i enormno se bogatim. Evo, očekujemo da sutra ili u četvrtak na račun EKK čučne ugovoreni honorar od TV Rubin na osnovu ugovora koji EKK "nije potpisao". Suze ronim što ne ide na moj račun, jer sam baš od tih para imao namjeru da kupim džiponju. (Članovi EKK znaju da se taj honorar dijeli na tri jednaka dijela - po trećina autorima, a trećina ostaje za aktivnosti kluba. Nečlanove nisam u obavezi da obavještavam koliko smo para Vanja i ja poklonili/donirali klubu. Od članova ne očekujemo zahvalnost jer smatramo da je dužnost svakog člana da pomaže rad kluba u skladu sa svojim mogućnostima i željama, a šta nečlanovi misle, nismo u obavezi da razmatramo)
Nešto mislim da ugovore i fakture nisam dužan tebi da polažem, da te ne bih opterećivao. Dovoljno je da brineš o svojim ugovorima, i ugovorima organizacije koja evidentno postoji.
(Ako nekome treba tumačenje ovog što sam napisao, te ne shvata da je ovo blaga ironija, može mi se obratiti na mejl ili javno).

PS. Obrisan je komentar koji je bio anoniman (jedna rečenica) a ako je komentator ponovi i potpiše shvatićete zašto je bila nepotpisana. Besmislena je.

N. Petkovski је рекао...

Prvo:
I jesi nepismen, jer glagol ide ovako: ću, ćeš, će, ćemo, ĆETE (spojeno), će! Izvini ako sam te uvredio tvojim neznanjem sopstvenog maternjeg jezika.

Drugo:
Nisi član EKK, pa onda i tebi tvojim rečima po tvojoj glavi: "šta te briga šta EKK radi ili ne radi"? (verovatno znaš šta je bumerang).

Миле Јанковић је рекао...

Šta si napisao? Ništa.
Ne treba ti meni ništa da pokazuješ, ja sve to vidim iz završnih računa koji se prezentuju na APR-u,
Tu stoji da EKK do 31.12.2018. nije izdala nijednu fakturu, možeš ti sve to da izvrćeš na šalu, šegu, zajebanciju, ali tako je.
Možda ste ove godine i napravili ugovor sa Televizijom Rubin, ja to ne znam, to ću na APR-u videti do maja-juna sledeće godine.
Naravno da si sav novac od honorara uzeo sebi, ne kažem da nisi to i zalužio, jer si najviše radio, ali onda nemoj pisati da to radi EKK kad ustvari to ne radi.

I za kraj nemoj više da se baviš ESS-om, pa neću ni ja sa EKK.
Radi sa svojim klubom šta želiš, a mi ćemo da vodimo ESS kako nama odgovara bez obzira na tvoje želje.

Slavko Bovan је рекао...

Ne mogu se sjetiti da su EK "Ero" i "Čvor" išta potpisivali, ali se dobro sjećam da je "Čvor" pružio OGROMNU pomoć prilikom formiranja enigmatskog kluba u Mostaru.

Belirac је рекао...

Vjerovatno će Štef u svojoj bogatoj arhivi pronaći dokumente koji se odnose na formiranje EK "Ero"...