понедељак, 16. децембар 2019.

ACTA AENIGMATICA (90)



MEĐUNARODNA SURADNJA
Piše: Stjepan Horvat
Tallinn, glavni grad Estonije (1983. Estonske SSR), bilo je mjesto osmog okupljanja zagonetačkih urednika, kojega smo mi nazivali Međunarodni susret zagonetačkih urednika (MSZU). Domaćin je bilo uredništvo časopisa Noorus, na čijim je stranicama već desetak godina bila je i rubrika sa zagonetkama. Po tomu je Noorus bio jedna od rijetkih novina koja je tiskala zagonetke. Na susretu su se okupili urednici i novinari iz deset redakcija: Čvor (SFR Jugoslavija), Eureka (SFR Jugoslavija), Füles (Mađarska), Hádanka a křížovka (Čehoslovačka), Knobel Knifflig (DDR), Krstoslovici, rebusi, igroslovici (Bugarska), Krzyżówka (Poljska), Noorus (SSSR), Rozriwka (Poljska) i Troll (DDR).
Većina sudionika tog VIII. MSZU već su se od ranije poznavali i surađivali na zagonetačkom polju. S obzirom da je taj susret bio u SSSR-u, bilo je i otežano doći na njega, a domaćini nisu mogli (a da su i htjeli) pozvati nekoga izvan socijalističkog lagera. Kako su prolazile godine i ovakva druženja urednika dobivala su sve ozbiljnije konotacije, a domaćin se pobrinuo da smo svi imali odlične prevoditelje na svoje materinje jezike. No neću pisati o samom boravku i radu u Tallinnu, već kao zanimljivost donosim dokument koji je preveden i napisan upravo u Estoniji. To je Završni akt enigmatskog savjetovanja "Tallin – 83", kako su ga nazvali domaćini.
I na nekim ranijim druženjima zagonetačkih urednika donosili su se zaključci, više usmeno nego pismeno, pa je ovisilo o svakom sudioniku ponaosob da li će ih prenijeti u svoje uredništvo. Sada su prvi puta zaključci i pismeno zabilježeni u ovoj formi.
Sam dokument ima dvije i pola stranice kucan s proredom i, s obzirom da u cijelosti dajem pretisak, mislim da ga nije potrebno komentirati.



2 коментара:

Belirac је рекао...

Bilo bi zanimljivo saznati da li neki od spomenutih listova izlaze i danas. "Čvorovih" izdanja više nema, a izlazi li još "Eureka"?

Rešad Besničanin је рекао...

Eureka (i velika i mala) ne izlaze više, bar ne pod uredničkom palicom Nene i Goce. Pošto su prodale ime časopisa i prava u vezi s tim Robertu Čobanu, danas izlazi tri-četiri izdanja pod nazivom "Eureka" (formata bivše "velike" Eureke) a pod sloganom "Ćirilo enigmatika".